Pet neistraženih destinacija koje vrijedi posjetiti prije nego ih preplave turisti

Pet neistraženih destinacija koje vrijedi posjetiti prije nego ih preplave turisti

Navike putnika i načini na koje putujemo uvelike su se promijenili u posljednjih 30 godina. Društvene mreže pomogle su ljudima približiti mnoge neistražene destinacije, ali još uvijek postoje mnoga mjesta na svijetu koja nisu razvikana i preplavljena turistima. A ponekad je najbolje otići upravo na takvo putovanje i upoznati mjesto prije nego ga svi ostali otkriju. Patricia Schultz, autorica knjige 1000 mjesta koja morate vidjeti prije smrti, koju mnogi putoholičari smatraju ‘biblijom za putovanja’, otkriva nerazvikane destinacije koje bi uskoro mogle postati jako popularne. Pa ako želite otići negdje gdje još uvijek nema gužve i uživati u svakom detalju, razmislite o ovim mjestima.

Grenland

Island je posljednjih godina postao jako popularno turističko odredište, a Schultz predviđa da bi ga mogao zamijeniti Grenland. Jako mu je sličan, samo manje razvijen pa će sigurno postati hit destinacija kako postane dostupniji. Donijeti odluku o putovanju na Grenland je prava pustolovina i osvježenje. Krajolik koji ostavlja bez daha, ledenjaci, divlje životnije, rustikalni smještaj… Za avanturiste i one koji vole zimu Grenland je svakako destinacija iz snova.

Bolivija

Ako odlučite otputovati u Južnu Ameriku, svakako na popis zemlja koje morate vidjeti stavite Boliviju. Iako je manje popularna od susjednog Perua, Bolivija je svakako vrijedna posjeta. Istražite La Paz, najviši grad na svijetu koji se nalazi na 3.640 metara nadmorske visine i njegovu Mercado de los Brujos, odnosno Vještičju tržnicu na kojoj ćete pronaći najluđe i najbizarnije predmete za koje se vjeruje vas štite od zlih duhova. Turisti rado posjećuju i grad Coroico gdje se nalazi Cesta smrti i Isla del Sol, najmirnije mjesto na svijetu.

Uganda

Mnogi dolaze u Ruandu kako bi vidjeli gorile, a zemlju je dodatno popularizirala Ellen DeGeneres čija je donacija tamošnjoj Zakladi za gorile omogućila izgradnju rezervata, a danas nosi njeno ime. No, gorile možete vidjeti i u susjednoj Ugandi i to po puno manjoj cijeni. Naime, da biste vidjeli gorile, trebat će vam posebna dozvola koja košta 600 dolara, dok ćete za sat vremena promatranja gorila u Ruandi platiti 1500 dolara. U ovoj afričkoj državi nemojte propustiti posjetiti ni Nacionalni park kraljice Elizabete, koji je poznat po otvorenim savanama, velikim močvarnim područjima i prostranoj šumi Maramagambo. Uganda je i jedna od rijetkih država na svijetu gdje je moguć prijelaz preko ekvatora, nevidljive crte koja dijeli Zemlju, što predstavlja savršenu lokaciju za fotkanje s jednom nogom na sjevernoj, a drugom na južnoj polutci.

Moldavija

Iako je Moldavija najmanje posjećena zemlja u Europi, Schultz kaže da bi se to moglo vrlo brzo promijeniti. Naime, ova istočnoeuropska država obiluje prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom, odličnom kuhinjom i divnim ljudima, a uz sve to je i jako jeftina. Stoga nemojte čekati da postane svjetska atrakcija, nego ju istražite dok još nema redova i gužvi.

@moldova._

Albanija

Albanija je još jedna europska država koju tek treba istražiti. Iako vam sigurno ne pada na pamet kad vam netko spomene jeftinu destinaciju za odmor na Jadranu, sljedeći put kad ćete planirati ljetni godišnji odmor razmislite o ovoj zemlji jer posljednjih godina prolazi kroz pravu tranziciju. Albanija je poznata bunkerima koji su pretvoreni u turističke atrakcije, divnoj prirodi, odličnoj hrani i ljudima koji su ljubazni i susretljivi.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori