Najbolje roadtrip pustolovine koje vrijedi doživjeti barem jednom u životu

Najbolje roadtrip pustolovine koje vrijedi
doživjeti barem jednom u životu

Poznat vam je onaj osjećaj koji vas preuzme na otvorenoj cesti; radost, uzbuđenje pa valovi adrenalina? Baš zbog toga su roadtrips posebno zanimljivi i pružaju neprocjenjivo iskustvo. Otprilike zbog sličnih razloga su toliko omiljeni i roadtrip filmovi jer prenose priče koje su tako stvarne, žive i inspirativne, a mjesta koja se pritom opisuju prava su riznica pustolovina. Krstarenje od mjesta do mjesta, istraživanje i otkrivanje krajeva iz perspektive lokalca putovanje je koje ima dušu.

Iako kod nas još uvijek nisu toliko zastupljena, u svijetu su takva putovanja vrlo popularna. Postoje i ceste koje su proslavljene upravo zbog idealnih ruta koje obuhvaćaju pa ih ljubitelji putovanja vrlo rado biraju. Omiljene roadtrip rute obuhvaćaju predivnu prirodu, vrhunsku gastronomiju, atrakcije i mjesta za odmor.

Takva su putovanja odlična za umjetnike u potrazi za inspiracijom, foodies koji vole isprobavati autentična jela, pustolove u potrazi za avanturama te kreatore contenta za nove medije poput Youtubea ili Instagrama. Filmovi, fotografije i priče nastali na ovakvim putovanjima posebno su atraktivni.

Roadtrip do Copacabane po očaravajućoj Costa Verde

Costa Verde je duga nešto manje od 600 km i gotovo cijelom dužinom vodi uz more. Predivan je pogled, a prije nego što stignete do jedne od najpoznatijih plaža svijeta, Copacabane možete se zaustaviti na brojnim punktovima koji su beskrajno zanimljivi. Od hrane, ugođaja, do krajolika, sve, ali doslovno sve vrijedi vidjeti i isprobati. Već sad čujete zvukove sambe, zar ne?

Milford Road na jugu Novog Zelanda

Oko pet sati vožnje  južno od Queenstowna naći ćete Milford Sound, prekrasan fjord za kojega kažu da ima bezbroj vodopada, no gotovo uvijek su aktivna samo dva u isto vrijeme, a ostali se pojavljuju periodično. Nalazi se na jugozapadu Novog Zelanda. Tu ćete uživati u impozantnim klifovima, vodi i nacionalnom parku koji ostavlja poseban doživljaj na posjetitelje. Spaja se s Tasmanskim morem. Možete si priuštiti vožnju trajektom i uživati u fenomenalnom pogledu. Od visokih planina do prekrasnog krajolika, Milford Road uistinu obuhvaća čudo kao što je krajolik Novog Zelanda.

Roadtrip duž Highway One u Kaliforniji

Big Sur je najpoznatije mjesto koje obuhvaća vožnja ovom cestom od San Francisca do Los Angelesa. No, na ovom putu morat ćete se zaustaviti više od nekoliko puta zbog posebno lijepih punktova koje vrijedi slikati. Vožnja će trajati i više od 6 sati, ali uistinu se isplati jer ćete na tom potezu vidjeti klifove, fascinantne valove, morske lavove, dupine, a ni jata kitova nisu ovdje ništa neobično.

Romantische Strasse u Njemačkoj

Ova cesta vijuga jugom Njemačke. Na ovome putu vidjet ćete brojne dvorce koji izgledaju baš poput onih iz bajki. Romantičan zalazak sunca, šume i romantična sela omogućit će vam doživljaj koji pretvara maštu u stvarnost.

Planina Tianmen i vrata raja

Riječ je o jednoj o najzanimljivijih prirodnih atrakcija u svijetu. Vozit ćete se 9 km Tianman planinskom cestom prema vratima raja i činit će vam se kao da putujete prema nebu zbog nagiba. U planini Tianmen nalazi se rupa do koje vodi 999 stepenica pa oni koji se boje visine bolje da se ne upuštaju u ovu avanturu. Možete koristiti i uspinjaču i uživati u zapanjujućem pogledu. Staza Skyladder duga je 300 m i na njoj putnici svladavaju vertikalnu razliku od 150 m i nagib od 45 stupnjeva.

Obala kostura u Namibiji

Ukoliko su vam privlačna mjesta bogate i burne povijesti, ovo bi vam mjesto moglo biti zanimljivo. Ovo je jedna od najopasnijih obala na svijetu i na svakih nekoliko kilometara možete naići na olupinu broda koji se tu nasukao. Također, cesta se još naziva i cestom soli i na svakih nekoliko metara su postavljeni stolovi s kristalima soli u različitim bojama. Ukoliko uzmete kristal, trebali biste ostaviti i nešto novca jer kada padne mrak, prodavači dolaze po svoju zaradu.

Objavu dijeli @yepman_

Great Ocean Road u Australiji

Great Ocean Road počinje zapadno od Melbournea i sastoji se od 242 km čiste, prekrasne obale. Cesta je izgrađena 1932. godine kao počast pripadnicima Prvog svjetskog rata. Iako se ovim područjem možete provozati u jednom danu, preporučuje se da uživate u lijepim mjestima na putu i uzmete nekoliko dana za pravi roadtrip. Tu ćete naići na Kaskadne slapove i slavno mjesto Dvanaest apostola koje je posebno atraktivno.

Hana Highway na Havajima

Ova autocesta vam omogućava da vidite cijelo područje otoka. Duga je oko 83 km i obuhvaća toliko zanimljiv krajolik da nećete moći prestati snimati jer tu ćete naići na pjeskovite plaže, džungle i cijeli spektar boja. Ova cesta će vam pružiti nevjerojatan doživljaj jer ćete kroz ovu vožnju upoznati sve što Havaji nude, a to je mnogo više od klasične i uobičajene turističke ponude.

Zlatna cesta u Uzbekistanu

Ova cesta izgrađena je na slavnom Putu svile. Put koji je sada dug 307 km pruža poseban osjećaj putniku jer je upravo to bila poveznica između istoka i zapada koja je miješala civilizacije i širila utjecaje. Ovdje ćete naići i na Samarkand grad koji se prvi puta spominje u Paleolitiku, naići ćete na zanimljivu arhitekturu, drevne ruševine i poseban šarm koji ćete zauvijek pamtiti.

 Obala Amalfi u Italiji

Vožnja uz Sredozemno more uistinu oduzima dah. Vožnja ovim talijanskim predjelima prebacit će vas u magičan svijet u kojemu biste ostavili zauvijek. Ovo područje je poznato po proizvodnji limuna pa ćete uživati i u krajoliku i u mirisima. Vožnja i opuštajući prizori Mediterana pravi su izbor za ljetni roadtrip. Zaustavite se prigristi vrhunsku talijansku pizzu i dalje nastavite svoju vožnju obalom u ambijentu koji očarava.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori