Njemačka ima super destinacije za svakog foodieja i zaljubljenika u prirodu

Njemačka ima super destinacije za svakog
foodieja i zaljubljenika u prirodu

Foto: Rheintouristik Tal der Loreley, St. Goar/ Mahlow Media, Winningen

U proteklih godinu i pol dana svijet putovanja promijenio se iz temelja. Fokusirali smo se tako na putovanja unutar granica naše zemlje, no želja za istraživanjem svijeta nije nestala. S popuštanjem epidemioloških mjera i sve boljom situacijom u svijetu jedva čekamo otići na neko putovanje u inozemstvo. Jedna od destinacija koja nam je među prvima na wish listi i kojoj se uvijek rado vraćamo je Njemačka.

Više od 10.000 njemačkih gradova između Sjevernog mora i Alpa samo čeka da bude otkriveno. Svaki od njih ima svoj jedinstveni karakter i osvaja svojom raznolikošću u kojoj se isprepliću bogata povijesna i kulturna baština, prirodne ljepote, gastronomija i pregršt sadržaja za svakoga.

Ove godine predlažemo da zaobiđete poznate turističke atrakcije i upoznate drugu stranu Njemačke. Njena kulinarska strana i prekrasne zelene oaze sigurno će oduševiti svakog foodieja i zaljubljenika u prirodu, ali i sve ostale koji žele doživjeti jedinstvenu atmosferu njemačkih destinacija i upoznati ljude koji tamo žive.

Kulinarsko putovanje kroz Njemačku

Foto: GNTB, Julia Nimke

Kada biste pitali Nijemca što definira njemačku kuhinju, na 50 različitih mjesta dobili biste 50 različitih odgovora. Ova zemlja nudi bogat izbor kad govorimo o hrani i piću – od posjeta vinogradima do obilaska više od 1500 regionalnih pivara pa sve do fine dining iskustava u oko 300 restorana koji su ponosni nositelji Michelinovih zvjezdica.

Njemačka je izvrsna vinorodna zemlja, posebno uz obronke njenih obala. Oko 140 različitih sorti vina iz 13 vinorodnih regija samo čekaju da iz otkrijete. Rizling je neprikosnoveni predvodnik među sortama grožđa i uživa prvoklasnu reputaciju u svijetu. Danas postoji više od 11 tisuća vinograda, a u njihov rad je utkano puno strasti i kreativnosti. Tako u regiji Rheinhessen mlada generacija vinogradara isprobava nove načine uzgoja grožđa koristeći isključivo održive metode.

Foto: GNTB/Julia Nimke

Pridjevi koji se često koriste za opis njemačkih vina su lagano, živahno i voćno, a najbolje ćete ih upoznati u vinarijama. Vinogradari će vas dočekati i objasniti vam sve o berbi grožđa i sortama vina, a u restoranima se prepustite iskusnim sommelierima koji će vam pomoći odabrati odgovarajuće vino uz hranu.

A hrana je u Njemačkoj jednako izuzetna kao i vina. Mlade kulinarske zvijezde prate trendove i donose ih na neočekivane načine. Regionalni proizvodi kombiniraju se s internacionalnim kulinarskim utjecajima, a vrhunsko artisan zanatstvo susreće se s uličnom hranom. Rezultat je suvremena nacionalna kuhinja koja se temelji na regionalnosti, održivosti, visokoj kvaliteti i gostoljubivosti domaćina.

Foto: GNTB, Julia Nimke

Koje destinacije posjetiti za najbolje kulinarsko iskustvo?

Svaka od 16 njemačkih saveznih pokrajina nudi nešto zbog čega ju se isplati posjetiti, a mi ćemo ovdje navesti samo neke. U Berlinu niz obilazaka grada s temom kulinarstva otvara potpuno nove poglede na njemačku prijestolnicu – od ukusne ulične hrane do fine dining restorana i najkvalitetnijih zanatskih proizvoda.

Foto: GNTB /Jens Wegener

U gradu Nördlingenu pronađite Meyers Keller, tradicionalnu gostionicu na razini Michelinovih zvjezdica, u kojoj šef kuhinje servira najbolje proizvode Bavarske. Dresden je, pak, poznat po stollenu, božićnom kruhu koji će vas mamiti sa božićnih štandova za vrijeme Adventa.

Ljubitelji vina ne smiju propustiti posjet Stuttgartu. Naime, ovaj grad leži u dolini okruženoj zelenim brežuljcima, a zbog svog jedinstvenog položaja, vinogradi se mogu naći u samom središtu grada. U istoj regiji (Baden-Württemberg) posjetite i Heilbronn, najstariji vinogradarski grad u ovoj pokrajini. Ljubitelji piva neka se upute na sjeveroistok zemlje, u pokrajinu Mecklenburg-Vorpommern. Više od 800 godina ljudi u ovoj regiji kuhaju vrlo posebne vrste piva – jedan od primjera je pivovara Störtebeker u gradu Stralsundu.

Istražite njemačke zelene oaze

Dva mora, Alpe, šume, jezera, pješačke staze i parkovi prirode – kad se maknete iz velikih gradova, Njemačka je pravi raj za ljubitelje prirode. A ono najbolje od svega je što gradske regije nude mnogo načina za kombiniranje ekološki održivog odmora s gradskim odmorom. U Berlinu je, recimo, legendarni aerodrom usred grada pretvoren u park koji je danas odlično mjesto za opuštanje i doživljaj onog pravog Berlina.

Foto: GNTB, Julia Nimke

Njemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Europi pa je priroda ovdje uvijek na dohvat ruke. Otprilike trećina njemačke kopnene površine je pod posebnom zaštitom kao park prirode ili nacionalni park. Možete uživati u šetnji šumom, a ako ste avanturističkog duha, popnite se visoko u krošnje drveća i prošećite stazama koje su na njima postavljene pomoću užadi.

Mitovi i legende su često neraskidiv dio geografski specifičnih mjesta kao što su obale rijeka ili litice, a mnogi vjeruju da upravo ova mjesta posjeduju određenu energiju. U ove slučajeve ubrajaju se atraktivno i neobično ispucalo kamenje Exetrnsteine u Vestfaliji, Nebeska staza kraj Nebre (mjesto gdje je otkriven nebeski disk iz brončanog doba) i neolitske grobnice u šumi Everstorf u Mecklenburgu. Posjetite i malu zajednicu Schmilka, održivo naselje za odmor koje se nalazi u nacionalnom parku Saska Švicarska.

Foto: GNTB, Julia Nimke

Na sjeverozapadu Njemačke nemojte propustiti posjetiti Vadensko more, regiju s najvećom površinom obalnog blata na svijetu. Kad se plima povuče, možete se bosonogi pridružiti stručnjacima u istraživanju ovog neobičnog pejzaža i njegovih karakterističnih stanovnika. I to je samo dijelić onoga što vas čeka u Njemačkoj!

Više informacija možete pronaći na web stranicama Njemačke turističke zajednice.

Foto: Rheintouristik Tal der Loreley, St. Goar/ Mahlow Media, Winningen, GNTB/Julia Nimke, GNTB /Jens Wegener

Učitati još
Zatvori