Zimska destinacija iz snova u kojoj bismo proveli blagdane – Laponija

Do Božića nas dijeli manje od dva tjedna i u zraku se već osjeća prava blagdanska euforija. Čak i u središtu Zagreba svake večeri možete sresti Djeda Božićnjaka, provozati se u njegovom društvu u kočiji i priuštiti si selfie za pamćenje. Ne morate više čekati Badnjak pa da ostavite kolačiće uz čašu mlijeka za omiljenog djedicu i prišuljate se da ga vidite dok ostavlja poklone ispod bora. Sada ga možete sresti na ulici i prijateljski porazgovarati o svojoj filozofiji dobrote, poklonima, blagdanima i koječemu.

No, onaj autentični ambijent koji je pravi dom Djeda Božićnjaka i koji će vas preplaviti osjećajem radosti i dalje je tiha patnja onih koji obožavaju božićno vrijeme, snjeg, polarnu svjetlost, iglue i saonice.

Ako silno želite doživjeti zimu u svoj njezinoj punini, nema boljeg mjesta za to nego planirati putovanje u Laponiju. Ovdje ćete doživjeti drvene kućice okićene božićnim detaljima, staklene iglue, a preslatki haskiji pravit će vam društvo tijekom cijelog boravka.

Arktičko područje Laponije uvršteno je u popis svjetske baštine. U Laponiji živi oko 70 000 pripadnika Saami naroda – oko 40 000 živi u Norveškoj, 20 000 u Švedskoj, 6 000 u Finskoj i 2 000 u Rusiji. Ovo snijegom prekriveno područje na sjeveru Finske pretvorit će vaš odmor u winter wonderland.

Selo Djeda Božićnjaka i zimski safari

Ovdje ćete uživati u pogledu, ali i druženju s polarnim životinjama. A Djed Božićnjak će izdvojiti svoje vrijeme samo kako biste porazgovarali, kako bi vas upoznao sa svojom magičnom manufaktorom koja izrađuje poklone, vilenjacima i Bakom Božićnjak. Tisuće lampica, ukrasa i topla atmosfera učinit će da se osjećae setno poput djeteta. Tu ćete imati priliku uživo vidjeti polarnu svjetlost i divlje sobove. Ukratko, dogodit će se zimska bajka pred vašim očima.

Noć u laponskim igluima

Iglui su danju uistinu lijepi, no noću su čarobni. U autentičnom igluu gledat ćete nordijsko nebo kroz krov od leda i činit će vam se da je to što vidite predobro da bi bilo istinito. Ovdje su kreveti  izolirani termo vrećama i sobovim kožama pa je istinski osjećaj sjevera zajamčen. Sve to začinite toplim napitcima i ukusnom hranom Laponije.

Safari motornim sanjkama

Osjećaj slobode ovdje je više nego intenzivan. Posebno je popularan onaj na brdu Kaunispää, na 435 metara nadmorske visine, odakle se mogu promatrati impresivni i spektakularni krajolici i šume. Nerijetko ovdje turisti, pogotovo kada je povoljno vrijeme, uživaju u ukusnom laponskom ručku i priušte si predah usred sjevernjačke divljine.

Foto: Unsplash

0