Evo kako izgleda advent u europskim gradovima ove godine

Evo kako izgleda advent u europskim
gradovima ove godine

Adventska atmosfera, ukrašeni, osvjetljeni gradovi i posjet božićnim sajmovima mnogima su omiljen dio blagdanskog razdoblja. Mirisi kuhanog vina i vrućih fritula i vesele božićne pjesmice u kombinaciji s glasnim smjehom posjetitelja, donose neopisiv i jedinstven doživljaj.

Iako o božićnim sajmovima kakve pamtimo iz pred-pandemijskih godina još uvijek možemo samo maštati, ipak nas veseli da je velik broj europskih gradova otvorio svoje božićne sajmove i tako vratio blagdansku čaroliju među sve nas.

Basel, Švicarska

Prema izboru portala European Best Destinations, Basel je proglašen najboljim adventskim gradom 2021. godine! Ovaj presladak grad ima najveći adventski sajam u Švicarskoj te se održava na dvije lokacije, odnosno dva gradska trga, Barfüsserplatz i Münsterplatz. Posjetitelji će od 25. studenog do 23. prosinca moći uživati na 130 adventskih štandova, a gastronomska ponuda je izuzetno zanimljiva, pa će se tako pronaći sve od kuhanog vina i waffla, do gingerbread keksića, poznatog švicarskog raccletea i grilanih kobasica. Za ulazak na adventski sajam u Baselu potrebna je Covid potvrda izdana u Švicarskoj ili od strane EU.

Budimpešta, Mađarska

Božični sajam u Budimpešti smatra se jednim od najljepših na svijetu, a prošle godine odnio je pobjedu najboljeg adventskog grada. Budimpešta broji stotine tisuća posjetitelja svake zime. Ispred Bazilike sv. Stjepana, na najimpresivnijem trgu mađarskog glavnog grada, posjetitelje će čekati preko 100 ugostitelja i obrtnika, a svakog dana održavati će se i zanimljive lightshow projekcije na fsadi bazilike. Besplatno klizalište, brojni obiteljski i dječji programi i brojni koncerti stvaraju bajkoviti ugođaj i ove pandemijske sezone. Sajam se održava se na više lokacija u gradu, a traje od 19. studenog do 1 siječnja. Ulaz na sajmove dopušten je samo onima koji imaju digitalne Covid potvrde.

Tallinn, Estonija

Trg gradske vjećnice u Tallinu svakog se adventa pretvara u bajku. Tamo se već 580 godina tradicionalno osvjetljava veličanstveno božično drvce, najljepše u gradu, ispod kojeg posjetitelji dolaze zaželjeti želju. Trg okružuju štandovi s hranom, ukrasima i darovima, a i širi centar grada nudi brojne izložbe, blagdanska događanja i aktivnosti za sve uzraste. Estonija je za cjepljene protiv Covida otvorena bez restrikcija, a ove godine sajam je otvoren do 2. siječnja.

Strasbourg, Francuska

Najstariji božićni sajam održao se upravo u Strasbourgu još 1570. godine. Do danas je nastavljena tradicija toplog, jedinstvenog božićnog i adventskog slavlja, pa je grad već poznat kao “božićna prijestolnica”. od vilinskih svjetala do zanosnih, slasnih mirisa, posjetitelje ponosi topla gradska atmosfera, a u povjesnoj jezgri grada čeka 300-tinjak drvenih kućica. Adventski sajam ove godine održava se od 26. studenog do 26. prosinca. U Francuskoj su otvoreni i prekrasni sajmovi u Parizu, Metzu, Colmaru i drugim manjim gradićima. Za ulaz na sajmove u cijeloj Francuskoj potrebne su Covid potvrde i zaštitne maske.

London, Engleska

Najljepši božićni sajam , Winter Wonderland, ove se zime vraća u londonski Hyde Park. Za ovaj prekrasan sajam specifične su ledene skulpture kao i radionice izrade ledenih skulptura, najveće otvoreno klizalište uz živu glazbu, cirkus i akrobatske predstave, ledeni bar u kojem su šank i stolovi napravljeni od leda, ali i klasični štandovi s pregršt jedinstvenih darova, umjetnina, nakita i dekoracija. U adventskim šetnjama obavezno se uživa uz vruću čokoladu ili kuhano vino. Winter Wonderland otvoren je do 3. siječnja. Istaknuti božićni sajmovi koje se također može posjetiti u Londonu su Southbank Centre Winter Market, Selfridges Christmas Market, Covent Garden Christmas Village, Greenwich Christmas Marke, Kingston Christmas Market. Na sajmovima će biti ograničen broj posjetitelja te ograničeno vrijeme posjeta.

Leipzig, Njemačka

S više od 250 svjetlucavih štandova u povjesnoj gradskoj jezgri, Leipzig ima jedan od najstarijih i najvećih sajmova u Njemačkoj. Glavno područje božićnog sajma je Marktplatz gdje se posjetitelji svake godine dive dvadesetmetarskom drvcu i prepuštaju se uživanju u kulinarskim iznenađenjima. Sajam je otvoren do 23. prosinca, a još neki njemački gradovi u kojima će biti otvoreni sajmovi su Berlin, Cologne, Dresden, Dusseldorf, Trier.

Brussels, Belgija

U Brusselsu se tradicionalno održava adventski sajam zvan “Winter Wonders”, koji kroz pet tjedana donosi 225 drvenih kućica, klizalište, divovsko, okićeno božićno drvce, sound and light show i brojne adventske zaniljivosti. Osim u centru grada, advent se već nekoliko godina pokušava ostvariti u svim briselskim kvartovima, pa se tako po cijelom gradu uspješno održavaju koncerti bendova i zborova, plesne točke, projekcije crtanih filmova i organizirano igranje društvenih igara! Ipak, s obzirom na porast broja zaraženih, ove godine su na snazi oštre mjere; obavezno posjedovanje Covid potvrda, nošenje maski i održavanje dopuštene distance.

Na žalost ove godine neće biti moguće uživati u nekim od najljepših božićnih gradova, kao što su Beč, Graz i Prag.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori