Kako nedjelju u Londonu provesti poput pravog Britanca

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elena | London (@elensham) on

London je grad satkan nitima bogate prošlosti. Osvaja nas svojom tradicijom i modernošću jer predstavlja meeting point naroda iz cijelog svijeta, a uspijeva ostati ‘britanski’. Ako se zateknete u britanskoj metropoli, teško da ćete se osjećati kao turist. Prvorođeni Britanci zapravo su prava rijetkost s obzirom na veliku zastupljenost i miješanje kultura iz svih dijelova svijeta. No, ipak neke četvrti u Londonu imaju tradiciju koju posebno njeguju izvorni Britanci. Vikend je mnogima omiljeni dio tjedna, a nedjeljna poslijepodneva rezervirana su za opuštanje i ležerna druženja. Iako je oceanska klima zanimljiv fenomen, kiša i kišobrani ne sprečavaju ih da slobodno vrijeme provode izvan domova. Kako izgleda nedjelja jednog Britanca u Londonu pročitajte u nastavku.

Jutro u Londonu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DENI 🌎🌸🐾 (@chica_vagabond) on

Ležerna jutra i duže spavanje Britanci ne kompromitiraju za jutarnju šalicu čaja ili tjelovježbe. Nakon što sunce obasja kraljevsku prijestolnicu, kuhala za vodu i tosteri sinkroniziraju svoj ritam. Jutarnje novine od rane zore leže na trijemu, pa je klasična ruta od kreveta do praga dobro uhodani nedjeljni ritual. Tost s putrom i pekmezom uz šalicu čaja za lagano jutro uz listanje novosti označava početak jutra u Londonu. Svaki Britanac složit će se da je ovo dan u kojem nervozi i žurbi nema mjesta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by tschang (@tschang) on

I dok jutro prolazi u opuštajućem tonu, dogovara se brunch u nekom od trendi londonskih naselja za dozu smijeha s prijateljima. Tradicionalni engleski doručak koji se sastoji od kobasica i pečenog graha još uvijek je zaštitni znak pravog britanskog doručka. No, mlađe generacije prigrlile su internacionalne verzije bruncha poput ‘nebodera’ američkih palačinki i selekcije slano-slatkih canapea.

‘Sunday markets’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by tschang (@tschang) on

U Londonu su i tržnice fino uređena mjesta gdje svaki Britanac voli prošetati ulaštene cipele. Nedjeljni ‘marketi’ vrijedni su posjeta, a najpoznatiji su Camden Market, Columbia Road Flower Market, Covent Garden i drugi. Svaki od njih specijaliziran je za nešto, pa ovisno o tome što tražite dobro znate koji posjetiti. Kao i kod nas, nedjeljno jutro ne može proći bez kupovine buketa svježeg cvijeća koji će dnevni boravak i kuhinju uljepšavati ostatak tjedna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrea (@dr_difilippo) on

Pregovaračke sposobnosti Britancima nisu strane, pa su tržnice omiljena mjesta za nabavku sitnica izvan shopping centara. Tržnice su smještene u nekim od povijesnih dijelova grada, arhitektura svake je drugačija, pa se šetnja pretvara u malo razgledavanje gradskih znamenitosti. Brojni kanali stvoreni su za lako koračanje s jednog kraja Londona na drugi, a krase ih i mali šarmantni kafići uz vodu. Iako su auti i crni taxiji uz metro najčešće prijevozno sredstvo, Britanci vole hodati bez obzira na društveni status.

Festival, kazalište ili čajanka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiki Athanas | Mindful Blogger (@mindfullyexponential) on

Kulturno-zabavna scena bogata je događanjima, festivalima, koncertima, predstavama i izložbama svakog vikenda u Londonu. Mlađe generacije Britanaca vole izlaziti na druženja u eksluzivne ‘members only’ klubove gdje zabava traje do kasno u noć. Bez obzira na to što nedjelja za mnoge predstavlja i raniji odlazak u krevet, zabavna događanja rijetko koga ne privuku na ulice. Odlazak u kazalište dobro je poznata tradicija starije visoke klase koja se nedjeljom ne propušta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by it’s jess. (@jess.xv.v) on

Uz najfinije haljine i odijela, večernji sati se završavaju engleskom čajankom. O ritualu ispijanja čaja mnogo se pisalo, a uključuje neobavezno druženje uz lagane razgovore. Tradicionalna čajanka nezamisliva je bez sconesa, slatkog peciva koje se prereže, a potom premazuje selekcijom pekmeza i posebnog vrhnja uz šalicu kvalitetnog crnog čaja s mlijekom.

 

Foto: Instagram

0