Sunčani vikend iskoristite za kestenijadu – imamo par ideja kamo otići

Sunčani vikend iskoristite za kestenijadu
– imamo par ideja kamo otići

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arina Braun (@inlovewithseptember)

Puno je razloga zašto toliko volimo jesen. To je godišnje doba kada priroda doista zablista u najljepšim bojama pa je svaki sunčani vikend prilika da odemo nekamo na izlet, uživamo u prirodi i svoj njenoj raskoši. esenske namirnice još su jedna stvar kojoj se veselimo svake godine. Jabuke, kruške, grožđe, šljive samo su dio jesenskog asortimana u kojemu uživamo kroz listopad.

Pripremaju se zimnice kako bi dio tih nota zadržali što duže, u kuhinjama je radno, a u cijelom tom bogatom izboru posebno se veselimo kestenima u svim njihovim oblicima. Izleti na kojima se beru i jedu kesteni i jela od kestena odličan su prijedlog za boravak u prirodi, dobru zabavu i uživanje u ovim finim plodovima. Riječ je, naravno, o kestenijadama koje se održavaju u gotovo svim dijelovima Hrvatske. Neke od njih na rasporedu su ovaj vikend!

Kestenijada Via Ribnik u Starom gradu Ribniku

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monika (@sentlovam)

Danas se u Starom gradu Ribniku održava prva po redu kestenijada Via Ribnik. Stari grad Ribnik oživjet će u punom sjaju cjelodnevnim događanjem posvećenim povijesti, kulturi i gastronomiji ovog prekrasnog lokaliteta.

Tako će u dvorištu Ribnika od ranog jutra biti postavljena autohtona srednjovjekovna tržnica na kojoj će, uz ostale prigodne delicije, dominirati opojni mirisi kestena. Stari grad Ribnik postat će dom pravim srednjovjekovnim trgovcima s čijih će se štandova moći kušati i kupiti zaista posebne proizvode.

U jutarnjim satima bit će održano i jedno zanimljivo natjecanje – Olimpijada starih sportova koja će prikazati vještine i snagu ljudi koji su na ovom području živjeli prije nekoliko stoljeća. Streličarski klub Dubovac izvest će prezentaciju streličarstva i turnir za građanstvo, dok će u predvečerje biti održano pričanje starih legendi te spektakularan trekking bakljama.

Za zabavu su zaduženi Karlovački tamburaški orkestar i Stari Kostenjari dok će manifestaciju velikim koncertom zatvoriti popularni Begini. Na kestenijadi Via Ribnik neće nedostajati niti edukacije te će tako LAG Vallis Collapis održati prezentaciju potpora za OPG-ove.

Magični Stari grad Ribnik jedina je sačuvana nizinska tvrđava u Hrvatskoj koja datira čak iz 13. stoljeća i nalazi se uz važnu trgovačku cestu, dok njegovo ime sugerira kako se radi o utvrdi okruženoj obrambenim ribnjakom. Impozantni Stari grad Ribnik krije tajne hodnike, skrivene tamnice i zazidane mistične prolaze – sve ono što je bilo je potrebno za preživjeti u burnom srednjem vijeku, zbog čega je ovo mjesto prepuno nevjerojatnih priča i legendi.

Sva događanja u sklopu kestenijade su besplatna uz poštivanje važećih epidemioloških mjera. Organizatori stoga pozivaju sve građane da dođu na prvu kestenijadu Via Ribnik te uživaju u prekrasnom ambijentu Starog grada Ribnika i bogatom programu za sve generacije. Program možete pratiti na službenoj Facebook stranici Via Ribnik.

Zelinska kestenijada

U nedjelju, 17. listopada, u Kladeščici se održava se 23. Zelinska kestenijada. Domaćini su pripremili bogatu gastro ponudu uz nezaobilazne pečene kestene i živu glazbu.

Kladeščica se nalazi na 463 m nadmorske visine, na otvorenom proplanku u srcu Zelinske gore, na istočnim obroncima Medvednice. S prostranih zelenih livada širi se nezaboravan pogled na okolna gorja.

Broj mjesta i stolova je ograničen pa sa sobom ponesite svoje dekice, kako biste našli idealno mjesto za opuštanje na prekrasnoj zelinskoj gori. Uživat ćete u prirodi, svježem zraku i, naravno, kestenima!

Na Zelinsku kestenijadu moguće je doći na više načina i smjerova, pješke, biciklom ili automobilom. Za one koji dolaze autom, osigurano je besplatno parkiralište u neposrednoj blizini. Više informacija pronađite ovdje.

Marunada u Lovranu

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Catarina Mello | TRAVEL | SF (@professionaltraveler)

Nadaleko poznata lovranska fešta “Marunada” se ni ove godine ne održava u svom tradicionalnom obliku, s obzirom da održavanje manifestacije takvog karaktera ne bi bilo u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama. Ipak, u čast jeseni i lovranskom marunu, tradicionalno se održavaju sva sportska događanja koja su i inače činila bitan dio manifestacije Marunada.

U periodu do 24. listopada posjetitelji Lovrana, kao i mještani, mogu uživati u gastro ponudi ugostiteljskih objekata u Lovranu koji su u svoju ponudu uvrstili i jela od maruna te nadaleko poznate kolače od maruna. Više informacija pronađite ovdje.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori