Evo što nam sve donosi nezaboravno ljeto u Šibeniku
Evo što nam sve donosi nezaboravno ljeto u Šibeniku

Evo što nam sve donosi
nezaboravno ljeto u Šibeniku

Ima gradova koje sanjamo, ima gradova koji nam se ostvaruju, ima gradova koji baš kao ljudi zauvijek ostaju djeca…ukrase se dječjim osmjesima, sve raspoložive prostore pretvore u igrališta…oboje zidove u snove. Šibenik je i ove godine, zahvaljujući Međunarodnom dječjem festivalu po 62. put postao središte jednog paralelnog svijeta u kojem je sve dopušteno, grad postaje pozornica, a ulicama teče kreativnost! Ponovno su oživjele sve šibenske pozornice koje će i ove godine ugostiti brojne glazbenike, izvođače, glumce, performere, i učiniti još jedno šibensko ljeto nezaboravnim!

Ljeto u Šibeniku

Šibenske tvrđave, šibenske čuvarice, nekoć su hrabro štitile šibensku gradsku jezgru od brojnih napada, a danas svojim veličanstvenim konturama i pogledom koji se s njih pruža predstavljaju iznimnu turističku atrakciju i scenografiju za brojna događanja. Iako je službeno ljeto tek počelo, program se na šibenskim tvrđavama već uvelike zahuktao, a očekuju se brojna zanimljiva gostovanja domaćih i stranih zvijezda koje će Šibenik još jednom pretvoriti u pravu glazbenu meku; Amira Medunjanin, Damir Urban & 4,  „Ima neka tajna veza – made in Sarajevo“, Bajaga & Instruktori, Petar Grašo, Šibenska narodna glazba i 4 tenora,  Matija Cvek & Funkensteins, Jack Savoretti, Josipa Lisac, Tony Cetinski.. Imamo i kompletan program Šibenskih tvrđava: Tvrđava kulture – program.

Preporuka za romantičare i filmofile je Tvrđava Barone koja svake srijede i subote organizira filmske večeri „Filmske srijede i subote na Baroneu“. Šibensko filmsko ljeto na vrhu grada obilježit će projekcije dvadesetak probranih naslova domaće, europske i svjetske nezavisne produkcije

Krajem srpnja (25.07. – 30.07.) Šibenik će još jednom postati plesna metropola zahvaljujući bogatom programu Šibenskog plesnog festivala koji i ove godine dovodi vrhunske plesne umjetnike iz zemlje i svijeta, od Izraela i Mađarske do SAD-a.

Festival će na Tvrđavi sv. Mihovila otvoriti mađarska predstava Ramazuri koja kroz duhovite i razigrane koreografije spaja suvremeni ples i elemente cirkusa. Glazbu koja uživo prati ples izvoditi će njezini skladatelji Izsák Farkas i Dávid Szarvas. Predstavi će prethoditi Bayond Words Dance Company plesni program Kate Jablonski koja je okupila izuzetne plesače iz američkog Illinoisa.

Šibenik Dance Festival i ovaj će srpanj transformirati grad u plesnu pozornicu, na šibenskim će se trgovima moći svaki dan uživati i u atraktivnim nastupima raznih plesnih skupina. Rasplesanom Šibeniku prethodi još jedan zanimljiv festival koji po mnogočemu iskače od drugih festivala, a radi se o Supertoonu –  festivalu animiranog filma u sklopu kojeg će biti upriličeno mnoštvo projekcija animiranog filma, razne radionice, natjecanja, predavanja.

Pjesma i glazba su uzidane u same temelje Šibenika, koji njeguje bogatu i dugu tradiciju klapskog pjevanja, stoga svaki četvrtak na jednom on najljepših gradskih trgova  – na Maloj Loži posjetitelji mogu uživati u klapskoj pjesmi.

To naravno nije sve što vas čeka u Šibeniku, ali nešto ostavljamo za iznenađenje, jer grad je pozornica!


Foto: Visit Sibenik, Decoded, Tvrđava Kulture, ŠDF

Učitati još
Zatvori