U Parku prirode Velebit pronašli smo dvije kućice na drvetu koje zovu na bijeg iz grada

U Parku prirode Velebit pronašli smo dvije kućice na drvetu koje zovu na bijeg iz grada

Pandemija koronavirusa uvelike je promijenila svijet putovanja, ali i iznjedrila neke nove trendove. Jedan od njih je slow travel koji u fokus stavlja svjesna iskustva, interakciju s prirodom i opušten način putovanja. Osim toga, ove su godine lokalna putovanja došla u prvi plan jer su jednostavnija, sigurnija i najčešće održivija opcija, a gledajući u budućnost, boravak bliže kući bit će na samom vrhu planova za putovanja i u idućoj godini.

Umjesto posjeta nekom gradu, za odmor radije biramo mjesta okružena netaknutom prirodom koja su naizgled odsječena od civilizacije, mjesta gdje ćemo se isključiti od svega i napuniti baterije. Lika i Gorski kotar su se tako nametnule kao idealne destinacije jer su savršene za odmak od užurbanosti i vreve svakodnevnog života. Baš u Lici, u srcu Parka prirode Velebit, pronašli smo jednu planinsku kuću i dvije kućice na drvetu koje su kao stvorene za slow odmor i ponovno povezivanje s prirodom, a koje vam danas predstavljamo.

Planinska kuća ‘Sanjam Liku’

Planinska kuća nazvana ‘Sanjam Liku’ nalazi se u Bužimu, u parku prirode Velebit, blizu Memorijalnog centra Nikola Tesla i svega 14 km od Gospića. Smještena je u jednoj dolini sa svega nekoliko kuća, u potpunom miru. Napravljena je prije 11 godinia, kad je turizam u Lici bio u povojima i kada ovdje nije bilo takvih objekata.

“Kuća je napravljena za mene za uživanje i bijeg u prirodu, ali i za iznajmljivanje. Uvijek se vodim time da radim kao za sebe pa onda valjda to gosti osjete i također uživaju i vraćaju se. Kuća je namijenjena obiteljima i manjim društvima. Kapacitet je maksimalno 9 osoba. Kad bih je opisivao, rekao bih da je to ugodna, komforna drvena kuća okružena prekrasnom prirodom gdje se može uživati u miru”, ispričao nam je vlasnik Zoran Popović.

U prizemlju se nalazi dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja, predsoblje s tušem, WC-om, saunom, ostavom i drvenom verandom. U potrkovlju su se smjestile 3 spavaće sobe, kupaonica s hidnomasažnom kadom te balkon. Cijelim prostorom dominira drvo, a u dnevnom boravku poseban ugođaj zimi daje peć na drva. Velika okućnica s natkrivenom terasom i pogledom na zelenilo koje vas okružuje je točka na i ove predivne drvene kuće za odmor.

Kućice na drvetu ‘Treehouse Lika’

Osim planinske kuće, Zoran je izgradio i dvije kućice na drvetu koje je nazvao Treehouse Lika 1 i Lika 2. One su smještene u krošnjama stabala u Drenovcu Radučkom, 5 km od Svetog Roka, u najatraktivnijem dijelu Like zbog blizine mora, rijeke Zrmanje te mnoštva planinarskih i biciklističkih staza po Velebitu.

“Zemlja je kupljena prije 12 godina i čim sam došao vidjeti teren, znao sam što ću napraviti iako prije nisam razmišljao o takvom tipu objekta. Realizacija je došla nešto kasnije, prije godinu i pol. Valjda je to dječačka želja, kao klinci smo sanjali o kućici na stablima. Mislim da je energija šume, a pogotovo boravak u krošnji nešto puno snažnije od boravka u klasičnom objektu na zemlji”, ispričao nam je Zoran.

“Dosta sam radio sam, iako sam imao majstore koji su mi radili konstrukcijski i drveni dio. Stupovi na kojima stoje kućice su od pocinčanog čelika, a one same su od ariša koji je puno otporniji na atmosferilije i na nametnike koje odbija njegova masnoća (smola). Sve je zaštićeno ekološkim premazima na bazi vode. Izolacija je od mineralne vune tako da i u zimskim mjesecima nije problem zagrijati kućice”, pojasnio je Zoran.

Potpuni komfor u krošnji stabala

Kućice su moderno i jednostavno uređene te potpuno opremljene – imaju struju, vodu, internet, podno grijanje, kaminske peći i bio pročistač. Jedna kućica ima 2 spavaće sobe (kapacitet 4 plus 2), a druga jednu veću spavaću s bračnim krevetom i 2 wall kreveta (kapacitet 2 plus 4). Kuhinje su potpuno opremljene, sa suđericama, indukcijskim pločama, pećnicama. Perilice rublja se također nalaze u kućicama, opremljene su i wifi radijatorima na daljinsko upravljenje te imaju kaminske peći za ugođaj. Gostima je na raspolaganju veliki parking te nadstrešnica od 60 m2 za zajednička druženja s pečenjarom. Do sljedeće sezone u planu je izgradnja grijanog vanjskog bazena i saune u šumi.

Osim što će boravak u kućici na drvetu biti doživljaj sam po sebi, pitali smo Zorana što se sve može raditi u njenoj okolici.

“Možete šetati oko kuća u šumi, brati gljive. Blizu je Zir za manje zahtjevno planinarenje, a za one zahtjevnije nedaleko počinju usponi na Vaganjski Vrh i Sveto Brdo. Također ima i mnoštvo biciklističkih staza. Majstorska cesta je za one koji je prvi put posjete veliko otkriće. Za 25 minuta ste na moru, a 5 nacionalnih parkova je na sat vremena automobilom. Ljeti se možete kupati u moru, a za manje od pola sata ste u svježini šume i pokrivate se poplunom. Zima je pak posebna, pogotovo kada je snijeg. Iako ne bih izdvajao godišnje doba – svako ima svoju ljepotu u kućicama na drvetu”, zaključio je Zoran.

Foto: Tomislav Marić, Zoran Popović, Jelena Beketić

Preporuka

Zatvori