Nekoliko razloga zašto biste ovog lipnja mogli na izlet u NP Krka

Ugodne temperature, raznolikost biljnog i životinjskog svijeta te uživanje u otkrivanju neistraženih dijelova odlični su razlozi da ovog lipnja posjetite Nacionalni park Krka.

NP Krka u lipnju ima promotivnu akciju “Upoznajte gornji tok rijeke Krke” koja kupnjom ulaznice za Roški slap omogućuje posjet svim lokalitetima na srednjem i gornjem toku Krke: Visovačkoj kući Kuželj, Oziđanoj pećini, Burnumu, manastiru Krka i Eko-kampusu Krka u Puljanima, kao i brojnim poučno-pješačkim stazama.

Ulaznica za Roški slap iznosi 100 kn za odrasle, a 55 kn za djecu od sedam do osamnaest godina. Djeca do navršenih sedam godina ne plaćaju ulaz.

Upoznajte gornji tok rijeke Krke

Putovanje započnite na Roškom slapu, lokalitetu punom iznenađenja. Nakon niza usporednih slapova, u narodu prozvanih Ogrlice, Krka se s glavnoga slapa smještenog na kraju barijere, u širokoj lepezi s petnaest metara visine ruši u Visovačko jezero. Na vidikovac s kojega se pruža pogled na Ogrlice možete se uspeti drvenim stepenicama. Do Oziđane pećine vodi 517 stepenica položenih na stijenu.

Preko sedrenih slapova prelazi cesta koja je riječne obale povezivala još u rimska vremena. Put kojim su se nekada stanovnici okolnih sela niz strmu ploču kanjona spuštali do posjeda koje su obrađivali, danas je prvorazredna atrakcija: posjetitelji mogu uživati u pogledu s njega na očaravajući krajolik Roškog slapa, na ruševine utvrde Rogovo, razasute Ogrlice i modrozelene vode rijeke stiješnjene u tjesnacu Među gredama.

Nakon što obiđete Roški slap, zaputite se Krkom uzvodno, brodom ili automobilom i otkrijte moć prirode u raskošnoj vegetaciji i strmim kanjonima. Gornji tok Krke oaza je mira i duhovnosti. U pitomoj dragi uz rijeku Krku smjestio se manastir Krka, duhovno središte pravoslavnih vjernika, koji možete razgledati u pratnji djelatnika.

Skriven u njedrima Dalmatinske zagore, u kamenu i kršu, obrastao surovom makijom, nalazi se biser antičke civilizacije – rimski vojni logor Burnum. Amfiteatar se može obići uz upoznavanje s poučnim tablama, samostalno ili u pratnji djelatnika NP Krka. Nekoliko stotina metara od arheološkog lokaliteta Burnum nalazi se Manojlovački slap, najviši slap na rijeci Krki. Ne zaboravite navratiti do Eko-kampusa Krka u Puljanima i pogledati novouređenu Arheološku zbirku, u kojoj su izloženi predmeti pronađeni u arheološkim iskapanjima.

Obilazak Parka prilagodite svojim željama

Uz vrlo atraktivne izlete brodom, s početkom lipnja novost u NP Krka je uvođenje linijskog prijevoza posjetitelja, brodom i autobusom. Drugim riječima, možete sami kreirati svoj itinerar, odnosno obilazak Parka prilagoditi svojim trenutnim željama, što znači da se na pojedinim lokalitetima možete zadržati dulje ili kraće. Detaljan raspored brodskih i autobusnih linija i vrijeme polazaka potražite ovdje.

Svi koji žele isplanirati svoj posjet Parku mogu online ili na recepciji odabrati mjesto, način i točno vrijeme ulaska i izlaska iz Parka. Usluga se odnosi i na individualne posjetitelje i na grupe te se dodatno naplaćuje.

Od 1. lipnja radno vrijeme Skradinskog buka je od 8 do 20 sati, lokaliteta na srednjem i gornjem toku od 10 do 18:30, dok je Visovac otvoren za posjećivanje od 9 do 17 sati, a manastir Krka 10 do 18 sati.

Foto: Unsplash

0