Upoznajte Velebit kroz najljepše planinarske ture

Upoznajte Velebit kroz
najljepše planinarske ture

Dabarski kukovi

Velebit je po mnogima najljepša planina Hrvatske i broj jedan destinacija za planinarski izlet. Na njegove vrhove mogu se upustiti izletnici, ali i ozbiljniji planinari koji traže zahtjevnije uspone. Provodimo vas kroz bogatstva Velebita i donosimo vam neke od najljepših tura najduže planine u Hrvatskoj.

1. Paklenica

Paklenica

Najposjećeniji nacionalni park Velebita je svakako Paklenica. Njezina čar leži u tome da ima prekrasnu stazu koja prolazi kroz kanjon slijedeći divlji potok Paklenice, a ujedno je i alpinistička idila. Paklenica je poznata kao najznačajniji hrvatski penjački centar na koji dolaze penjači iz cijelog svijeta jer za razliku od ostalih penjališta Paklenica je otvorena cijele godine, nudeći alpinistima više od 400 uređenih smjerova koji se nalaze na samom ulazu u kanjon Velike Paklenice. Za one koji se ne žele upuštati u ovaj adrenalinski sport, mogu se prošetati prekrasnom stazom uz potok i atraktivni vrh Aniča kuka do planinarskog doma Paklenica koja traje 2 sata. Malo ambiciozniji planinari mogu se popeti do Manite peći, jedne od najljepših špilja hrvatske, strmom stazom koja kreče iz kanjona i traje oko 40 minuta.

2. Premužićeva staza

Pogled s Premužićeve staze

Najljepša planinarska staza u Hrvatskoj prolazi kroz najatraktivniji dio Velebita, Rožanske kukove. Izgrađena 30-tih godina 20 stoljeća dobila je naziv po inženjeru koji ju je osmislio, Ante Premužiću. Prije teško pristupačan i neprohodan dio Velebita, sada je divlja oaza koja malo koga ostavi ravnodušnim. Ukupna dužina staze je 57 kilometara, a najljepši dio se može obići u jednom danu laganim hodom stazom od planinarskog doma Zavižan do planinarske kuće Alan.

Dodatno preporučujemo:

  • Botanički vrt u Modrić-docu gdje možete naći brojne rijetke velebitske biljke, pa i velebitsku degeniju koja  ne raste nigdje na svijetu osim na Velebitu
  • uspon na vrh Crikvena, samo 5 minuta od staze, ali uzmite u obzir da je to zahtjevniji uspon
  • Rossijevo sklonište koje se nalazi u srcu Rožanskih kukova

3. Put Malog princa

Osigurani put Malog princa

Ovo je jedna od najzahtjevniji velebitskih tura na našoj listi jer uz planinarsku kondiciju potrebne su i penjačke vještine u većem dijelu staze koji vodi kroz stijene. Bajkovitim kružnim putom prolazimo kroz brojna kamena vrata, vrtače i posebno zanimljiv amfiteatar zvan Zdenkova jama. Obilazak traje oko tri sata, a prilaz kružnoj stazi započinje na kraju šumske ceste koja kreće s prijevoja Prezid na velebitskoj cesti iznad Gračaca.

Dodatno preporučujemo:

  • uspon na Bili kuk za koji je potrebno još dodatnih pola sata, a treba biti spreman na nekoliko težih penjačkih detalja osiguranih sajlom te svakako obiđite planinarsko skloniše Crnopac na idiličnoj poziciji između divljih stijena Velebita

4. Dabarski kukovi

Dabarski kukovi

Srednji Velebit je najpristupačniji dio Velebita zahvaljujući staroj državnoj cesti Gospić-Karlobag koja je sigurno jedna od najljepših cesta u Hrvatskoj. Polazište su Baške Oštarije gdje se nalaze dva planinarska doma i odličan hostel. Nudi niz planinarskih mogućnosti, ali najzanimljivija je ona na Dabarske kukove. Uspon na Kizu, najviši vrh Dabarskih kukova može se započeti već u Baškim Oštarijama i traje oko dva sata. Zadnjih 5 minuta uspona je nešto zahtjevniji, ali osiguran sajlom. S Kize se prostire pogled na čitav niz kukova različitih oblika koji se čine kao kičma dinosaura koja izvire iz šume.

Dodatno preporučujemo:

  • za fizički spremnije planinare uzdužni obilazak čitavih Dabarskih kukova za koji će vam trebati čitav dan
  • planinarski dom Prpa koje je malo naselje s nizom malih kučića i svakako se raspitajte o legendarnom Prpi

5. Kanjon Krupe

Kanjon Krupe

Krupa je jedna od najljepših rijeka Hrvatske, a raznoliki slapovi i bistra voda te strmi obronci kanjona čine ovu laganu stazu vrlo slikovitom. Put kreće od prekrasnog starog manastira Krupe, a završava na ušću Krupe u Zrmanju. Najatraktivniji dio je Kudin most koji se nalazi na kraju puta, blizu sela Golubića.

Tekst: Leona Dubrović

Foto: Leona Dubrović/privatni album

Učitati još
Zatvori