Ovo su najbolje destinacije koje bi trebali posjetiti u 2020. godini

Ovo su najbolje destinacije koje bi
trebali posjetiti u 2020. godini

Lonely Planet, jedan od najutjecajnijih turističkih portala i izdavača turističkih vodiča na svijetu, objavio je popis destinacija koje bi po mišljenju stručnjaka trebalo posjetiti u idućoj godini. Popis je zapravo podijeljen na četiri dijela, a obuhvaća najbolje gradove, države, regije te destinacije s najboljim omjerom cijene i kvalitete koje se isplati vidjeti u idućoj godini.

Salzburg na vrhu najboljih gradova

Salzburg

Na popisu najboljih gradova prvo mjesto je zauzeo Salzburg, rodni grad Wolfganga Amadeusa Mozarta i domaćin festivala klasične glazbe koji će iduće godine proslaviti 100. rođendan. Slijede ga Washington i Kairo, a top 5 zaokružuju Galway u Irskoj i Bonn u Njemačkoj.

Kad su u pitanju regije, Lonely Planet preporučuje Put svile u središnjoj Aziji, talijansku regiju Marche i Tohoku u Japanu. Na ovom se popisu našla i Hrvatska, točnije Kvarnerski zaljev koji se smjestio na osmo mjesto. Kvarner su opisali kao ne toliko razvikani dio hrvatske obale koji je spreman za istraživanje s centrom u lučkom gradu Rijeci, koja je odabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

@frankasanta

Sporednu, iako ne manje važnu ulogu imaju i otoci u Kvarnerskom zaljevu, sa svojom ljepotom, povijesnim utvrdama, brojnim plažama i neodoljivim šarmom.

Kad je riječ o destinacijama s najboljim omjerom cijene i kvalitete, prvo mjesto zauzeli su Istočni Mali sundski otoci u Indoneziji, a slijede ih Budimpešta i Madhya Pradesh u Indiji.

Butan, komadić himalajskog raja

Butan

Na popisu najboljih zemalja prvo mjesto zauzeo je Butan. Ova malu azijsku državu, točnije kraljevinu, Lonely Planet opisuje kao malim komadićem himalajskog raja. Ako volite planine na kojima ima snijega, netaknutu, divlju prirodu i samostane iz kojih se čuju zvuci tibetanskog roga, ne tražite dalje od Butana, dodaju.

Na drugom mjestu našla se Engleska, zemlja bezvremenskog blaga. Lonely Planet navodi da je Engleska poznata po divnim povijesnim dvorcima i katedralama, prelijepim selima te obali koju su posebno istaknuli.

Ohridsko jezero

Sjeverna Makedonija zaokružuje top 3 najboljih država koje bi trebalo posjetiti iduće godine. Već je poznata po gastronomiji, tradiciji i prirodi, ali oni koji vole kulturu i avanturu naći će novi izgovor da je ponovno posjete uz obavezni odlazak na izlet na Ohridsko jezero.

Popis svih destinacija možete pronaći na portalu Lonely Planet.

Foto: Unsplash, Pixabay, Instagram

Učitati još
Zatvori