Vikend pred nama iskoristite za izlet u najbajkovitiji grad u Hrvatskoj

Vikend pred nama iskoristite za izlet u
najbajkovitiji grad u Hrvatskoj

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji grad u kojem se okupljaju likovi iz bajki i legendi? Da, dobro ste čuli. Grad Ogulin slovi kao najbajkovitiji grad u Hrvatskoj pa i šire. Već šesnaestu godinu za redom održava se Ogulinski festival bajke na kojem i djeca i odrasli mogu cijeli vikend uživati u bajkama i bajkovitom stvaralaštvu umjetnika iz cijele Hrvatske. To je vrijeme kada likovi iz bajki izađu na ulice Ogulina i druže se s posjetiteljima cijela tri dana.

Jesensko izdanje 16. Ogulinskog festivala bajke

Od programa, “glavnu riječ” vode predstave kulturnog, edukativnog i zabavnog sadržaja te pripovijedanja bajki raznih izvođača iz svih dijelova Hrvatske i svijeta. Osim toga, tu su razne likovne, kreativne i tehničke radionice, plesne predstave, animacijski programi, svirke, sportska događanja, a od ove godine i filmske projekcije filmova namijenjenih najmlađima i glazbeni program.

Posjetitelji mogu razgledati i određene izložbe među kojima su i izložbe ptica i malih domaćih životinja. A kao što i priliči jednom festivalu, tu je i ponuda raznih slastica te štandovi s domaćim proizvodima, ručno rađenim predmetima, suvenirima i slično.

Ogulin – najbajkovitiji grad u Hrvatskoj

Možda se pitate kako i zašto je baš Ogulin dobio “titulu” najbajkovitijeg grada? Za to je zaslužna prekrasna priroda ogulinskoga kraja. Čim se približite Ogulinu vidjet ćete planinu Klek koja izgleda poput usnulog diva i za koju se vežu mnoge legende. U samom centru grada smješten je Frankopanski kaštel, preko puta njega je Đulin ponor, a u pozadini leži div Klek.

Foto: Zdravko Špehar

Osim toga, tu su prekrasne šume, brda, livade, polja, špilje, rijeke, jezera i druge ljepote. Baš ta prekrasna i mistična priroda bila je inspiracija Ivani Brlić-Mažuranić, najpoznatijoj hrvatskoj spisateljici za djecu koja je rođena upravo u Ogulinu. Priče iz davnina posebna je zbirka njenih bajki koje su ostale u divnom sjećanju mnogih generacija upravo zbog svoje ljepote, originalnosti, svevremenske poučnosti, a čije likove šećući Ogulinom možete zamisliti i vidjeti, samo morate probuditi svoju maštu i dječju radoznalost.

Ovog vikenda uronite u svijet bajki

Ogulinski festival bajke je manifestacija koja se održava svake godine, a ove godine čak u dva izdanja – drugi vikend u lipnju i drugi vikend u rujnu. Zbog epidemiološke situacije svi se sadržaji odvijaju na vanjskom prostoru u samom centru grada na nekoliko scena koje nose imena likova iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić.

Nekoliko dana dijeli nas od rujanskog izdanja Festivala koji će se održati od 10. do 12.9.2021., a program pronađite na 16ogfb.com.

Vidimo se u Ogulinu – zavičaju bajke!

Foto: PR, Zdravko Špehar

Učitati još
Zatvori