Nekoliko razloga zašto biste trebali posjetiti Šibenik već ovoga tjedna

Nekoliko razloga zašto biste trebali
posjetiti Šibenik već ovoga tjedna

Šibenik, jedan od najljepših gradova na hrvatskoj obali. Smjestio se u središnjoj Dalmaciji, u neposrednoj blizini očaravajućih nacionalnih parkova i osebujne povijesne te kulturne baštine. Malo ljudi zna da je upravo Šibenik prvi grad na svijetu koji je imao uličnu rasvjetu. Takve priče čine ga još privlačnijim gostima koji iz sezone u sezonu u sve većem broju pristižu u ovaj biser Jadrana. Ako tome pridodamo i bogatu festivalsku tradiciju Šibenika, Michelinovom zvjezdicom ovjenčan restoran Pelegrini, sportske susrete i plaže, onda je Šibenik bez dvojbe vrijedno posjetiti. Iako je popis razloga zašto bi vas put trebao nanijeti u Šibenik i to baš ovoga tjedna podugačak, izdvojili smo 4 najvažnija.

Predivan grad

Šibenik je smješten u slikovitom zaljevu u kojemu se rijeka Krka ulijeva u more. Spoj divlje gorske rijeke i morskog smiraja posebno je zanimljiv spoj koji Šibeniku daje dodatnu dozu osebujnosti. Sve to pojačavaju stijene i reljefnost ovoga grada, otoci i razvedena obala zaljeva.

Pogled s tvrđave Sv. Mihovila na Šibenski zaljev

Na samom ulazu u Šibenik je tvrđava Sv. Nikole što je jedan od njegovih simbola. Katedrala sv. Jakova jedno je od arhitektonskih remek djela ranog srednjeg vijeka. I tvrđava sv. Nikole i katedrala našle su se na popisu UNESCO-ve zaštite kulturnih spomenika. Osim njih, važno je istaknuti i Tvrđavu sv. Mihovila, na kojoj se unazad nekoliko sezona, nakon obnove, održavaju genijalni koncerti i kulturna događanja.

Kamene uličice i mediteransko ozračje svrstava Šibenik među najpoželjnije destinacije, tim više što u posljednjih nekoliko sezona naprosto cvjeta. Šibenske plaže, od kojih je najpoznatija plaža Solaris prave su oaze uživanja. Duh Šibenika se posebno lijepo osjeti na gradskoj plaži Banj s koje se pruža jedinstven pogled na staru gradsku jezgru. Šljunčana plaža, s brojnim sadržajima idealna je za djecu i ljubitelje raznih sportskih aktivnosti. Brojne uvale na području Šibenskog kanala učinit će da se osjećate razmaženo. A to je baš odlično raspoloženje za kraj svibnja. Prirodne ljepote, poput Nacionalnog parka Kornati i Krke te otok Murter Šibenik čine prvim izborom na naše sljedeće putovanje.

Gastronomija

Luganige, soparnjak, rambašići, sir iz mišine, pite, pispalje, komočići, pasticada, kruv ispod peke, smokve, masline, pršut, riba i bademi samo su neki od specijaliteta i osnovnih namirnica koji šibensku kuhinju čine toliko neodoljivom. Sve to uz čašu crnog vina poseban je gastro eno doživljaj koji iznova oduševljava goste iz cijelog svijeta. Tajna u tolikoj punoći okusa leži u povijesti.

Pelegrini

Naime, šibenska kuhinja je karakteristična zbog spoja turske i talijanske kuhinje, no niti utjecaj Austro-Ugarske nije zanemariv. Sve to možete kušati u brojnim šibenskim restoranima i konobama koji plijene mediteranskim šarmom. Posebno se ističe restoran Pelegrini, koji je ove godine ovjenčan Michelinovom zvjezdicom, jednom od tri u Hrvatskoj, i koji je must see kada stignete u grad. Zbog svega navedenog i chefa Rudolfa Štefana, ove je godine prvi puta organizirana i velika gastro konferencija Chefs’ Stage koja je u Šibenik privukla neke od najvećih svjetskih i regionalnih chefova!

Pelegrini

U neposrednoj blizini Pelegrinija i blizini katedrale, nalazi se klub i bar Azimut, glavni akter šibenske alternativne scene. Zanimljiv ambijent prepun detalja, retro namještaj, unutarnji vrt, žive svirke, izložbe i odlični tulumi, razlog su više da ga posjetite. A pravu oazu opuštanja pruža cafe bar u srednjovjekovnom samostanskom mediteranskom vrtu Sv. Lovre. Okruženi zelenilom i mirom, ovdje zaista možete naći trenutak za sebe.

Azimut

Vrt sv. Lovre

Vrt sv. Lovre

Regata

Najugledniji svjetski jedriličari ovih dana jedre u Šibeniku. Riječ je o jednoj od najprestižnijih svjetskih regata. Zbog posebnog ambijenta i savršene organizacije, ova regata je omiljena među jedriličarima, ali i zaljubljenicima u sport koji dolaze iz cijelog svijeta. Tijekom šibenske regate možete sresti poznate olimpijske pobjednike i uglednike. Svi zaljubljenici u jedra i more na ovom su mjestu. Šibenik 52 Super Series Sailing Week isplovljava iz nove marine D-Marin Mandalina do 27. svibnja, a iskustvo kako je boraviti na jedrilici opisat ćemo vam nakon druge etape regate koja će se održati od 19. do 24. lipnja 2018. u Zadru.

Hotel D-Resort

Ovaj luksuz prostire se u 69 soba i apartmana, a ukoliko preferirate vile, u ovom resortu nećete ostati zakinuti za taj dašak glamura. Okružen je morem s tri strane. Poseban ugođaj svojim gostima pruža uz posebno raskošan spa, masaže, bazen, a vrhunski wellness stručnjaci brinut će o harmoniji vašeg tijela i uma uz provjerene terapeutske tretmane.

Tretmani uljepšavanja i opuštanja nude neponovljiv osjećaj ugode. Sobe su uređene vrhunskim materijalima, a detalji pružaju istinski osjećaj profinjenosti. Gotovo su svesobe s pogledom na more što daje poseban osjećaj opuštenosti. u ovom resortu gostima su na raspolaganju vrhunski barovi i restorani s à la carte jelovnicima s ponudom hrvatskih i međunarodnih specijaliteta. Za ovisnike o tjeložbježbi, tu je i vrhunski opremljena teretana. D-Resort je mjesto idealno i za obitelji s djecom, stoga je odličan izbor za idiličan odmor.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Journal.hr

Učitati još
Zatvori