Na Visu postoji uvala koja je gotovo ljepša i od prekrasne Stinive
Na Visu postoji uvala koja je gotovo ljepša i od prekrasne Stinive

Na Visu postoji uvala koja je gotovo
ljepša i od prekrasne Stinive

Otok Vis, poznat po komiškoj pogači, ribarskim brodovima i prekrasnim plažama, osim krasne Stinive, krije još jednu bajkovitu uvalu. Ime joj je Mala Travna ili kako bi lokalci rekli, Molo Trovna. Nalazi se na južnoj strani otoka, između Stinive i Srebrne, a okružena je ravnim, bijelim stijenama.

Mala Travna prepuna je i izvora slatke vode – vrulja pa je more ovdje uvijek nešto hladnije. Do Male Travne može se doći makadamskim putem ili morskim putem ako imate brodicu. More u ovoj uvali kristalno je čisto, gotovo tirkizno, a konstantna je zapadna struja koja često uzburkava vodu u plićaku.

More, sunce i konoba

Sama plaža prepuna je bijelih oblutaka, a na rubovima stijena nalazi se nekoliko kuća, ali i jedan poseban ugostiteljski objekt – konoba koju vodi spisatelj Senko Karuza. Prema Trip Advisoru radi se o konobi s prekrasnim pogledom u kojoj obrok traje tri ili četiri sata, a između sljedova se slobodno možete okupati jer hranu pripremaju polako, bez žurbe.

Konoba nema stalan jelovnik već se jede ono što se tog dana upeca. Ribe su to na sve načine, domaći sirevi, divlje mediteransko bilje i domaće marmelade.

Ta konoba daleko je od fine dininga na koji smo navikli u gradovima. Nema tu pomodnih posteljica, crumbleova, pjenica i sličnog, samo tradicionalni specijaliteti u kojima glavna namirnica – riba, najbolje dolazi do izražaja.

Valja naglasiti i da ne trebate doći s očekivanjem ekspresne usluge, kao što smo već spomenuli, sve teče lagano i svojim tokom. Stoga, dođite opušteni, rezervirajte si stol i u pauzama od kupanja dođite prigristi.

Naposljetku, kako najbolje do Male Travne? Najprije morate stići do Splita, ako ste autom morate na trajekt do Visa, a ako pak nemate automobil, možete i katamaranom do tog otoka. Iz samog Visa tada je najbolje krenuti put Marinje Zemlje, mjesta iz kojeg makadamski put vodi do ove uvale.

FOTO: TZ Vis

Učitati još
Zatvori