Bajkovita Logarska dolina je savršeno mjesto za vikend izlet u prirodi
Bajkovita Logarska dolina je savršeno mjesto za vikend izlet u prirodi

Bajkovita Logarska dolina je savršeno
mjesto za vikend izlet u prirodi

Zakoračili smo u rujan, no dani su i dalje sunčani i ugodni, stoga iskoristite vikende i lijepo vrijeme za odlaske na izlete i boravak na otvorenom. Sloveniju uvijek rado biramo za jednodnevne ili vikend izlete jer, osim što nam je blizu, nudi ponešto za svakoga. Priroda je u Sloveniji uistinu čarobna, a pronaći ćete sve, od planina do jezera. Tu su i brojne terme, zatim odlična gastro ponuda, što sve skupa čini zaokruženi vikend izlet na kojemu ćete sigurno napuniti baterije.

Najljepša alpska dolina u Europi

Često vam za izlete predlažemo lokacije u Sloveniji, a danas je na red došla bajkovita Logarska dolina. Riječ je o jednoj od najljepših alpskih ledenjačkih dolina u Europi, a nalazi se u Kamniškim Alpama na sjeveru Slovenije. Dugačka je 7 kilometara, a na svakom koraku divit ćete se prekrasnoj netaknutoj prirodi.

Dolina je poznata po brojnim slapovima, među kojima je najpoznatiji slap Rinka visine 90 metara. Poseban je po tome što voda iz njega teče kroz minijaturne stijene sve dok se ne pretvori u veličanstveni veliki slap od 90 metara. Za izdvojiti je i slap Palenk, kao i Brložniški slapovi.

Istražite i izvor rijeke Črne, a ne zaboravite se pofotkati kraj Logarjeve lipe koja je svojevrsni simbol doline. Visoka je 24 metra, a promjer njenog debla je 485 centimetara. Zbog svoje vrijednosti od 1987. godine proglašena spomenikom prirode.

Logarsku dolinu krase i impresivni vrhovi od kojih su neki visoki i do dvije tisuće metara pa ćete uživati u spektakularnim prizorima. Ako ste raspoloženi za aktivan odmor, možete se čak i zaputiti na obližnje vrhove. Osim planinarenja, dolinom možete voziti bicikl, šetati ili otići u foto lov na životinje u njihovom prirodnom okruženju. Logarska dolina primamljiva je u svako doba godine, a zimi se možete okušati u skijaškom trčanju, skijanju i sanjkanju.

Cijene ulaznica

Ulaznice kao takve ne postoje, ali plaćate ulaznicu za parking. Naime, posjetitelji Logarske doline plaćanjem ulaznice za motorna vozila daju važan doprinos očuvanju i razvoju parka. Prikupljena sredstva koriste se za stvaranje novih, prirodi neškodljivih sadržaja i održavanje infrastrukture za rekreaciju i aktivnosti.

Cijena za automobil iznosi 7 eura, za motor 5 eura, a za kombi 8 eura.

Logarska dolina_iStock

Opuštanje u wellnessu nakon aktivnog dana u prirodi

Ukoliko ste u Logarskoj dolini odlučili ostati cijeli vikend, za smještaj preporučamo Hotel Plesnik koji se nalazi u srcu samog parka. Radi se o malom obiteljskom boutique hotelu koji posebnu pažnju plijeni vanjskim bazenom s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijelu dolinu.

Od bazena postoji staza koja vodi do slapa Palenk, a preporuča se da njom hodate bosi jer su drvene platforme dizajnirane za opuštanje. Putem ćete naići na hladne Kneippove kupke pa ih također isprobajte. Unutar hotela nalazi se wellness s velikim grijanim whirlpoolom, dva studija za masažu te parnom, finskom i bio saunom. Nakon aktivnog dana provedenog u prirodi, opuštanje u wellnessu doći će vam kao naručeno.

Bez obzira uputite li se u Logarsku dolinu na jednodnevni izlet ili ondje provedete cijeli vikend, kući ćete se vratiti napunjenih baterija, spremni za novi radni tjedan.

Foto: iStock, Instagram (@slovenia_outdoors, @honeymoon_campers, @patricija.ko, @dajanabogojevic)

Učitati još
Zatvori