Bajkovito mjesto u Francuskoj koje ćete odmah poželjeti posjetiti

Bajkovito mjesto u Francuskoj koje ćete
odmah poželjeti posjetiti

Mont-Saint-Michel 

Mont-Saint-Michel ili u prijevodu, Planina Sv. Mihovila jedno je od onih mjesta koja oduzimaju dah. Ne znamo kako bi ga opisali – utvrda, dvorac, planina, otok ili sve to u jednom? Tehnički, radi se o srednjovjekovnom burgu, utvrđenom gradu, sagrađenom oko samostana svetog Mihovila u Normandiji, blizu Avranchesa u Francuskoj. Ovo očaravajuće zdanje čine dvije etaže – prva, 20 milijuna godina stara stijena od granita koja u promjeru čini nešto manje od jednog kilometra, dok drugu etažu čini selo, utvrda te srednjovjekovna crkva.

Zanimljivost destinacije nije samo u njezinom izgledu, povijesti i neobičnoj privlačnosti svakog putnika prema neobičnim i egzotičnim mjestima, već i u odnosu plime i oseke lokacije. U prostranom zaljevu rijeke Couesnon u kojem se nalazi Mont Saint Michel mogu se doživjeti najveće razlike u razini vode pri morskim mijenama u Europi: razlika vodostaja između oseke i plime nekada dosegne i do 15 metara. Kada se plima dogodi u vrijeme velikih poplava, što se događa oko 50 dana u godini, Mont-Saint-Michel se pretvara u otok u potpunosti okružen morem.

Bogata povijest i impresivna lokacija

Prvo su Kelti uočili prednosti i posebnosti ovog otoka koji ima jedinstvenu osobinu da za vrijeme oseke postane poluotokom. Zbog svoje odsječenosti oni su ga koristili kao tzv. brdo mrtvih. Na tom brdu je u 8. stoljeću izgrađena karolinška kršćanska crkva koja se u osnovama i danas može razaznati. Na nju su u kasnijim stilskim periodima romanike i gotike dograđivani pojedini dijelovi crkve i samostana. Pogled na cijeli kompleks pokazuje da crkva na vrhu brda slijedi osnovni obris brežuljka, te se dobiva dojam da je cijelo brdo zapravo jedna arhitektonska cjelina.

Za vrijeme Stogodišnjeg rata Englezi su u više navrata pokušali osvojiti Mont Saint Michel, ali nisu uspjeli, što zbog nedostupnog položaja grada, što zbog njegovih masivnih zidina. I dan danas, kao uspomena na opsadu iz 1423./24., ispred zidina se nalaze dva engleska katapulta, “Les Michelettes”, koje su Englezi napustili tijekom osvajanja. Krajem 19. stoljeća otok je s kopnom povezan nasipom kako bi posjetitelji i stanovnici u svako doba mogli sigurno prelaziti. No, zbog djelovanja nasipa na kretanje mora otok je ubrzo postao poluotok. Godine 1979. Mont Saint Michel upisan je na popis mjesta svjetske baštine u Europi zbog svoje kulturnog, povijesnog, arhitektonskog značaja, ali i prirodne ljepote. Zadnjih godina radi se na tome da lokacija ponovno postane otok u punom smislu riječi.

Ovo bajkovito mjesto je jednom znameniti francuski književnik Victor Hugo opisao: Mont-Saint-Michel je za Francusku ono što su piramide za Egipat.

Foto: Creative Commons

Učitati još
Zatvori