Petit Palais krije café za koji malo tko zna, a oduševljava arhitekturom i zelenilom
Petit Palais krije café za koji malo tko zna, a oduševljava arhitekturom i zelenilom

Petit Palais krije café za koji malo tko zna, a oduševljava arhitekturom i zelenilom

Kad sunce zagrije njegove ulice, stanovnici Pariza znaju gdje se sakriti od vrućina, ali turistima je ovo mjesto prilično nepoznato. Naime, Petit Palais (Mala palača) iza svoje prekrasne fasade krije šarmantan café okružen zelenilom. Imajte ga i vi na umu pri sljedećem posjetu Parizu – savršeno je mjesto za odmor prije ili nakon izložbe ili jednostavno za zaustavljanje tijekom šetnje Elizejskim poljanama.

Oblik lepeze

Petit Palais, izgrađena 1900. godine, u isto vrijeme kad i njena ‘sestra’ Grand Palais (Velika plača), izvanredno je arhitektonsko djelo Charlesa Giraulta. Obnovljena je 2005. godine, isključivo novcem dobivenog od poreza na smještaj u Parizu i danas je jedan od rijetkih pariških muzeja za koji nećete platiti ulaznicu. Njegove zbirke, sastavljene od velikodušnih donacija i izvanrednih djela (uključujući one umjetnika Gustava Courbeta, Paula Cézannea, Claudea Moneta i Eugenea Delacroixa), nude zanimljivo putovanje kroz umjetnost, od antike do 19. stoljeća.

Osim djela, kao što smo već spomenuli, u Maloj palači će vas oduševiti polukružni egzotični vrt s caféom. Pravo je to blago skriveno u srcu Pariza. Dizajniran oko polukružnog peristila omeđenog elegantnim kolonadama, vrt u obliku lepeze posjetiteljima nudi mirno utočište. Također, ležaljke su postavljene po cijelom vrtu, pa posjetiteljima omogućuju upijanje sunčevih zraka dok se dive krajoliku i arhitekturi.

Slatki predah

Vegetacija vrta je raznolika, miješaju se egzotične biljke i lokalne vrste. Na krajevima polukruga nalaze se stabla naranči u lončanicama, palme i ukrasna stabla trešnje. Tu su i stabla banane, veličanstvene juke s bijelim cvjetovima i japanske aralije.

Café je smješten u srcu vrta, a nudi izuzetan ambijent za slatki predah, doručak ili ručak u pokretu. Svojim dizajnom i toplim dekorom otvara se prema okolnom zelenilu, okružen unutarnjim arkadama. Ljeti gosti posebno cijene hladnoću mjesta, u sjeni palmi za pauzu za kavu na terasi, daleko od gradske vreve. Svakako ga dodajemo na listu najljepših svjetskih kafića u kojima bismo rado popili kavu!

Učitati još
Zatvori