Otok Kaprije – biser Jadrana prepun skrivenih uvala s čistim morem i rajskim okruženjem

Ljeto je u punoj snazi, a ako već nismo na godišnjem sigurno smo već duboko u planiranju istog. Ove će godine mnogi preskočiti putovanja u inozemstvo i godišnji provesti upravo na Jadranskoj obali pa je pravo vrijeme da počnete s planiranjem.

Svi znamo da je naša obala puna predivnih mjesta gdje stvarno možete odmoriti dušu i tijelo. Brojni otoci pružaju bijeg od užurbane svakodnevice, a ako ove godine maštate o odmoru negdje daleko od gužvi, svakako razmislite o odlasku na neki od malih jadranskih otoka. Upravo tamo ćete uživati u miru i tišini, kristalno čistom moru i netaknutoj prirodi… Jedan od takvih otoka je Kaprije, otočić smješten na središnjem dijelu šibenskog arhipelaga.

Neistraženi biser šibenskog arhipelaga

Kaprije je mali otok površine 7,11 kilometara kvadratnih, a nalazi oko 15 km jugozapadno od Šibenika. Nazvan je po mediteranskoj biljci kapara, čiji pupoljci služe kao začin. Jedino naselje na otoku također se zove Kaprije, a okružuju ga brežuljci od kojih je najviši Velika glavica (129 m). Na otoku nema automobila, a do njega je moguće doći jedino morskim putem, odnosno trajektom ili hidrogliserom iz Šibenika (ili vlastitom brodicom, ukoliko je imate). Kaprije je većim dijelom nenaseljen pa ćete ovdje stvarno uživati u privatnosti, miru i tišini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pawel Raczka (@raczkapawel) on

Na otoku se nalazi 20-ak uvala od kojih je najpoznatija Luka sv. Petra, ujedno glavna i najveća uvala u kojoj je smješten priobalni dio naselja Kaprije. Osim nje ističe se i uvala Mala Nozdra smještena jugoistočno od naselja, a do koje vodi uređen put. U uvali postoje vezovi za jahte i restoran u kojem se možete osvježiti pićem ili nešto pojesti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Konobakunjka (@konobakunjka) on

Otkrivanje skrivenih uvala s čistim morem i rajskim okruženjem odlična je zanimacija preko dana i čini ovaj otok idealnom lokacijom za odmor iz snova. Prošećite bogatim nasadima vinove loze, maslina i kapara te se popnite na brežuljke i uživajte u panoramskom pogledu. Navečer se, pak, opustite u restoranima uz tradicionalnu dalmatinsku kuhinju i uživajte u druženju s mještanima uz čašu vina i pjesmu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iva Sulentic *minniva* (@ivasulentich) on

U svakom slučaju, otok Kaprije predstavlja jedan od mnogobrojnih bisera Jadrana koji svakako vrijedi istražiti.

Foto: Instagram

0