Otočić Tijat u šibenskom arhipelagu je komadić raja na zemlji

U potrazi za savršenim mjestom za odmor, gdje ćemo se moći isključiti iz stvarnog svijeta i barem na trenutak zaboraviti na sve brige i probleme, ne trebamo otići daleko. Dovoljno se spustiti na našu obalu koja krije pregršt predivnih mjesta na kojima vrijeme kao da je stalo. Jedno takvo mjesto je nenaseljeni otočić Tijat u šibenskom arhipelagu.

Otok Tijat

Smješten južno od Tribunja i Vodica te zapadno od Prvića, otok Tijat nekad davno bio je šumovit i s obradivim površinama. Procijenjuje se da se na otoku nalazi 2500 stabala maslina, ali je zbog muflona, koji su ovdje dovedeni 1992., njihov broj danas znatno smanjen. Jedna od znamenitosti otoka je veliki željezni križ postavljen na otočkom vrhu davne 1933. godine. Uz njega se vežu razne priče i legende, a pri uređivanju mjesta gdje će biti postavljen, pronađen je i grob s glagoljičnim natpisom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tome Cile (@tomecile) on

S vrha otoka pruža se predivan pogled na okolicu – otoke Prvić, Zlarin, Kaprije, Žirje, Kornate te na Vodice i Šibenik. Promatranje izlaska i zalaska sunca ovdje su prizori koje ćete pamtiti.

Tijat ima prekrasne plaže i kristalno čisto more zbog čega privlači pažnju slučajnih brodica koji dođu uživati u tom malom komadiću raja na zemlji. Omiljeno izletište i sidrište je uvala Tijašćica koja se nalazi na južnoj strani otoka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sun Adriatic (@sunadriatic) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja (@ania_ccc) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Croatialove & a dog (@croatialove_and_a_dog) on

Ukoliko se ovog ljeta zateknete u Vodicama, uz najam broda ili vodenog skutera za samo nekoliko minuta možete pobjeći na ovaj otočić i uživati u njegovim čarima.

Foto: Instagram

1