Ovo je Terra Meera, kuća u napuštenoj dolini koja je pretvorena u regeneracijski centar
Ovo je Terra Meera, kuća u napuštenoj dolini koja je pretvorena u regeneracijski centar

Ovo je Terra Meera, kuća u napuštenoj dolini koja je pretvorena u regeneracijski centar

Priča o Terra Meera zemlji i kući čije je preuređenje upravo završilo jedna je od najpozitivnijih priča koju ćete čuti ovo ljeto. Naime, Irena Ateljević hrvatska je znanstvenica koja se educirala i gradila karijeru na temu samoodrživog razvoja i turizma na fakultetima od Nizozemske do Australije. Pri povratku u Hrvatsku prvo se vratila u rodni Murter gdje je neko vrijeme i živjela. Nakon toga je pred kraj 2019. godine otkrila ovu predivnu napuštenu dolinu i kamenu kuću u Bribiru u koje se odmah zaljubila.

”Sve je bilo jako zapušteno, u korovu i drači, no ja sam odmah vidjela njen ogromni potencijal. Žao mi je da nisam više fotografirala kako je to nekad izgledalo. Moji prijatelji i posjetitelji često mi kažu da ih podsjeća pomalo na Toskanu jer tu je sve tako predivno mirno. Nema turističke vreve, a navečer se čuju samo cvrčci.”, opisuje Irena svoju Terra Meeru koju vodi zajedno s kćerkom Tinom.

Regeneracijski centar

Prije preuređenja kuće Irena je prvenstveno ovu zemlju namjenila u regeneracijski centar. Tu je kompletno promijenila zemlju kako bi ona bila zdrava i održiva. Zatim je uz svoj tim posadila i preko dvjestotinjak stabala s ciljem da sve upozna s regenerativnom poljoprivredom. Jer ako nastavimo s praksom industrijske proizvodnje, postoje znanstveni dokazi da ćemo globalno ostati bez zdrave zemlje kroz sljedećih pedeset godina. Možda se čini da Hrvatska nije u centru tog globalnog problema, ali dio je svijeta i aktivni sudionik u tome.

”Ovu kamenu kuću smo kompletno renovirali uz pomoć lokalnih zanatlija u drvu, kamenu i metalu. A kada dođu naši gosti u ponudi imaju i mogućnost kupnje lokalnih proizvoda od okolnih OPG-a. Kuća je dio većeg projekta regeneracije zemlje i sela Bribira gdje se nalazi. Proces regeneracije je tek započeo, a mi smo već zasadili preko 200 stabala voćki. Želim biti primjer regenerativnog turizma o kojem tako puno pišem i predajem.”, dodaje Irena.

Uređenje Terra Meera kuće

Za uređenje kuće zaslužna je arhitektica Marija Rupa iz Marsa, obrta za dizajn. Njena ideja bila je uklapanje novog programa u zatečeni kameni volumen, uz kadriranje okolnog ambijenta. Topla i bajkovita unutrašnjost okružena okućnicom s bazenom za istinsko uživanje u tišini kao i najsmirenijem pogledu, čini Terra Meeru lokacijom za opuštanje iz snova.

Tina Ateljević iz Temple Studija bila je odgovorna za interijer koji je zamislila kao spoj minimalizma i mediteranskog stila, s dozom boje u detaljima. ”Namještaj je spoj vintage stila, modernog, ali i ‘in between’ komada. Rasvjeta sa mene je kao nakit za interijere tako da sam tu birala nešto dominantniji i raskošniji stil poput lustera u blagavaonici koji je Zava by Valerio Cometti. Uključila sam i tirkiznu boju, koja je omiljena boja moje mame.”, otkriva Tina.

Dodatni sadržaji

Kuća ima prostrani dnevni boravak, kuhinju i kupaonicu na donjem katu. Na gornjem katu su dvije spavaće sobe i još jedna kupaonica. Smještena je na potpuno privatnoj lokaciji s velikom terasom. Osim toga, osim u Terra Meeri, možete uživati i u činjenici da se ona nalazi blizu Nacionalog parka Krka.

U blizini je i vinarija Bibich, kao i restoran. Za goste se brine domaćica i  menadžerica imanja, Alexandra, koja je ujedno i instruktorica yoge, tako da možete dogovoriti i privatne sate. Osim toga, u skladu sa cijelom zamisli o samoodrživom razvoju, Irena i Tina uskoro ovdje planiraju održavati brojne edukacije i radionice, a kako bi bili informirani na vrijeme zapratite ih na Instagram profilu.

Više o najmu i svim detaljima možete saznati na linku ovdje.

Foto: Sanja Kulušić

Učitati još
Zatvori