Sviđa nam se ovaj ljetni trend za kojim su ludi Švicarci
Sviđa nam se ovaj ljetni trend za kojim su ludi Švicarci

Sviđa nam se ovaj ljetni trend za
kojim su ludi Švicarci

Basel je drugi najveći grad u Švicarskoj, poznat po muzejima, modernoj arhitekturi i prekrasnom starom dijelu grada. Upravo zbog svih ovih nabrojanih stvari on svake godine privlači velik broj posjetitelja.

Kupanje u rijeci Rajni

Ako ste planirali provesti godišnji u Švicarskoj, svakako se isplati posjetiti Basel. Grad je to s čak 300 sunčanih dana godišnje, a ujedno je i bitno kulturno središte Švicarske. Povijesno gledano, položaj grada uz rijeku Rajnu odigrao je veliku ulogu u razvoju Basela. Zbog svog položaja u gradu, i lokalno stanovništvo i turisti mogu uživati ​​u ovoj rijeci. Naime, dan možete provesti na brodu ili otići na kupanje.

Basel Rhine Swim

Najpoznatiji događaj pod nazivom Basel Rhine Swim održava se ljeti te okuplja sve ljude koji žele zaplivati Rajnom. Ove se godine on održava u utorak, 16. kolovoza 2022. oko 18 sati. Stoga ako želite isprobati nešto novo i željni ste aktivnog odmora, onda vam u nastavku donosimo i stvari na koje morate pripaziti.

Uz obalu Rajne možete pronaći i razne restorane i barove na otvorenom tijekom ljeta.

Pripremite se za prvo kupanje u rijeci Rajni

Ako niste dobar plivač, ne bismo vam preporučili plivanje u rijeci. To je rijeka s jakom strujom koja se drastično mijenja, ovisno o vodostaju i godišnjem dobu. Čak i ako ste dobar plivač, svakako idite s nekim kako bi vam mogli pomoći ako se dogodi nešto neočekivano. Nikako nemojte skakati ili roniti u vodu jer možete udariti o dno i ozlijediti se.

Voda može biti hladna, pa svakako prije plivanja provjerite temperaturu vode. Držite se blizu obala rijeke, a kada prolazite ispod mostova, držite se dalje od stupova. Postoje jaki vrtlozi i struje koje mogu biti nepredvidive.

Postoji mnogo ljestava za izlazak iz Rajne, no ponekad su one vrlo skliske, pa budite oprezni. Sjajno mjesto za ulazak u vodu nalazi se odmah iza muzeja Tinguely.

Kamo sa stvarima?

Također, možete kupiti vodootporne torbe koje su izvrsne za odlaganje odjeće, novčanika, sata, telefona i sl. Većina vodootpornih vrećica ima dvostruku namjenu – služe za plutanje, ali i za pohranu stvari.

Nakon kupanja, možete se odmoriti na kupalištima na obali Rajne. Kupališta Rheinbad Breite i St. Johann otvorena su od svibnja do rujna, ovisno o vremenskim prilikama. Osim toga, možete se opustiti i družiti s prijateljima uz ukusan roštilj jer je pečenje na roštilju uz Rajnu dopušteno, ali budite oprezni i pazite na prirodu.

 

Nadamo se da smo vam uspjeli barem malo približiti i dočarati aktivnosti, užitke, ali i opasnosti na Rajni. Budite oprezni, zabavite se i uživajte u životu u Baselu!

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori