Lago di Resia: fascinantno umjetno jezero u talijanskim Alpama
Lago di Resia: fascinantno umjetno jezero u talijanskim Alpama

Lago di Resia: fascinantno umjetno
jezero u talijanskim Alpama

Prvi dani siječnja idealni su za kraći bijeg od užurbane blagdanske atmosfere. Dijelovi Italije, posebno oni koji graniče sa Švicarskom i Austrijom, bez dileme pružaju nesvakidašnji doživljaj koji će zimsko putovanje pretvoriti u pravi spektakl.

Danas vas vodimo na turu kroz talijanske Alpe.

Lago di Resia

Umjetno jezero Resia nalazi se u regiji Južnog Tirola, smješteno u dolini općine Curon Venosta na granici sa Švicarskom i Austrijom. Veličanstveno jezero koje u svim godišnjim dobima nudi sasvim različit i uvijek fascinantan pejzažni ugođaj uzdiže se na 1.500 metara nadmorske visine. Prostranstvo koje ga čini najširim jezerom u alpskom luku pruža se na 6,6 km². Ono što Lago di Resiu izdvaja od ostalih umjetnih jezera svakako je nesvakidašnji toranj koji izvire iznad same površine vode, a datira iz 1357. godine. Toranj koji oblikuje jedinstvenu panoramu pripadao je romaničkoj crkvi Sveta Katarina, koja je potopljena prilikom izgradnje brane početkom pedesetih godina dvadesetog stoljeća.

 

Zima u Alpama

Lago di Resia i dolina Val Venosta posebnu ljepotu dobijaju tokom zimskog perioda dok je jezero prekriveno debelim slojem leda – što omogućava turistima da pješke dođu do neposredne blizine romaničkog tornja. Pored jezera i zvonika, predio Južnog Tirola nudi i mnogobrojne atrakcije koje treba posjetiti, a jedna od njih je i crkva Svete Ane koja se nalazi na uzbrdici iznad samog jezera i nudi pogled na cjelokupnu dolinu Curon Venosta. Na 5 kilometara oko jezera pruža se i veličanstvena ski staza Belpiano koja je namijenjena ljubiteljima zimskih sportova.

Povijest Lago di Resia

Jezero Resia nastalo je 1950. godine nakon izgradnje brane za proizvodnju električne energije. Tom prilikom potopljena su dva susedna sela Curon i Resia, a uništene su mnogobrojne kuće i crkva Svete Katarine iz 14. veka, od koje je ostao samo toranj koji danas predstavlja glavno obilježje doline Val Venosta. Novo naselje izgrađeno je na višim točkama iznad jezera i danas broji oko 2 000 stanovnika.

lago di resia

Legenda i jezero kao inspiracija za nastanak serije i knjige

Dugi niz godina u ovoj oblasti prepričava se legenda da se tokom zimskog perioda uslijed snažnih vjetrova preko noći mogu čuti zvukovi zvona s tornja koja najavljuju smrt. Upravo, ovakve legende poslužile su za nastanak Netflixove mini‐serije iz 2020. godine Curon u kojoj glavna junakinja Ana dolazi s dvoje dece u ukleto selo nakon sedamnaest godina, a neposredno nakon toga i nestaje, što navodi njenu djecu da krenu u misterioznu potragu.

Pored serije o ovoj regiji napisan je i roman Ostajem ovdje talijanskog autora Marka Balcana. Knjiga ima povijesnu pozadinu i bavi se životom ljudi u regiji Curon tokom Drugog svjetskog rata – a važno mjesto u romanu zauzimaju izgradnja brane i nastanak umjetnog jezera o kojem smo pisali.

Poviješću bogata prošlost, nesvakidašnji pejzaži i netaknuta priroda čine regiju Južnog Tirola idealnim mjestom na kojem možete provesti savršen odmor, a na vama je samo da spakirate neophodne stvari i otisnete se na put.

 

*Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: Unsplash; Pexels; Instagram

Učitati još
Zatvori