Nubijsko selo – šareni kutak Egipta koji posebno volimo

Nacija koja je podrijetlom iz južnog Egipta i sjevernog Sudana i koja se mirno nastanila uz rijeku Nil, Nubijci su jedna od najljubaznijih zajednica u Egiptu, ako ne i svijeta. Srećom, dijele svoju zemlju i kuće s tisućama posjetitelja svake godine. “Nubijsko selo” nalazi se u gradu Gharb Soheil, u Asuanu, u Egiptu. Asuan se nalazi oko 860 km južno od glavnog grada Kaira i poznat je po tome što čuva neke od najstarijih egipatskih građevina.

Ovo malo selo šarmantnije je nego što možete zamisliti. To je sačuvani otočić jedne od najstarijih civilizacija u povijesti. Nubijci nisu sačuvali samo svoje drevne tradicije, već i nubijski jezik koji se samo govori i nema službenu abecedu.

Nubijsko selo je mjesto u kojemu ćete se potpuno izgubiti u ljepoti, valovima lijepe energije i u pričama koje će vas uvijek iznova nadahnuti i osnažiti.

Svijetle boje, geometrijski oblici i neobično lijepo selo

Dok lutate ovim neobično lijepim selom, brzo ćete shvatiti da sve ima dublje značenje. Selo je ispunjeno geometrijskim oblicima i svijetlim bojama. Oblici trokuta predstavljaju tri najvažnija izvora života Nubijaca – zemlju, koja je predstavljena neonskom zelenom, sunce, predstavljeno zadivljujućom žutom, a nebo i Nil, predstavljeni raznim nijansama plave boje.

Otkrijte živopisnu kulturu Nubije, jedne od najstarijih afričkih civilizacija. Najbolje što ovdje možete učiniti za sebe jest puno hodati. Morate se nauživati ljepote u ovom malom selu, a jedini način da to učinite jest da se stvarno upustite u svoju pustolovinu istražujući i upijajući svaki detalj. Provedite nekoliko sati lutajući i otkrijte crteže koji se nalaze na svim kućama i zgradama. A tržnica je ovdje posebno zanimljiva. Na prometnoj tržnici prodaje se sve od začina, lokalnih pečenih orašastih plodova, suvenira, sitnica, nubijskih lutki i jela.

Kuća krokodila?

To je svijetloplava kuća s krokodilom obješenim na ulazu. Zaustavite se u bilo koje vrijeme, divna obitelj iznutra će vas pozdraviti, omogućiti vam da se igrate s njihovim krokodilima kućnim ljubimcima i ponudit će vam čaj.

Muzej koji se ne propušta

Krenite u muzejn i imajte na umu da je noću prilično ugodno, pogotovo ako zimi posjetite Asuan i danju ponestane sunca. To je dobar način da saznate više o nubijskoj kulturi i civilizaciji i shvatite njihovu duboko ukorijenjenu povijest u regiji.

Otok El Nabatat

Botanički vrt u Asuanu, dugom manje od jednog kilometra i popularno stajalište za mještane. Znajte da je otok poznat i kao Kitchener’s Island, a ovo je stvarno cool mjesto za vidjeti egzotične i rijetke biljke. Do otoka je moguće doći feluckom (ili malim brodom) što vam omogućuje ugodno poslijepodnevno vrijeme ispunjeno istinskom ugodom.

Foto: Profimedia.hr0