Ideja za izlet: Znamo kada potpuno besplatno možete posjetiti NP Krku
Ideja za izlet: Znamo kada potpuno besplatno možete posjetiti NP Krku

Ideja za izlet: Znamo kada potpuno
besplatno možete posjetiti NP Krku

Znate li da je Hrvatska jedna od najbogatijih zemalja po očuvanoj prirodi što joj daje mogućnost da nosi epitet nacionalnog parka Europe? To je utvrđeno zakonom o zaštiti prirode (zaštićeno je čak 409 područja što je 9,3% ukupnog teritorija države) koji otkriva i to kako je trećina Hrvatskog teritorija dio najveće mreže zaštićenih područja na svijetu, ekološke mreže Europske unije Natura 2000.

Sedam sedrenih slapova

Glavne zvijezde svakako su nacionalni parkovi, a mi vam danas otkrivamo jedan koji je toliko bio i geo raznolik te smješten u okvir krajobraza područje u kojem se nalazi da osvaja na prvi pogled baš svakoga tko ga posjeti. Nacionalni park Krka nosi epitet zelene oaze dalmatinskog krša, a obuhvaća najljepši tok rijeke Krke, te donji tok rijeke Čikole. Parkom je proglašen 1985.godine, a ono što ga čini toliko posebnim je sedam sedrenih slapova (Bilušića buk, Brljan, Manojlovački slap, Rošnjak, Miljacka, Roški slap, Skradinski buk), raznolik i slikovit biljni i životinjski svijet (brojne endemične i rijetke ugrožene vrste), preko stotinjak špilja i jama, ali i duhovna središta poput franjevačkog samostana s crkvom Gospe od Milosti na otočiću Visovcu, i manastir sv. Arhanđela u Carigradskoj dragi.

Besplatno u NP Krka

Uz Krku se nalaze i ostaci starohrvatskih utvrda iz 14.stoljeća, te ostaci rimskog vojnog logora Burnum. Do NP Krka doći ćete iz Šibenika za čas, a kako bi vas ostavio bez daha, ovaj NP je potrebno istražiti u svim dijelovima toka rijeke Krke. Ono što je najpopularnije je južni dio koji nudi upoznavanje s bio raznolikosti kraja, ali i uživanje u moći vode – od vodenih rukavaca impozantnih slapova do vožnje brdom koji spaja ključne lokalitete donjeg toka. No, ono što je zaista vrijedno divljenja je i srednji i gornji tok koji pružaju doživljaj koji će vas ostaviti bez daha. U travnju su cijene popularne, vrlo popularne za vikend bijeg cijele obitelji, a 1.svibnja, tradicionalno je u NP Krka ulaz besplatan!

Np Krka

Što vidjeti u srednjem i gornjem toku rijeke Krke?

Dok ćete se voziti na zacrtane lokalitete unutar Parka, shvatit ćete kako ste ostali bez daha od ljepote koja vas okružuje. I s pravom – jer srednji i gornji dio parka, populariziran kroz projekt ‘Nepoznata Krka: skrivena blaga srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke’ skrivaju brojne pješačke staze, ali i Eko kampus Krka u Puljanima, biser antičke povijesti, rimski vojni logor Burnum, Manastir Krka, ali i Roški slap do kojeg vodi šetnica.

Eko kampus ‘Krka’ začin je izleta kojeg ćete provesti (ili možda započeti) u ovom nacionalnom parku. Unutar Eko kampusa (do njega se dolazi pristupnom cestom koja se spaja sa županijskom cestom Ž6055) nalaze se čak tri zgrade s interaktivnim postavima i sadržajima, ali i hostel koji svoju dobrodošlicu želi i djeci, studentima, volonterima. Sadržaj Eko kampusa je za sve uzraste, a tijekom boravka na ovom mjestu upoznati ćete arheološku stranu povijesti, otkriti prirodoslovnu zbirku, istražiti laboratorij prirode koji daje odgovore na brojna pitanja koja se nameću dok prolazite Parkom.

Obilazak Kampusa u NP Krka

Za razgled Kampusa vam treba dobrih dva do tri sata (ovisno o tome putujete li s djecom koja će vrlo brzo shvatiti da na ovom mjestu mogu svašta dirati, te se međusobno natjecati u svladavanju različitih izazova koji se nude kroz interakcijski postav) što je dovoljno da sve vidite i dobro se zabavite.

NP Krka

Što nakon obilaska?

Kad istražite Eko kampus Krka, put će vas odvesti u srce dalmatinske zagore, u krš i makiju kroz koju će veličanstveno izroniti Burnum. Riječ je o vojnom amfiteatru u kojoj je pronađena arheološka zbirka s tisućama predmeta (možete je vidjeti u Eko kampusu Puljani) sagrađen na prijelazu iz stare u novu eru, na mjestu s kojeg se u vrijeme Rimskog doba kontrolirao prijelaz preko rijeke Krke, jedne od najvećih vodenih puteva tog vremena.

Najviši slap u NP Krka

U blizini Burnuma nalazi se i Manojlovački slap, najviši slap Nacionalnog parka Krka, kojeg su davne 1877. godine posjetili austro-ugarski car Franjo Josip 1 sa suprugom Elizabetom Bavarsko (o tome svjedoči i spomen ploča na jednoj od pješačkih staza koja vodi na vidikovac s kojeg se vidi ovaj slap). Na ovom dijelu Nacionalnog parka, točnije samo tri kilometra od Burnuma u selu Kistanje nalazi se Manastir Krka koji se prvi put spominje 1402.godine. Uz njega ćete vidjeti crkvu sagrađenu u bizantskom stilu, a ispod manastira su grobnice.

Vinarije i konobe

I za kraj, kad završite s istraživanjem NP Krka, ne zaboravite se osvrnuti po Dalmatinskoj zagori. Osim ljepote ovog NP ona skriva i puno malih vinarija i konoba u koje je potrebno zaviriti i uživati u plodovima vrijednih ljudi koji žive na ovom području.

np krka

FOTO: Profimedia

Učitati još
Zatvori