Najljepši skriveni europski otoci među kojima je i jedan naš

Najljepši skriveni europski otoci
među kojima je i jedan naš

Ljeto, sunce, more i divne plaže formula su za sreću. Toplo vrijeme u kojemu uživamo jednostavno inspirira i zove nas na putovanje zbog čega se tako dobro osjećamo. Zasigurno ste mnoge vruće točke Europe, ali i svijeta i sami otkrili. No, što je s onim skrivenim ljepoticama, nebrušenim draguljima koje još uvijek nije poharao masovni turizam i ubio mu čaroliju?

Zbog takvih lokaliteta obožavamo istraživati i kreirati nove, osobne priče u putničkim dnevnicima. Preporuku smo pronašli u uglednom magazinu specijaliziranom za putovanja. Riječ je o Conde Nast Traveleru koji je u najljepše skrivene otoke Europe uvrstio i jedan hrvatski – divni otok Vis.

Elba, Italija

Treći najveći otok u Italiji ostaje relativno nepoznat izvan Italije, iako je njegova slava zabilježena u povijesti kao mjesto Napoleonova progonstva. No, ovdje ćete pronaći zapanjujuće pejzaže gdje se ispreplioću netaknute plaže i uvale idealne za ronjenje u najvećem nacionalnom parku toskanskog arhipelaga. Posebno su privlačne zelene šumovite padine i planinski vrhovi. Mogućnosti za smještaj su velike u rasponu od hotela Hermitage s pet zvjezdica, na prostranoj plaži na sjevernoj obali otoka, do boutique hotela Ilio u selu Sant’Andrea na sjeverozapadnom uglu otoka.

Belle le en Mer, Francuska

Trajektna linija od Quiberona na obali Brittany udaljena je 30 minuta od osamljenog francuskog otoka razvedene obale, Cote Sauvageom, koji je bio tema nekoliko slika Claudea Moneta. U lijepom lučkom gradu La Palais u Belle–le-en-Meru možete uživati u slasnim lokalnim specijalitetima. Također, možete uživati u pogledu dok surferi ukrašavaju vodu na Plage Donnantu, plaži okruženoj liticama i dinama s plimnim bazenima. Ovdje možete uživati u prirodnim spa tretmanima uz ljekovitu morsku vodu u Castel Clari.

Vis, Hrvatska

Jedan od najudaljenijih otoka u Hrvatskoj, ali beskrajno šarmantan. Do Visa se može doći trajektom, a vožnja traje dva i pol sata od Splita. Ovdje ćete biti potpuno opčunjeni bogatim okusima hrane i vina, a posebno ćete uživati u svježim plodovima mora. Vis je zadržao izoliranost, mirnu energiju i mistiku koju su brojna komercijalna mjesta na Jadranu pomalo izgubila. Ovdje se s takvom lakoćom možete prepustiti hedonizmu u mirnim smaragdnim vodama na otočnim plažama poput Srebrne i Stončice. Ne napuštajte otok sve dok ne kušate hobotnicu ispod peke.

Sylt, Njemačka

Ponekad se naziva njemačkom verzijom Hamptona, otok Sylt na Sjevernom moru balansira otmjenost i udobnosti. Do otoka se dolazi kratkom vožnjom trajektom, a otok mami goste iz Berlina i Hamburga na njegove duge plaže i vjetrovite dine prošarane tradicionalnim krovovima od slame. Također, ne možete reći da ste iskusili Sylt bez da uživate u baru na plaži Sansibaru, u uvali impozantnih dina na zapadnoj obali otoka.

Gotland, Švedska

Švedski način života najzanimljiviji je tijekom dugih ljetnih dana provedenih na otoku Gotland. Smješten je na udaljenosti od oko 60 milja od kopna Švedske u Baltičkom moru i dobro je povezan trajektima i redovitim letovima, a ovaj otok predstavlja nepretenciozan bijeg gdje možete ići u kafiće smještenim u srednjovjekovnim zidinama grada Visbyja, prošetati kroz borovu šumu ili samo se samo opustiti na izoliranoj plaži.

Favignana, Sicilija

Ovaj je otok uistinu posebno mjesto koje se nalazi u najvećem europskom morskom rezervatu, u arhipelagu Egadi; s tirkiznim vodama na svakom koraku. Ovdje ćete naići na brojne turiste koji uživaju u krajoliku, vozeći bicikle i kupajući se, a uvala u Cala Rossi posebno je lijepo mjesto za kupanje. Najslikovitije mjesto na otoku je u I Prettiju, nekadašnjem boutique hotelu gdje možete popiti jutarnji cappuccino s pogledom na zaljev Favignana.

Magerøya, Norveška

Dok je vaš Instagram feed vjerojatno ispunjen fotografijama glasovitih Lofotskih otoka, tijekom ljetnih sunčanih mjeseci, no-filter verzija arktičkog arhipelaga dolazi s vizurama uskih seoskih cesta i pješačkim stazama. Za posebno iskustvo koje je jednako veličanstveno, idite u Finnmark i otok Magerøya, otprilike na sjever koliko možete stići do norveškog kopna. U najsjevernijem ribarskom mjestu na svijetu Skarsvåg , možete spavati u staklenom lavvu, tradicionalnom šatoru koji gleda na more u North Cape Experience. U obližnjem Honningsvågu, uputite se na safari i upoznavanje divljine s potpisom europskog sjevera.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori