Najbolji karnevali u Europi koje morate posjetiti barem jednom

Najbolji karnevali u Europi koje
morate posjetiti barem jednom

Osim što je mjesec zaljubljenih, veljača je i mjesec karnevala, maškara, poklada i fašnika – različitih naziva za nasmijane i šarene plesne povorke koje okupiraju ulice gradova diljem svijeta. Tradicija karnevala datira još iz vremena rimskih bakanalija i saturnalija, a djelomično je utemeljena na magijskom vjerovanju u protjerivanje zla. Taj se običaj održao sve do danas pa kroz cijeli mjesec u brojnim gradovima možemo vidjeti vesele, maskirane povorke koje prizivaju i šire dobru energiju i optimizam te dozivaju proljeće, a sve na kraju završava simboličnim spaljivanjem Fašnika kao glavnog krivca za sva zla.

Iako brojni gradovi stoljećima njeguju tradiciju karnevala, neki su u tome pravi šampioni. Najpoznatiji karneval svakako je onaj u Rio de Janeiru čija parada sambe svake godine oduševi cijeli svijet. Osim Brazila, rijeke turista slijevaju se i u mnogobrojne europske gradove čiji karnevali možda nisu toliko veliki kao onaj u Riju, ali ih se svakako isplati posjetiti. Sjajna energija koja vlada na ulicama privlači svakoga željnog dobre zabave, plesa i smijeha. Najbolje karnevale u Europi koje možete posjetiti ove godine donosimo u nastavku.

Venecija

Karneval u Veneciji je jedan od najstarijih i najpoznatijih na svijetu, a turiste mami svojom raskoši i ekstravagancijom. Započinje ceremonijom pod nazivom La Festa Veneziana, a dan kasnije Canal Grande postane poprište raskošne brodske povorke prema četvrti Cannaregio. Svake godine bira se najbolji karnevalski kostim, a centralno mjesto je Trg sv. Marka gdje možete vidjeti najljepše, ručno oslikane maske ukrašene perjem i draguljima. Karneval u Veneciji počeo je u subotu, a traje sve do 25. veljače.

Köln

Kad govorimo o karnevalima i njemačkim gradovima, najpopularniji je onaj u Kölnu. Datira iz 1823. kad je organiziran prvi Pokladni ponedjeljak, Rosenmontag, koji danas predstavlja vrhunac karnevala. Karneval u Kölnu svake godine počinje 11. studenog, točno u 11:11 sati, no najveća pažnja posvećuje se zadnjem tjednu prije početka Korizme. Svaki od tih dana ima svoj poseban naziv koji se veže uz različite karnevalske običaje. Četvrtak ili Weiberfastnacht (20.2.) posvećen je ženama, a običaj je da žene na taj dan muškarcima odrežu kravatu čime se simbolizira ženska snaga. Na Rosenmontag kreće karnevalska povorka duga gotovo 7 km tijekom koje se iz kočija u zrak bacaju čokoladice.

Nica

Karneval u Nici obilježava se od 1294., a svake ga godine posjeti više od milijun ljudi iz cijelog svijeta. Održava se sredinom veljače i traje dva tjedna
(ove godine od 15. do 29. veljače) tijekom kojih imate idealnu priliku upoznati Azurnu obalu. Jedna od tradicija je da karnevalom s trga Masséna predsjeda kralj. Njega se zadnju noć stavlja u malu barku na moru nakon čega ga se spaljuje. Karneval u Nici poznat je i po Paradi cvijeća, a spektakularan noćni show Festival svijetla ostavit će vas bez daha.

Rijeka

Sloganom ‘Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!’ grad Rijeka poziva sve na 37. tradicionalno karnevalsko ludilo koje je započelo još 17. siječnja. Kao europska prijestolnica kulture, Rijeka je ove godine pripremila bogati program koji će okupiti goste iz cijelog svijeta. Uz glavnu Međunarodnu karnevalsku povorku (23. veljače), posjetitelji mogu uživati u brojnim karnevalskim zabavama koje uključuju Carnival DJ Sessions te mnoge odlične koncerte domaćih glazbenika.

Binche

I Belgija ima jedan vrlo poznati svjetski karneval, a održava se u gradu Binche. Karneval je jedan od najslavnijih događanja u cijeloj zemlji, a 2003. ga je UNESCO imenovao remek djelom usmene i nematerijalne baštine zbog duge tradicije i originalnosti. Sve počinje na Pokladnu nedjelju kad maskirana povorka šeće kroz centar grada. Kostime svake godine inspiriraju trenutni događaji, likovi iz filmova ili političke afere. Najvažniji dio je Pokladni utorak (Mardi Gras), kad svi sudionici parade ustaju u 4 sata ujutro kako bi se pripremili za procesiju.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori