Najljepši krajolici na svijetu zbog kojih vrijedi putovati

U našem digitalno povezanom dobu, najsnažniji način povezivanja s novim okruženjem je spuštanje telefona i traženje jedinstvenih mjesta koja nas ispunjavaju svojom energijom. Vizualnim uključivanjem u svoju okolinu tijekom putovanja, probudit ćete sva svoja osjetila. Pokazalo se da su najbolji pogledi otkrili da svijet prelazi dublje od vizualnog.

Multiosjetilni doživljaj osigurava da ta mjesta ostanu s vama dugo nakon što se vratite kući, bilo da je to osamljeni otok koji je okružen najdubljim azurno plavim ili živahnim gradom koji svijetli noću. Ovi pogledi i postavke ostavit će vas nadahnutim, zapanjenim i zauvijek promijenjenim. Izdvojili smo najbolje pogledi na predivne krajolike iz cijelog svijeta. Kako ih doživjeti, gdje ih pronaći i zašto vrijedi putovati?

Hvar, Hrvatska

Grad Hvar nudi bogate hotele, elegantne restorane i opći osjećaj da, ako vam je stalo do pogleda i horizonta, ovo je pravo mjesto za vas. Raširena jedra, bijele brodice, plavetnilo, lavanda i kamen koji je toliko elegantan d ase svaki milimetar doima poput detalja na artističkoj razglednici, stotine mladih na zabavama, legendarni barovi na plaži… Sve je to dio hvarske čarolije. Sjeverni obalni gradovi Stari Grad i Jelsa su mnogo prigušeniji i svedeniji.
Hvarska unutrašnjost krije napuštene drevne zaselke, stjenovite vrhove, vinograde i polja lavande po kojima je otok poznat. Ovo područje vrijedi istražiti na jednodnevnom izletu, kao i južnu obalu otoka, koja ima neke od najljepših i najzastupljenijih uvala u Hvaru.

Big Sur, Kalifornija

Kalifornijski Big Sur – postoji li išta na svijetu slično? Otprilike 150 kilometara razvedene obale, spuštajući se kroz doline i krstareći preko morskih mostova, ovaj dio obale Kalifornije mijenja vaše stanje uma.

Obrubljen neobičnim lučkim gradovima sirove ljepote, ovo klasično putovanje ponosno nosi epitet ‘najbolje američko putovanje’. Oaza u Redwoodu, Ventana Big Sur pruža vrhunski mir i izoliranost u rustikalnom i romantičnom okruženju. Ventana je idealno polazište za planinarenje, promatranje kitova i degustaciju vina kroz Kaliforniju za vrhunsko iskustvo na tragu Big Little Lies. Ventana Big Sur je primamljivo podcijenjena, ali njezini pogledi nisu. Ovo je nesumnjivo jedno od najboljih mjesta za doživjeti i upoznati se s pacifičkom obalom.

Taormina, Sicilija

Prekrasan lokalitet na vrhu brežuljka koji odiše srednjovjekovnim šarmom, Taormina je zavodljiva ljetna vruća točka Sicilije. Grčki i rimski utjecaji na njegovu povijest čine ovaj grad jednim od najslikovitijih talijanskih lokacija – koja je privukla Oscara Wildea, Woodyja Allena, pa čak i Elizabeth Taylor.

Teatro Antico, gdje kristalne vode Jonskog mora i udaljeni stožac iz Italije, najaktivnijeg vulkana, Etna, stvaraju čeljust koja pada na Taorminu jedan je od najljepših skrivenih kuteva Italije. Amfiteatar je još uvijek u upotrebi, često ugošćuje festivale, koncerte i predstave, što ovu poziciju čini još kulturnijom. Nakon poslijepodneva istražujući ovo impresivno arheološko nalazište, lutanje ulicama Taormine jednako je očaravajuće kao i pogled odozgo.

Barobudur, Indonezija

U potrazi za najboljim pogledima u svijetu, Borobudur u središnjoj Javi iz 9. stoljeća na UNESCO-vom je popisu svjetske kulturne baštine. Okružen gustim, smaragdno zelenim džunglama, pogledi iz Borobudura, najvećeg budističkog hrama na svijetu – daju mjesto živahnom nebu koje gleda na veličanstvenu planinu Merapi.

Sam hram je krajnje nezemaljski, dramatično neobična piramida s 9 razina od sivog vulkanskog kamena, gdje budističke relikvije i ilustracije slikaju intimni portret ovog duhovnog svemira. Najintimniji dio iskustva izlaska sunca je upijanje pogleda dok slušate redovnike koji završavaju jutarnje napjeve. Ovaj pogled je transcendentan i dubok.

Foto: Pexels

0