Američki putnički medij Lonely Planet piše o Splitu i atraktivnim destinacijama u Dalmaciji

Jedan od najpoznatijih američkih medija koji se bavi putovanjima, prije nekoliko je dana objavio članak o Splitu i okolnim destinacijama. Pod nazivom “7 top day trips from Split to see more of Croatia” autori Anna Tyler i Joe Bindloss za popularan Lonely Planet donose priču o Splitu i 7 atraktivnih destinacija za dnevne izlete. Autori u članku opisuju privlačnosti i bogatstva svake od destinacija na kojoj će turisti bolje upoznati ljepote i čari Hrvatske.

Split i najljepše obližnje destinacije

Autori Split opisuju kao povijesni grad savršen za one koji vole svoje gradske odmore upotpuniti i malim, čarobnim, jednodnevnim izletima. Split je prema tome, s idiličnim otocima raštrkanim na moru, srednjovjekovnim gradovima, dvorcima i nacionalnim parkovima u neposrednoj blizini – idealna destinacija. Proljeće smatraju najboljim periodom u godini za posjet, prije nego grad napune turisti, a najam automobila kao najbolji način za takvu vrstu turističkog posjeta!

Prema Lonely Planetu, ako se odlučite za odmor koji će imati bazu u Splitu, najbolje bi bilo posjetiti Trogir, Omiš, Šoltu, Nacionalni park Krku, Tvrđavu na Klisu te Hvar.

Trogir

Prvi od sedam izleta koji autori Lonely Planet-a preporučuju jest u Trogir. Na manje od sat vremena od Splita nalazi se prekrasan primjeran svjetske baštine slavan po izvanredno dobro očuvanoj romaničkoj i renesansnoj arhitekturi te jedinstvenom i lijepom položaju. Trogir ima opuštenu atmosferu i lijepo je mjesto za provesti nekoliko sati, bilo da lutate uskim popločanim ulicama ili sjedite u kafiću na obali i gledate kako svijet prolazi.

Omiš

Šolta

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka proteže se od jadranske obale u blizini Šibenika do krševitih planina hrvatske unutrašnjosti. To je čarobno mjesto slapova i klanaca, s rijekom koja u jednom trenutku izbija kroz kanjon dubok 200 m.

Tvrđava na Klisu

Posjet tvrđavi Klis savršen je jednodnevni izlet iz Splita – kombinirajući povijesni dvorac s impresivnim pogledom na dalmatinsku obalu. Spektakularna tvrđava brani dolinu koja vodi prema Splitu.

Hvar

S povijesnom arhitekturom, prekrasnim mjestima za kupanje i živahnim noćnim životom, prekrasni otok Hvar jedno je od najpopularnijih odredišta u Hrvatskoj.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Unsplash, Pexels

1