Kasno ljeto je idealno vrijeme da na miru i bez gužve istražite Makarsko primorje
Kasno ljeto je idealno vrijeme da na miru i bez gužve istražite Makarsko primorje

Kasno ljeto je idealno vrijeme da na miru i bez gužve istražite Makarsko primorje

Ljeto se primiče svom kraju, ali na samom jugu topli dani će trajati još barem mjesec dana. Makarska rivijera ljeti je prepuna turista iz svih dijelova svijeta, a kasno ljeto je idealno vrijeme za iskoristiti mir i bez gužve istražiti ovaj prekrasni kraj. Predivne plaže, toplo more, borovi i Biokovo koje se uzdiže visoko iznad mora, zovu vas na vikend turu Makarskim primorjem, a mi vam donosimo najljepša mjesta koja trebate posjetiti.

Makarska_Unsplash

Brela i Baška Voda

Na samom sjeveru Makarske rivijere, podno Biokova nalaze se predivna Brela i Baška Voda. Jedna od najpopularnijih ljetnih destinacija u cijeloj rivijeri morate posjetiti u kasno ljeto kako biste ih mogli doživjeti na pravi način, bez gužve i u miru.

Iako se danas gotovo isključivo bave turizmom, u prošlosti su na strmim terasastim zemljištima podno Biokova Breljani živjeli od vinove loze i višnje Maraske. Danas pak dok šetate uz more možda naletite na neku maslinu, naranču ili limun.  U Brelima se nalazi i predivna šljunčana plaža Punta rata. Rt prekriven borovom šumom iz kojeg izranja predivna plaža gotovo svake godine dobije neku od nagrada za najljepše Hrvatske plaže. Na zapadnoj strani plaže nalazi se Kamen Brela – simbol grada i najfotogeničnije mjesto u cijeloj rivijeri.

Baška voda_Unsplash

Baška Voda, nekadašnje naselje težaka i ribara, trgovaca i pomoraca, radom vrijednih domaćina pretvorena je u suvremeni turistički gradić. Baška Voda poznata je po predivnim plažama u okolici samog grada. Jedno od takvih mjesta je Krvavica. Nekadašnje dječje odmaralište danas u ljetnim mjesecima na bijeloj šljunčanoj plaži nema mjesta za ručnik. U jesenskim danima možete uživati u mirnim danima, bonaci, a možete i prošetati do starog odmarališta. Dječje odmaralište – lječilište izgrađeno je 60-ih godina prošlog stoljeća, usred guste borove šume i specifičnog kružnog oblika. Kompleks se nalazi u neposrednoj blizini plaže, pa ljubitelji arhitekture i avanturisti mogu posjetiti ovo svojevrsno čudo i u kupaćem kostimu.

Tučepi

Tučepi su se značajno turistički razvili, kao i cijela rivijera, 60-ih godina. Postupnim razvijanjem u uglavnom obiteljsku destinaciju, Tučepi su s vremenom počeli privlačiti i brojne posjetitelje koji uživaju u nautičkom turizmu ili kratkim dnevnim izletima brodom. Zbog sve veće potrebe za tim, u Tučepima se nalazi marina za ribarske i turističke brodove te za jahte. Tučepi su poznati po najdužoj plaži na Makarskoj Rivijeri, dugoj više od 3 km uz koju se nalazi prekrasna šetnica u aleji borova. U blizini Tučepa nalazi se i jedna od najljepših nudističkih plaža na Jadranu, Nugal.

Tučepi_Unsplash
Tučepi_Unsplash
bablje ljeto, Tučepi_Unsplash

Igrane

Igrane su pravo mediteransko naselje. Stare kamene kuće, duga uvala sa šljunčanom plažom, ljubazni domaćini, pravo je mjesto za vikend ili kratki odmor. Na vrhu samog naselja izdiže se zvonik crkve Gospe od Ružarija koji se ističe u panorami i baš odaje taj dalmatinskih duh. U blizini je i Zalina kula, podignuta za vrijeme Kandijskog rata. Kula i danas bdije nad Igranama, ali samo kao simbol borbe protiv Turaka. Iznad Igrana, sa sjeverne strane i preko Biokova staro je naselje Gornje Igrane, planinsko selo od nekoliko zaselaka. Stare kamene kuće, zapušteni pašnjaci iz kojih su stanovnici iselili na more gdje su preživljavali od zemlje i ribarstva. U pauzi od plaže prošećite starim selom i zaputite se na izlet do Vrgorca koji se također nalazi u neposrednoj blizini.

Zaostrog

U Zaostrogu se živjelo još u antičko doba. Brojni spomenici, poput reljefa boga Mitre i nadgrobni spomenik Aurelia Veturia koji se nalaze u samostanskoj zbirci svjedoče bogatoj povijesti. U Zaostrogu su stolovali i nekadašnji neretvanski kneževi, a Utvrda Ostrog visoko u brdu, jedna je od četiri utvrđena grada Paganije. Uz bogatu povijest, Zaostrog je danas omiljeno odmaralište i ljetovalište. Predivne pješčane plaže, aleja borova koji uranjaju u more i bogata ponuda svake godine privlače brojne turiste, a kada svi odu u rujnu Zaostrog postaje mirna oaza ljubitelja prirode i mirnog odmora.

Gradac

Na samom jugu rivijere smjestio se Grada. Prepun plaža na koje redovito dolaze na kupanje posjetitelji iz cijele rivijere i doline Neretve. Plaže u Gradcu okružene su borovima koji uranjaju u more. More je kristalno čisto i tirkizno plave boje. Osim predivnih plaža, u Gradcu možete obići i kulturno povijesne spomenike. Gornja i Donja sela oko samog naselja spojena su označenim biciklističkim i pješačkim stazama, pa će ljubitelji aktivnog odmora uživati i u ovo kasno ljeto. Mrežu staza upotpunjuju obnovljeni stari maslinici, vinogradi i stoljetne borove šume.

Makarska rivijera odličan je izbor u svako doba godine, a lijepo vrijeme i mir u kasno ljeto pružaju poseban doživljaj koji ne smijete propustiti.

bablje ljeto, plaže_Unsplash
bablje ljeto, plaže_Unsplash

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori