Literatura za putoholičare: Knjige koje će vas odvesti po cijelom svijetu

Literatura za putoholičare: Knjige koje će
vas odvesti po cijelom svijetu

Osim kad sjednemo u auto, avion ili vlak i zaputimo se nekamo, jedina stvar koja nas može negdje transportirati je dobra knjiga. Kad se izgubimo u dobrom štivu, možemo osjetiti mirise, čuti zvukove i vidjeti stvari opisane u priči na gotovo isti način kao da smo stvarno otputovali na sva ta opisana mjesta. S obzirom da trenutno u stvarnosti ne možemo putovati i ne znamo kada će putovanja opet postati sigurna, ove knjige, čije će vas priče odvesti po cijelom svijetu, odlična su zamjena.

Jhumpa Jahiri: Interpreter of Maladies

Interpreter of Maladies je kolekcija devet kratkih priča američke autorice Jhumpe Lahiri. Knjiga je prvi put objavljena 1999., a godinu kasnije Lahiri je za nju dobila Pulitzerovu nagradu. Knjiga govori o životima Indijaca i Amerikancima porijeklom iz Indije koji su zarobljeni između svojih korijena i ‘novog svijeta’. U pričama koje putuju od Indije do Amerike i natrag, Lahiri se obraća svima koji su se ikad osjećali kao stranci.

Alejandro Zambra: Ways of Going Home

Zaronite u život u Čileu pod Augustom Pinochetom u ovom romanu Alejandra Zambre koji će izazvati vaše ideje o tome što znači sjećati se, što znači pripadati i što znači opisati nešto kao povijesnu istinu. Kroz knjigu vas vode dva pripovjedača, bezimeni devetogodišnjak koji živi na rubu Santiaga i odrasli pisac koji na papir stavlja priču o tom istom dječaku.

Anthony Doerr: Four Seasons in Rome

Istoga dana kad je njegova supruga rodila blizance, Anthony Doerr dobio je Rome Prize, nagradu koja mu je omogućila jednogodišnju stipendiju u Rimu. Knjiga Four Seasons in Rome bilježi posljedice tog dana, opisujući autorove raznolike avanture u jednom od najčarobnijih gradova na svijetu i njegovu prvu godinu roditeljstva.

Dave Eggers: A Hologram for the King

Postavljena usred pješčanih dina Saudijske Arabije za vrijeme američke recesije, knjiga A Hologram for the King govori o globalizmu, prekomjernom bogatstvu i krhkosti modernog američkog sna. Alan Clay je 54-godišnji prodajni savjetnik koji je poslan u Saudijsku Arabiju da tamošnjem kralju proda ideju i tako spasi svoju karijeru koja je na rubu propasti. Po knjizi je 2016. napravljen istoimeni film u kojem glumi Tom Hanks.

Zadie Smith: White Teeth

White Teeth je debitantski roman Zadie Smith, a ubrzo nakon što je 2000. dospio na književnu scenu, postao je kultnim bestselerom. Knjiga je smještena u sjeverozapadni London, i zapravo je kronika tri generacije dviju obitelji bangladeških i jamajčanskih imigranata u kojoj su na nezaboravan način raskrinkane sve vrste religijskih ekstremizama.

Foto: Unsplash, Amazon

Preporuka

Zatvori