Matea je s dečkom napravila roadtrip po Norveškoj, a fotografije su genijalne

Matea je s dečkom napravila roadtrip po
Norveškoj, a fotografije su genijalne

oprrosti

Ako ste ljubitelji lijepe fotografije i putovanja, onda vam zasigurno nije promaknuo profil na Instagramu @oprrosti te istoimena web stranica iza kojeg stoji 25-godišnja Matea Bakarić. Ona je završila krajobraznu arhitekturu u Zagrebu, ali ne radi u struci, već se bavi fotografijom i uživa u svakom trenutku svog rada. Oduvijek voli putovati, ali s intenzivnim putovanjima započela je kad je prohodala s dečkom Ivanom Lešom prije nešto više od četiri godine. Prije nekoliko dana završila je njihova norveška avantura koja je trajala nepuna tri tjedna, a cijelo su vrijeme Instagram-društvo častili prekrasnim fotografijama.

Od studentskih putovanja do travel bloga

oprrosti

U početku su putovanja bila studentska i ekipna, a preko njih sam uvidjela da se posebno osjećam kad sam izvan svoje zone komfora i vrlo brzo sam se navukla na još. Novac koji sam zarađivala i džeparac koji su mi roditelji slali kao studentici išao je na putovanja. Sada, kad sve gledam iz ove perspektive, moram priznati da nikad nisam mislila da ću jednog dana imati vlastiti travel blog, započinje priču Matea.

oprrosti

U Norvešku su išli kod prijateljice koja je na Erasmusu u Oslu pa su dosta vremena proveli kod nje razgledavajući grad. Unajmili su i auto pa napravili sedmodnevni roadtrip te vrijeme proveli u prekrasnoj norveškoj prirodi:

Vidjeli smo čarobne fjordove, penjali se do poznatog kamena koji je zapeo između dvije litice – Kjerag, posjetili ledenjačka jezera, penjali se na najpoznatiju norvešku liticu – Preikestolen, družili se s konjima i ovčicama na predivnim livadama i upijali ponoćno sunce 🙂

Kaotične pripreme za divno putovanje

oprrosti

Ipak, pripreme su bile kaotične. Matea i njezin dečko trenutačno su u fazi kad rade na jednom velikom projektu pa je sva energija usmjerena na njega te su se u posljednji trenutak fokusirali na Norvešku. To im inače nije praksa s putovanjima jer vole provesti tjedne surfajući internetom u potrazi za mjestima koja žele posjetiti, a Matea ihpina ih na mapi ili zapisuje.

Norveška je ispala dosta spontana i moram priznati da je bilo jedno od boljih putovanja na kojima sam bila! Cijela zemlja je apsolutno predivna i još uvijek ne mogu vjerovati da tako izgleda, što konstantno naglašavam na svojim objavama na Instagramu.

Kao uspomenu koja će joj uvijek ostati u sjećanju izdvojila je penjanje do Kjeraga. Dan je bio kišovit, hladan i vjetrovit, a čovjek koji radi na parkingu rekao je da moraju požuriti jer bi uskoro mogao početi padati snijeg.

Sami na popularnoj planini

oprrosti

Put u jednom smjeru procijenjen je na tri sata i treba se popeti preko tri planinska vrha da bi se došlo do odredišta. Unatoč neprilikama, mi smo ipak avanturistički odlučili da idemo i, kako smo krenuli, tako je počela padati kiša koja je padala cijelo vrijeme. Potpuno mokri i premoreni, nakon tri sata ugledali smo taj čudesni kamen i Leš je krenuo prvi prema njemu, a ja sam ostala fotkati. Inače, red za fotkanje na kamenu je oko pola sata-sat, ali taj dan nije bilo nikoga na planini i imali smo mjesto samo za sebe! Leš je stao na kamen i moglo se vidjeti čak i s moje pozicije koliko su mu se noge odsjekle kad je ugledao tih 1084 metra ispod sebe, priča Matea.

oprrosti

I ona sama je kasnije stala na kamen, iako joj je trebalo dobrih pet minuta da se skoncentrira i konačno zakorači, a kaže kako je to najluđa stvar koju je ikad napravila.

Govoreći o cijenama, Matea otkriva da je Norveška jedna od najskupljih država na svijetu pa treba dobro pripaziti gdje se i što kupuje. Losos je jeftiniji od piletine, a Rema1000 najjeftinija je trgovina.

oprrosti

Restorani su vrlo skupi, ali istočnjačka hrana poput pakistanske i indijske je pristupačna, jednako kao i njihove trgovine u kojima možete pronaći njihovo svježe voće i povrće. Ako želite unajmiti auto za roadtrip, pokušajte barem svaku drugu noć spavati u autu kao što smo i mi. U Oslu koristite RuterBillet i RuterReise aplikacije za kretanje po gradu i kupovanje karata za javni prijevoz i nemojte mijenjati novac, kartice su sve što vam treba. Kažu da će Norveška kroz par godina u potpunosti izbaciti gotovinu.

Mnogo planova za nova putovanja

oprrosti

Pitali smo je i kako izgleda ostatak bucket liste, a odmah kaže kako je ona uistinu preduga, no san joj je posjetiti Južnu Ameriku. Ovog ljeta će istraživati Hrvatsku u sklopu projekta na kojem radi već par godina, a još je nekoliko putovanja u planu:

Idem poslovno u Švicarsku i Mađarsku, a na jesen opet poslovno u Rim i Englesku. U veljači idemo mjesec dana na Tajland tako da će biti svega!

Foto: Privatni album

Učitati još
Zatvori