Kako putovati onda kada ne možemo putovati, i to iz sigurnosti vlastitog doma?

Kako putovati onda kada ne možemo putovati, i
to iz sigurnosti vlastitog doma?

Trenutno je situacija takva da smo zbog koronavirusa mnoge stvari morali staviti na čekanje, uključujući i putovanja. Iako su mnogi možda upravo sada trebali biti na nekom drugom, još neistraženom mjestu ili ste jedan od onih koji je taman poečo s planiranjem godišnjeg odmora, pandemija uzrokovana koronavirusom je sve te planove pauzirala. Dok ponovno ne postane sigurno putovati, važno je podsjetiti se da putovanja nisu samo fizičko kretanje iz jednog mjesta u drugo, već su i stanje uma. Zbog toga smo u nastavku izdvojili nekoliko načina na koji možete putovati iz sigurnosti vlastitog doma, a koji će vam pomoći da se zabavite, inspirirate i barem nakratko zaboravite na trenutnu situaciju.

Osvježite svoju bucket listu

Vjerojatno imate popis destinacija koje biste željeli posjetiti barem jednom u životu. Ako ne na papiru, takva lista sigurno postoji u vašoj glavi. E, sad je idealno vrijeme da ju stavite na papir ili ako ju već imate, osvježite i nadopunite novim stvarima. Napišite gdje biste sve voljeli otputovati u budućnosti, a možete napraviti i popis svih stvari koje biste na određenoj destinaciji voljeli vidjeti i posjetiti poput restorana, kafića, muzeja, galerija… Ako već imate napisanu bucket listu, označite prioritete. Naši se interesi mijenjaju s godinama i iskustvom pa smo često prisiljeni dodavati i/ili uklanjati stvari s popisa koje nam možda više nisu prioritetne ili su nam s vremenom prestale biti zanimljive.

Isplanirajte iduće putovanje

Svima nam je dobro poznat onaj osjećaj koji nas preplavi kad napokon rezeviramo avionsku kartu za svoju iduću destinaciju. Onda znamo da definitivno negdje idemo, a iščekivanje putovanja jednako nas veseli kao i posjet tom mjestu. Ali, nemaš se čemu veseliti ako prije toga nisi ništa isplanirao. Iako trenutno nije najbolja opcija odabrati točne datume za realizaciju idućeg putovanja, to ne znači da ne možemo napraviti sve ostalo. Započnite zato s izradom idealnog plana putovanja, sa svim onim stvarima koje želite vidjeti, posjetiti i raditi na toj destinaciji. Istražite po internetu sve što vas zanima i stavite to na papir. Provjerite i koje su vam opcije smještaja. A onda, kad ponovno postane sigurno putovati, jedino što ćete morati napraviti jest rezervirati kartu i spakirati se.

Otputujte virtualno

Iako trenutno ne možemo otići dalje od lokalnog dućana, još jedna stvar koja je moguća zahvaljujući tehnologiji su virtualne ture. Prošećite najljepšim nacionalnim parkovima, virtualno razgledajte izložbe u brojnim svjetskim muzejima ili pogledajte kako klimatske promjene utječu na mjesta koja se nalaze na popisu UNESCO-ove kulturne baštine.

Naučite strani jezik

Putovanja proširuju naše vidike i uče nas mnogim novim stvarima. Ali postoje načini kako istu stvar možemo napraviti kod kuće. Recimo, možda je upravo sada trenutak da naučite novi strani jezik ili se prisjetite  i podebljate znanje onog kojim već baratate. Jezik je više od same komunikacije. On je živi organ koji raste, razvija se i kako se kaže – koliko jezika znate, toliko ljudi vrijedite. Naučiti nešto nikada nije bilo lakše, a mi smo istražili nekoliko aplikacija za učenje jezika, kao i nekoliko savjeta koji će vam olakšati cijeli proces.

Donesite svijet u svoju kuhinju

Još jedna stvar u kojoj uživamo na putovanjima je gastronomija. Nema ništa bolje nego kad iz prve ruke uživamo u lokalnim jelima po kojima je određeno mjesto ili regija prepoznatljiva u svijetu. S obzriom na situaciju, i tu možemo doskočiti problemu. Uz pomoć najpoznatijih internacionalnih kuharica u svojoj kuhinji naučite pripremati neko novo jelo. U tome vam mogu pomoći i neki od najpoznatijih svjetskih kuhara koji ovih dana na društvenim mrežama održavaju besplatne satove kuhanja, dijele svoje recepte, daju savjete i odgovaraju na vaša pitanja. Uz sve navedeno, sad je najbolje vrijeme da otvorite onu bocu vina koju ste donijeli s nekog putovanja i koju čuvate na polici.

Pogledajte najbolje filmove o putovanjima

Dok ponovno ne postane sigurno putovati, uvijek nam ostaje maštanje i planiranje onih putovanja na koja bismo voljeli otići barem jednom u životu. Kao inspiracija nam mogu poslužiti i brojni filmovi na temu putovanja koji govore o izlasku iz naše komforne zone i vode nas na neka od najljepših mjesta na svijetu. Osim filmova, tu su i brojni travel dokumentarci, emisije i podcasti, a valja spomenuti i brojne kulinarske emisije koje nas kroz kuhinju i hranu vode na neka od najzanimljivijih mjesta na svijetu.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori