Journal putopis: Recept za pravi ženski provod zove se London
Journal putopis: Recept za pravi ženski provod zove se London

Journal putopis: Recept za pravi
ženski provod zove se London

Red virusa, red obaveza pa red posla… Nikako dočekati vrijeme za kratki bijeg kroz oblake. Posljednji period svodio se na „preživi do Londona“. London kao cilj i nagrada koja me čeka nakon najintenzivnijeg perioda. Tako je nekako i bilo. Iscrpljena od svega, ali neopisivo sretna sa svojim curama sjela sam na let za oporavak. Ovom smo se putovanju veselile već neko vrijeme i imale smo sve razloge za to. Prije svega, bilo je ovo prvo putovanje u tako brojnom girl power sastavu, a osim toga išle smo u posjet prijateljici koja je u Londonu već „domaća“ pa smo znale da nam je zabava zagarantirana

London – mali vodič kroz grad koji nikada ne može dosaditi

London je uvijek odlična ideja i neiscrpna destinacija. Koliko god puta bio, nikad nisi vidio sve. Uvijek ima ono nešto neotkriveno. I baš zato ga svakim posjetom volim sve više. Glavne turističke atrakcije kao što su London eye, Buckinghamska palača, Big Ben i Parlament, Trafalgar square i Piccadilly circus odavno smo apsolvirali, stoga ovo neće biti još jedan u nizu tekstova s mainstream londonskim lokacijama. Četvrti posjet engleskoj metropoli zaslužio je da u njemu uživam na potpuno drugačiji način nego do sada i da ovo bude mali vodič o tome kako guštati tri dana s prijateljicama na maksimum.

Na krilima aviona do Londona

popularne cijene, za one koji žele putovati uz komociju carry-on kofera, low budget opcija ne isplati se previše znajući da ona uključuje samo ruksak. Za sve dodatno, cijene karata se duplaju pa se malo po malo dođe na cijenu klasičnog avio prijevoznika. Još jedna stavka je to što je Ryanair od nedavno ukinuo svakodnevne letove na relaciji Zagreb – London pa je prava akrobacija pronaći let u oba smjera na dane koje biste željeli. I zato, kada se sve zbroji i oduzme, shvatite da je kompliciranje nepotrebno. Direktan povratni let British Airwaysom pronašle smo bez problema za 100 eura.

Naša je sreća u tome što o smještaju nismo morali brinuti. Ako smještaj ipak morate sami organizirati rekla bih da je to najizazovniji segment i ujedno onaj koji iziskuje najveći dio budžeta. Zato vas moram razočarati – u ovom segmentu preporuke nam izostaju.

Naš dom kroz ova četiri dana bio je u Canary Wharf. Usudila bih se reći da je to novi City – područje prepuno neboderima u kojima se, među ostalim, nalaze najveće svjetske financijske tvrtke. Izrazito siguran kvart u kojem se bez ikakvog straha šeta u bilo koje doba dana i noći. I tako nas je prijateljičin stan, nebu pod oblake prekrasnog nebodera u staklu, ostavio bez daha. Stambena zgrada koja svojim izgledom i sadržajem više podsjeća na hotel bila nam je prvi razlog da se počnemo osjećati kao u kulisi filma Seks i grad.

Odaberite Soho i nećete pogriješiti

Soho je definitivno must destinacija za večernje izlaske, a mi smo imale priliku otkrit najbolje čari ove četvrti Londona. Moja preporuka je da se u izlazak uputite već u kasnijim popodnevnim satima – već oko 18.30 jer to je vrijeme kada ćete najbolje doživjeti grad. Svi su na ulicama, druže se, jedu i piju. Atmosfera je to uz koju se jednostavno osjećate živima i kao da je napokon sve po starom.

 

Naš večernji izlazak započele smo u Chinatownu, u jednom od top 50 koktel barova – Opium. Lagano zagrijavanje uz vrhunske koktele nastavile smo u The Pink Chihuahua. Ovaj bar zapravo je dio je meksičkog restorana El Camion pa smo, sukladno tematici, odabrale nazdraviti njihovom margaritom. Nakon dobrog zagrijavanja stol za večeru čekao nas je u japanskom restoranu Flesh & Buns. Jako cool mjesto s ukusnom hranom uz jednu malu napomenu – sve je poprilično ljuto. Ako vas put nanese, toplo preporučujem da probate jelo koje nas je oduševilo – Hot Stone Rice.

Ne znam moram li uopće napomenuti da u Londonu spontanost za pronalazak mjesta u lokalima ne pali. Domaći mentalitet pospremite u torbu jer sve je potrebno rezervirati najmanje tjedan dana unaprijed i vrlo su striktni oko vremena. To znači da svaka rezervacija osim svog vremena početka, ima i svoje vrijeme kraja. Računajte s tim da vas bez pardona fino zamole da platite i napustite lokal zbog sljedećih gostiju.

Mercato Metropolitano – put oko svijeta za vaša nepca

Za drugu, malo opušteniju večer, obarali smo Mercato Metropolitano. Ako volite mjesta na otvorenom kao što su zagrebački Burger fest, Baš naš i slični festivali, onda je ovo mjesto pun pogodak. Opuštena atmosfera u zelenilu s lampicama uz kućice s hranom iz svih dijelova svijeta idealna je lokacija za minglanje s društvom. Ono što nas je iznenadilo je radno vrijeme – cijeli market zatvara u 22 sata. Zbog toga smo jasno, produžili u pub. Jer nema smisla da se vraćamo u Zagreb ako nismo barem jednom bili u pubu. Ipak, ni tamo se nismo previše usrećili s vremenom jer rade do ponoći. Zapravo generalno, imajte na umu da njihov noćni život traje najdalje do tri ujutro pa ako se spremate u lude noćne provode nemojte to zanemariti.

Fini brunch kao idealan početak dana

Što je putovanje bez dobrog bruncha? – za mene apsolutno ništa. U Londonu i po pitanju toga možete birati što vam srce želi. Nemamo mi toliko dana koliko u Londonu ima dobrih mjesta. Ipak srce nam je jedan dan bilo raspoloženo za klasični Egg Royale i cijeđenu naranču uz kavu. Bio je to neplaniran i spontan odabir talijanskog lokala Brera u Canary Wharfu koji na kraju ima i svoju anegdotu. Nakon što je jedno poširano jaje za dobro jutro završilo u mome krilu i čisto opranim hlačama, karma nam je vratila tako da smo doručak dobile for free. Male tajne velikih sretnica ostavit ćemo za neki drugi put.

Drugi smo dan bile raspoložene za malo žešći brunch s kakvim se u hrvatskoj još nismo imali priliku susresti. U Ballie Ballerson smo dva sata jele i pile koliko hoćemo, a dobro smo se i zabavile jer smo doslovno plivale u balonima. Nekad je stvarno lijepo vratiti se u dane kad smo bili klinci i ne izgubiti taj dječji duh u sebi. Sasvim je oslobađajuće!

Upijanje Londona laganim šetnjicama i biciklima

A što raditi kada ne pijete i ne jedete? Ako vas englesko vrijeme zaobiđe i sunce obasja, kao što je i nas, uputite se u otkrivanje Londona pješice. Inače mi je to omiljen način za otkrivanje gradova u koje putujem jer na taj se način najbolje osjeti bilo grada. Šetnja uz Temzu i Notting Hillom, vožnja brodom po rijeci ili vožnja biciklima po Hyde parku uz kavicu na ležaljkama najbolji su načini da napunite baterije.

Naravno, odlazak u London ne računa se ako se niste zaljubile barem u jedan izlog prekrasnih dućana s Bond i Oxford Streeta. Nas je oduševio Jacquemus Pop Up Store u Selfridges-u s kojim kao da smo zaronili u morske dubine. Ako ste zaljubljenik u modu, ovaj kutak ne zaboravite škicnuti. U globalu, neke su se kući vratile punih, a neke praznih ruku što i nije bila loša odluka jer ne budete li oprezni s kupovanjem, na carini bi mogli imati „jezikovu juhu“. Pamet u glavu, jer bolje spriječiti nego liječiti kako kaže stara poslovica.

I za kraj, svoje smo putovanje završile zabavom u pravom stilu europskog Seks i grada, među oblacima gdje smo nazdravile prekrasnom putovanju, odličnom zajedničkom vremenu punom smijeha i našoj prijateljici s kojom smo proslavile četvrt stoljeća! Jedino što smo mogle zaželjeti je – vratiti se ponovno što prije!

Učitati još
Zatvori