Nerazvikana mjesta u Hrvatskoj na koja želimo otputovati ovog proljeća

Nerazvikana mjesta u Hrvatskoj na koja
želimo otputovati ovog proljeća

Duga sezona proljetnih putovanja i izleta u prirodu samo što nije krenula. Ovaj, nadamo se zadnjih hladan i snježan vikend, bio je kao stvoren za planiranje posjeta nekoj od još relativno neotkrivenih lokacija diljem Hrvatske. Bilo da ste se zaželjeli bijega iz grada, da želite iznenaditi dragu osobu novom avanturom ili da vikend želite posvetiti obiteljskom druženju u “divljini”, imamo nešto za vas. Savršen proljetni izlet je ono što svi priželjkujemo!

Kotli

Ovaj skriveni prirodni biser nalazi se u srcu Istre. U blizini gradića Huma, na rijeci Mirni, nekoć je bilo i selo koje je danas napušteno, a mali prirodni bazeni koje je rijeka napravila u vapnencu (kotle) okupljaju avanturiste i ljubitelje prirode. Kotle je najljepše posjetiti u proljeće kada je priroda budna i živa, a kada su kotle pune vode te se možete okupati ili barem bosonogi prošetati ovim malim rajem. Svakako posjetite i napušteno selo i stari mlin koji i dalje stoje na svom mjestu, a u na ručak svratite u jednu od konoba u obližnji Hum.

Begovo Razdolje

Begovo Razdolje je bajkovito selo kod Mrkoplja, u Gorskom Kotaru. Jedino je naseljeno mjesto u Hrvatskoj na više od 1000 metara nadmorske visine, smješteno je na zapadnim obroncima Bjelolasice. Zahvaljujući zamljopisnom položaju Begovo Razdolje je za ljubitelje planina popularna turistička destinacija tijekom cijele godine. Zimi vlada prava sniježna čarolija, dok se u proljeće i ljeto pretvara u oazu za uživanje na suncu i prirodi. Uz planinski turizam ovdje se razvija i seoski, a sve je popularniji i aktivan odmor tijekom toplim mjeseci, pa se osim na skijanje ovdje dolazi i na planinarenje i alpinizam, pješaćenje, biciklizam, lov i gljivarenje. Idealna destinacija za odmor od svakodnevnih gužvi i vrućina koje nam ubrzo dolaze, a nema tko neće uživati u dugim šetnjama, svježem zraku i branju planinskog cvijeća.

Divlje vode

Bio park Divlje vode od Zagreba je udaljen tek 40-ak kilometara. Idealno je proljetno vikend odredište i izletište, pogotovo za obitelji s djecom kojoj će posebno veselje predstavljati ljame, magarci, ovce, poniji i druge životinje.

Rastoke

Nazivaju ih još i “Male Plitvice” ili “predvorje Plitvičkih jezera”. Rastoke su malo naselje 30-ak kilometara udaljeno od Plitvičkih jezera. Ovdje je rijeka Slunjčica ulijeva u rijeku Koranu preko sedrenih stijena i tako čini čarobne slapove, manje od onih na Plitvicama, ali jednako impresivne. Posjetitelji ovdje uživaju u mirnijoj, seoskoj atmosferi i razgledavanju starih mlinova koji datiraju od 17. do 20. stoljeća. Ovdje živi tek 50-ak stanovnika, no posjetitelji imaju raznolik sadržaj; Rastoke nude smještaj, posjet mlinicama, ugostiteljsku ponudu, kampove i druge sadržaje. Ukoliko ovog proljeća posjetite Rastoke, svakako probajte autohtonu pastrvu iz hladnih brzaca i domaći rastočki kruh.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori