Najljepše pješčane plaže u Hrvatskoj koje su nas osvojile
Najljepše pješčane plaže u Hrvatskoj koje su nas osvojile

Najljepše pješčane plaže u
Hrvatskoj koje su nas osvojile

Ne morate ovo ljeto na Maldive ili Bali da biste pronašli pješčane plaže i uživali na njima. To možete i u Hrvatskoj. Naša obala prepuna je takvih plaža, neke su umjetno stvorene, a na nekima je prirodni pijesak. Prednost ovih drugih je da se takav pijesak ne diže kada hodate u vodi. Na njima ćete svakako izbjeći da vam badić na kraju dana bude prepun pijeska.

plaža
plaža

Hrvatske pješčane plaže protežu se skroz od Istre pa sve do juga zemlje. Možda najljepše, ipak, nalaze se na otocima. Jedna od njih je i Sakarun na Dugom otoku, koju mnogi smatraju najljepšom plažom na Jadranu. Ona je smještena na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka, a proteže se na 800 metara s 350 metara plitkog do srednje dubokog mora. Okružena je borovom šumom.

Uvala u kojoj se nalazi plaža Sakarun u blizini je naselja Veli Rat. Tamo se smjestio i istoimeni svjetionik, koji je najviši i najljepši na Jadranu. To je također još jedna aktivnost koju možete uključiti u dnevni plan ako posjetite ovu čarobnu plažu.

pješčane plaže

Pješčane plaže diljem Hrvatske

Mnogi bi na popis najljepših hrvatskih pješčanih plaža vjerojatno stavili i Zlatni rat, ali to je šljunčana plaža. Ipak, ona koja se treba naći na tom popisu svakako je Kraljičina plaža u Ninu. Ona je najduža hrvatska pješčana plaža. Na putu do nje treba prijeći i desetak metara dug plićak, a u blizini i lokalitet s ljekovitim blatom.

Do plaže vodi mreža pješačkih drvenih staza i to kroz jedinstveno bioraznoliko područje koje biolozi nazivaju prirodnim botaničkim vrtom. On je dom endemskih i rijetkih biljnih vrsta. Jedini minus je nedostatak hlada.

pješčane plaže

Osim ove dvije popularne plaže, koje posebno vole roditelji s malom djecom, diljem obale postoji još puno prekrasnih pješčanih plaža. One možda nisu toliko razvikane, ali su jednako lijepe. Također, odlična su kulisa za divne Instagram fotke. Ipak, za to ćete možda morati doći prilično rano ujutro jer su pješčane plaže vječito prepuno, bile one razvikane ili ne.

pješčane plaže

Sakarun, Dugi otok

Ljubač, Ražanac

Rajska plaža, Rab

Kraljičina plaža, Nin

Prapratno, Ston

Vela Plaža, Baška

Plaža Ušće, Opuzen

Susak

Sabunike, kraj Nina

Plaža Slanica, Murter

Vela Pržina, Lumbarda

FOTO: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori