Nevena Rendeli: Četiri ispunjena dana u prekrasnom Lisabonu
Nevena Rendeli: Četiri ispunjena dana u prekrasnom Lisabonu

Nevena Rendeli: Četiri ispunjena
dana u prekrasnom Lisabonu

Nevena Rendeli ovih je dana po četvrti put posjetila glavni grad Portugala, šarmantan Lisabon. Grad je to koji ju iznova oduševljava, kako kulturom, klimom i gastronomskom ponudom, tako i samim stilom života. Po povratku s putovanja s nama je podijelila dojmove i fotografije, a u nastavu donosimo sve najbolje od Lisabona.

  • Vidjeli smo da si sada već četvrti put posjetila Lisabon. Kako si se ovog puta provela i što ti je ostalo u najljepšem sjećanju?
Lisabon je grad kojem se izgleda stalno vraćam. Ovo mi je bio četvrti put ali svaki put je bio drukčiji i otkrijem nešto novo. Ovog puta smo išli službeno, na Websummit, jednu od najvećih tech konferencija koja okuplja više od 70 tisuća ljudi. Tako da sam ovaj put više radila i manje uživala, ali u Lisabonu je moguće i jedno i drugo. Websummit se održava na prostoru nekadašnjeg Expa koji je 1998. tamo održan tako da je to ogroman velesajamski prostor danas namijenjen za konferencije i sportske događaje. Tako sam i prvi put u Lisabonu bila na SP u rukometu 2003.
Lisabon Nevena Rendeli
  • Na Instagramu si napisala kako je Lisabon jedan od gradova u koje bi se rado preselila. Što je to posebno u Lisabonu u odnosu na druge gradove?

Rekla bih da je Lisabon grad po mjeri modernog čovjeka. Idealna klima, savršeni okusi hrane, nije prevelik (2,8 milijuna ljudi) brzo rastuće tvrtke iz IT sektora, život koji se odvija na ulicama i po restoranima. S druge strane, to je i turistički grad cijele godine tako da nikad nije dosadno, a za razliku od susjednih španjolskih gradova poput Barcelone i Madrida ipak nije tolika gužva.

  • Kakva je tradicionalna hrana? Imaš li neka omiljena mjesta koja bi nam mogla preporučiti kada je riječ o hrani i piću?
Hrana je preukusna kao i vina. Osim svima poznatog Porta, tu su i vina iz pokrajine Alentejo. Najpoznatija slastica koju obavezno kušam svaki put kad sam u Lisabonu je Pastais de Nata. Što se tiče restorana na svakom su koraku i osim tapas barova tu su i odlični restorani s uvijek svježim morskim plodovima koji se isto jedu s nogu poput Sea me Peixaria Moderna ili super wine bar By the wine u kojemu se i dobro jede.
Što se tiče tapasa preporučila bih kvart Bairo Alto i tapas bar Coyo Taco, Tapas bar 52 ili peruanski restoran A Cevicheria. Ima i super barova u kojima se služe kamenice i kokteli.
Lisabon Nevena Rendeli
Lisabon Nevena Rendeli
Lisabon Nevena Rendeli
Lisabon Nevena Rendeli
  • Lisabon je grad umjetnosti i arhitekture, jesi li posjetila neke zanimljive izložbe ili galerije?

Ovog puta nisam stigla na izložbe ali sam zato prvi put posjetila genijalan muzej na obali MAAT i njihov odličan postav. Obavezno ići kad je zalazak sunca jer je i sam muzej arhitektonsko čudo koje izgleda predivno obasjano suncem. Drugo mjesto koje mi je ovog puta zapelo za oko je LX factory, stari napušteni hangari koji su pretvoreni u shopping i restoransku destinaciju. Kad kažem shopping mislim na moderne portugalske brendove i super cool restorane. Što se tiče hangara i restorana tu je i Time out market koji funkcionira po sličnom principu.

Lisabon Nevena Rendeli
Lisabon Nevena Rendeli
  • Za sve one koji tek planiraju posjetiti Lisabon po prvi put, koje je lokacije neophodno posjetiti?

U Lisabon se čovjek može vraćati stalno i kao i ja uvijek otkrivati nešto novo. Ako idete prvi onda obavezno obići cijeli Bairo Alto i Alfamu (stari grad). Posjetiti Torre de Belem, kao i voziti se njihovim žutim tramvajem koji se stalno negdje penje i spušta. Također tu je i Elevador  de Santa Justa, dizalo s kojim se penjete na predivan vidikovac. Posljednji put sam posjetila i obližnju Sintru i Cascais- raj za surfere. Ili samo neopterećeno šećite, jedite morske plodove i pijte Porto, tako se Lisabon najbolje upoznaje.

Lisabon Nevena Rendeli
Lisabon Nevena Rendeli

Foto: Nevena Rendeli

Učitati još
Zatvori