Iz New Yorka s ljubavlju: Manje poznate lokacije u najboljem gradu na svijetu koje će vas osvojiti na prvu

Iz New Yorka s ljubavlju: Manje poznate lokacije u najboljem gradu na svijetu koje će vas osvojiti na prvu

Napisao i snimio Marko Medić – Father of Djordje

Nije tajna da se ljubav između mene i New Yorka rodila sad već davne 2013. kada sam kao student tamo proveo ljeto preko programa Work&Travel. Rekao bih da je to bilo jedno od mojih najbitnijih ‘životnih’ putovanja do sada. Dugo sam pripremao povratak; htio sam se vratiti u grad i uživati u njemu što je dulje moguće. Napokon se sve poklopilo i nakon šest godina ostvario sam san i ponovno proveo dva nezaboravna mjeseca u New Yorku.

Ima jedna uzrečica koja kaže: Zašto bi živio igdje drugdje kada možeš živjeti u New Yorku? Svi oni koji su ga posjetili vjerujem da će se složiti s njom. New York je jednostavno priča za sebe koju svatko mora doživjeti. Ako dosad niste posjetili New York, a imate to u planu i ako se na vašoj listi nalaze već dobro poznate atrakcije kao što su Kip slobode, Bryant Park, Central Park, Top of the Rock, Brooklyn Bridge itd., pročitajte tekst do kraja i otkrijte prosječnom turistu neke manje poznate lokacije New Yorka.

Williamsburg

Williamsburg je moj najdraži kvart. Zapravo kvart u kojem želim jednog dana živjeti. Sve je tako ležerno i opušteno, a opet prepuno zanimljivih kafića, restorana, raznih shopova i, što je najbitnije, samo par stanica podzemnom udaljen od užurbanog Manhattana. Grafiti i oslikavanje fasada su dio posebnosti ovog kvarta, a ulicama vlada neki poseban vibe. Osim dobre hrane i kave koja se tu može naći na svakom koraku, Williamsburg obožavam jer ima nekoliko parkova iz kojih puca predivan pogled na Manhattan. I što onda čovjeku više treba osim da sjedne uz East River i uživa u refleksiji sunca koja se igra pročeljima ovog velegrada. Također, ovo je must kvart za sve ljubitelje second hand shopova.

Tudor city

Jedan od najljepših pogleda na Manhattanu, ako izostavimo one s terasa rooftop barova, meni je onaj smješten na drugoj aveniji između 40. i 43. ulice između kompleksa zgrada poznatih po nazivom Tudor city, izrađenih davne 1926. godine. Cijeli kvart odiše nekom davno minulom ljepotom, a pogled na 42. aveniju oduzima dah. Na ovaj prizor sam slučajno naišao za vrijeme svog prvog posjeta New Yorku i znao sam da ću ga posjetiti ponovno čim se vratim. Ovoga puta je to bilo za vrijeme Manhattanhengea– poznatog solsticija kada se dva puta u godini zalazak i izlazak Sunca poravnaju s ulicama Manhattana i, kao što pogađate, 42. ulica je jedna od boljih lokacija za promatranje tog fenomena.

Public library

Ja i knjižnice. Knjižnice su mi nezaobilazno mjesto prilikom posjeta svakog novog grada. Ona u New Yorku je iznimno lijepa. Kao da ste uletjeli u neku od scena Harryja Pottera. Kad sam na ovakvim mjestima, uvijek zamišljam kako bi bilo cool da sam ovdje mogao spremati ispite. U sklopu kompleksa zgrade nalazi se i moj omiljeni Brynat park. Uvijek pun života koji preko ljeta postaje mjesto projekcija brojih filmova i događanja poput satova joge i ostalih aktivnosti, a preko zime se ovdje nalazi klizalište i božićni market.

Muzej Metropolitan

Metropolitan je smješten na sredini istočne strane Central parka i moj je omiljeni muzej. Dobra stvar je što studenti i oni koji dođu s nekim tko je stanovnik New Yorka, dobiju ulaznice na temelju osobne donacije. Na taj način grad želi podržati mlade da što više vremena provode na ovakvim mjestima. Inače je regularna cijena oko 25 dolara.

Soho

Soho možda nije šarmantan kao Williamsburg, ali je definitivno jedan od ljepših kvartova New Yorka. Kao veliki zaljubljenik u arhitekturu i dizajn, Soho je često bio moj odabir za popodnevno istraživanje ili šalicu kave. Većina fasada je izgrađena od lijevanog željeza i upravo se u tome krije njegova ljepota. Ulice Sohoa su prepune blještavih izloga svih najpoznatijih svjetskih brendova. Uz predivne izloge ovdje možete uživati i u raznolikoj ponudi hrane i različitih galerija umjetnina. Defintivno kvart u kojem možete uživati u svemu onome što nam možda kod nas i nije dostupno na svakodnevnoj razini.

Coney Island

Ako se zaželite mora, tu je Coney Island. Na oko sat vremena vožnje podzemnom nalazi se kilometarska plaža prepuna popratnih sadržaja. Nije Jadransko more, ali sasvim dobro dođe za pobjeći iz gradske vreve i +40 stupnjeva. U sklopu plaže nalazi se i poznati zabavni park koji dobiva posebnu draž u vrijeme zalaska sunca kad nebo poprimi predivne nijanse. Ukoliko ste minimalno 2 tjedna u New Yorku i putujete u toplijem periodu godine, odvojite si jedan dan za opuštanje i definitivno posjetite ovu lokaciju.

U nastavku uživajte u još nekolicini fotografija iz najboljeg grada na svijetu.

Učitati još
Zatvori