Bajkoviti dvorci u Europi koje morate posjetiti barem jednom u životu
Bajkoviti dvorci u Europi koje morate posjetiti barem jednom u životu

Bajkoviti dvorci u Europi koje morate
posjetiti barem jednom u životu

Dvorci su među najljepšim i najimpresivnijim povijesnim građevinama na svijetu pa ne čudi što privlače turiste iz svih krajeva svijeta. Oni su spomenici nekih prošlih vremena, a svojom arhitekturom će svakoga ostaviti bez daha. Posebne su to građevine koje odolijevaju vremenu i svoju vječnu ljepotu prenose generacijama. Osim što je njihova uloga u povijesti bila značajna jer su imali obrambenu funkciju te su bili dom uglednim ličnostima iz nekih prošlih vremena, oni i dan danas ne prestaju oduševljavati i inspirirati svojom impozantnošću. Najljepše i najbajkovitije dvorce pronaći ćete u Europi, a mi smo u nastavku izdvojili njih šest koje morate posjetiti barem jednom u životu.

Dvorac Eltz u Njemačkoj

Dvorac Neuschwanstein, Njemačka

Grandiozni njemački dvorac Neuschwanstein nalazi se na jugozapadu Bavarske, na nadmorskoj visini od 900 metara, a krasi ga čak 228 prostorija. Neuschwanstein je uvjerljivo jedan od najprepoznatljivijih i najromantičnijih dvoraca na svijetu stoga ne čudi da se nalazi visoko na listi omiljenih turističkih destinacija. Datira iz 19. stoljeća, a naručio ga je izgraditi kralj Ludwig II. od Bavarske, koji na kraju nije doživio vidjeti konačni rezultat svoje vizije. Inspiracija za gradnju preuzeta je iz njemačke romantike, a pojedini detalji ‘kopirani’ su po uzoru na neke druge njemačke dvorce. Neuschwanstein godišnje posjeti više od milijun turista, a uvršten je i na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine. Bajkoviti dvorac poslužio je kao inspiracija za brojne filmove, a neki od njih su čak i snimani na lokaciji. Okružen brdima i jezerima, čini se kao da se tu smjestio došavši ravno iz bajke, a mnogi tvrde da je poslužio i kao inspiracija za Pepeljugin dvorac u Disneylandu.

Castello di Miramare, Italija

Mnogi talijanski dvorci prenamijenjeni su iz privatnih rezidencija u muzeje, a jedan od njih je dvorac Miramare. Arhitektonsko čudo sagrađeno je u devetnaestom stoljeću, a nalazi se u blizini Trsta. Udaljen je oko dva sata vožnje iz Zagreba, a ono što ga čini posebnim je sama lokacija. Naime, smješten je na litici tik uz more, a okružen je raznim tropskim biljkama i palmama.

Dvorac Hohenwerfen, Austrija

Srednjovjekovni dvorac Hohenwerfen sagrađen je na stijeni visokoj 113 metara, a nalazi se 40 kilometara južno od Salzburga. Gradnja je trajala od 1075. do 1078. godine, a jednostavan stil gradnje bio je tipičan za to razdoblje jer su se tada tek počeli podizati prvi utvrđeni dvorci. Puškarnice, utvrđene kule i bočni tornjevi počeli su se graditi tek 100 godina nakon križarskih ratova. 1931. godine je požar uništio veći dio dvorca, a tek od 1987. otvoren je za turiste. Dvorac je poznat i po tome što je poslužio kao kulisa za snimanje filma Orlovo gnijezdo s Clintom Eastwoodom i Richardom Burtonom u glavnim ulogama.

Dvorac Frederiksborg, Danska

Dvorac Frederiksborg sagrađen je u 17. stoljeću, a nalazi se u blizini Kopenhagena. To je najveći renesansni dvorac u Skandinaviji, a zbog jedinstvene arhitekture i veličanstvenih vrtova mnogi su ga uspoređivali s Palačom Versailles u Francuskoj. Dvorac, u kojem se danas nalazi Muzej nacionalne povijesti, nezaobilazna je turistička atrakcija koja će vas oduševiti svojom ljepotom i najvećim kolekcijom umjetnina u Danskoj.

Palača Pena, Portugal

Palača Pena je jedan od najpoznatijih i najposjećenijih portugalskih dvoraca. Ovaj šareni dvorac nalazi se na vrhu brda u Sintri i izgleda kao da je izašao iz Disneyjeve bajke. Cijeli kompleks je danas mješavina renesanse, gotike te egipatske i maurske arhitekture, a okružen je prekrasnim vrtovima, koji se prostiru na više od 200 hektara i u kojima se nalaze brojne egzotične biljke. Među njima se skrivaju brojne fontane i jezerca, a bajkoviti sklad prekidaju tek vijugave pješačke staze.

Dvorac Eltz, Njemačka

Dvorac Eltz je jedan od najljepših i najfotogeničnijih dvoraca na svijetu. Riječ je o srednjovjekovnom dvorcu smještenom na brežuljcima iznad rijeke Moselle između Koblenza i Triera. Još uvijek je u vlasništvu obitelji Eltz koja je tamo živjela u 12. stoljeću prije 33 generacije. Jedinstven je i po tome što se doima kao na je nacrtan pa je idealno mjesto za bajkovite fotografije.

Foto: Profimedia, Unsplash, Salzburg Burgen

Učitati još
Zatvori