Pelješac je u rujnu prekrasan, a ovo je nekoliko razloga zašto ga posjetiti baš sada

Pelješac je u rujnu prekrasan, a ovo je nekoliko razloga zašto ga posjetiti baš sada

Foto: arhiva TZ općine Orebić

Tko kaže da je ljeto gotovo? Na Pelješcu još traje. I znate što? Sad je najbolje. Prekrasne plaže, odlično vino, sjajna hrana, povoljnije cijene, nema gužvi, a do 20. rujna na čitavom poluotoku traje Festival soli.

Uz Solanu Ston u program se uključilo četrdesetak restorana, konoba, vinarija, OPG-ova… Festivalski meniji nude se po cijenama od 120 i 180 kuna, vino je do 20 posto povoljnije, niže su cijene posjeta uzgajalištima kamenica uz degustaciju na brodovima.

A kad ste na Pelješcu, neke se stvari jednostavno ne propuštaju.

Posjet najstarijoj solani u Europi

Foto: arhiva TZ općine Ston

Postoji još od vremena Rimskog carstva, Dubrovačkoj Republici donosila je trećinu prihoda i imala je strateški značaj. Tradicija vađenja soli traje dugih četiri tisuće godina i od tada do danas sol se u Solani Ston proizvodi na isti način.

Devet je kristalizacijskih bazena, imena nose po svecima: Frano, Nikola, Baltazar, Antun, Josip, Ivan, Petar i Pavao. Svi osim jednoga. Iz bazena Mundo vadila se sol za narod što i sama riječ govori, ali i za sve one koji su vrijedno radili na vađenju soli. U vrijeme Dubrovačke Republike zbog granitnog dna posebno su se cijenili bazeni Vlaho i Lazar iz kojih se vadila najčišća sol i to za Bečki dvor. 

Kupanje na predivnim plažama

Foto: Baldo Marković (izvor: TZ općine Trpanj)

Dalmatinci tvrde da je najbolje vrijeme za kupanje u rujnu. More je još toplo i nema gužvi pa ako vam je ostao još koji slobodan dan pravac na Pelješac. Plaže su predivne.

Divna i Duba desetak kilometara od Trpnja, Vučine u Žuljani, Prapratno pokraj Stona, Trstenica u Orebiću idealna je za obitelji s djecom, Ponta Liberan u Vignju raj za surfere, plaže u Dračama i Sreseru, šljunak ili pijesak, skrivene uvale… Odaberite što volite i uživajte u babljem ljetu.

Vinska tura

Foto: Andrea Sain (izvor: TZ općine Orebić)

Čaša plavca uz ručak ili večeru na Pelješcu pod obavezno. Ovo je poluotok vina, a plavci su njegov zaštitni znak. Na Pelješcu je više od 250 registriranih proizvođača vina, a tijekom trajanja Festivala soli, u ovim vinarijama možete dobiti vrhunsko vino po povoljnijim cijenama:

Foto: Andrea Sain (izvor: TZ općine Orebić)

Wine bar Cardo i OPG-u Natura Miše Ledinića u Stonu; Vinarije Marlais i Željko Ledinić, OPG Dubravko Vukas i Vina Maro Andrović u Ponikvama; PZ Putniković; OPG Ivan Bezek, Vinarija Dežulović i Pelješki Vrhovi – PZ Janjina u Janjini; Edivo i OPG Grgurević u Dračama; Vinarija Grgić u Trsteniku; OPG-ovi Vina Violić i Antunović u Kuni; Jurica vina i OPG-ovi Niko Antičević i Petar Matković u Potomju te Saints Hills Winery u Oskorušnom.

Foto: arhiva TZ općine Orebić, arhiva TZ općine Ston, Baldo Marković (izvor: TZ općine Trpanj), Andrea Sain (izvor: TZ općine Orebić)

Učitati još
Zatvori