Posjet biseru prirode Lonjskom polju naš je prijedlog za idealan vikend izlet
Posjet biseru prirode Lonjskom polju naš je prijedlog za idealan vikend izlet

Posjet biseru prirode Lonjskom polju naš je
prijedlog za idealan vikend izlet

Dolaskom lijepog vremena razmišljamo gdje otići na izlet, a početak svibnja pravo je vrijeme za istraživanje prirode. Od prekrasnih šuma i rijeka, teško je odlučiti gdje prvo otići. Zato ćemo vam mi pomoći – izdvojili smo mjesto koje je od Zagreba udaljeno najviše sat vremena vožnje, a koje je idealno za vikend izlet u prirodi. Sunčani dan provedite na jednodnevnom izletu u Parku prirode Lonjsko polje.

Lonjsko polje_Željko Gašparković

Vikend program

Park prirode Lonjsko polje geografski je smješten u području srednjeg toka rijeke Save, oko 75 km jugoistočno od Zagreba. Ovaj prekrasan park prirode područje je kao stvoreno za jednodnevni izlet s prijateljima ili s djecom. S 511 kvadratnih kilometara ima puno toga za ponuditi, a subotom i nedjeljom ovdje je dostupan poseban Vikend program. 

Plovidba čamcima na solarni pogon, panoramska vožnja turističkim vlakićem kroz Krapje – selo graditeljske baštine, obilazak retencije Lonjskoga polja u Osekovu električnim golf vozilima, promatranje pašnjaka prepunog konja i krava s vidikovaca u Repušnici i Čigoču, najam bicikla i kanua ili zakoračite stopama graničara, prošećite Stazom graničara koja vodi na prvi ornitološki rezervat u Hrvatskoj – Krapje đol.

Lonjsko polje_Tamara Josić
Lonjsko polje_Hrvatski fotosavez

Tri predivne promatračnice

Park prirode Lonjsko polje obogatio je svoju turističku ponudu i s tri atraktivne promatračnice koje dodatno privlače posjetitelje. Promatračnice su atraktivan foto kutak za brojne avanturiste. Promatračnica „Roda“ nalazi se nedaleko od Posjetieljskog centra Čigoč, promatračnica „Ptica kosac“ u blizini je posjetieljskog centra Repušnica dok se promatračnica „Tradicionalni ribolov“ nalazi tik uz rijeku Lonju nedaleko od Posjetiteljskog centra Osekovo.

Ako ste roditelj i često razmišljate kamo biste mogli odvesti mališane, a da im bude lijepo i edukativno, uputite se u Mužilovčicu gdje djeca nerijetko po prvi puta vide konja, kravu ili praščiće na slobodnoj ispaši – bit će ovo izlet pun doživljaja.

I za kraj obiđite neki od lokalnih restorana, osjetite rapsodiju okusa i mirisa hrane i pića, spoja Posavine i Moslavine. Park prirode Lonjsko polje, izniman primjer – održiva zaštita prirode, turizam i seoski život zajedno.

Lonjsko polje_Alen Čaušević (96)

Vikendom u Parku prirode Lonjsko polje dostupni su i dodatni sadržaji poput najma bicikala i kanua koji se dodatno naplaćuju. Zbog velikog interesa potrebno je rezervirati mjesto na plovilima putem telefona par dana unaprijed, 044-672-080.

Lonjsko polje_HFS

Foto: Alen Čaušević, Tamara Josić, Željko Gašparković, Hrvatski fotosavez, Instagram (@lonjskopolje_naturepark)

Učitati još
Zatvori