Kako uštedjeti novac za putovanje i putovati s ograničenim budžetom?

Malo je ljudi na svijetu koji ne vole putovanja, no rijetki su oni koji putuju koliko žele i kada žele. Glavni ograničavajući faktor u tome mnogima predstavlja novac. Znamo da novac ne raste na drveću, ali štednja ne mora biti nemoguća misija. Ne morate svoj život mijenjati iz korijena i odustati od svoje svakodnevice da biste realizirali putovanja koja se nalaze na vašoj wish listi i otisnuli se na put oko svijeta. Dovoljno je pametno planirati, posložiti prioritete i usmjeriti se na ono što želimo postići. S obzirom da neko vrijeme nećemo putovati u inozemstvo, sad je sjajna prilika da počnete štedjeti novac za svoje putovanje iz snova. U tome će vam pomoći ovih nekoliko savjeta i trikova koje možete pronaći u nastavku.

Odredite koliko novaca vam treba

Prva stvar kod planiranja putovanja je određivanje budžeta. Prvi, i često najveći trošak, ovisno o destinaciji na koju planirate otići, predstavljaju avionske karte. Ali to ne mora uvijek biti slučaj. Za daleke destinacije ćete platiti skuplju avionsku kartu, ali će vam zato svi drugi troškovi biti znatno niži nego u npr. Zapadnoj Europi. Također, cijene leta mogu dosta varirati. Sigurno već znate da ukoliko ranije rezervirate kartu, možete proći jeftinije, ali to nije uvijek slučaj. Pratite stranice aviokompanija i njihove akcije kako biste pronašli kartu koja vam najbolje odgovara po cijeni koja se uklapa u vaš budžet. Također, stranice poput Skyscannera i Google Flightsa vam mogu pomoći u planiranju.

Nakon toga provjerite prosječne troškove u zemlji u koju putujete. Na primjer, u Francuskoj vam 100 eura možda neće biti dovoljno niti za jedan dan uživanja, ali ako idete na jugoistok Azije, taj iznos će vam biti dovoljan i za tjedan dana vašeg putovanja. Kada odredite koliko dugo ćete biti na putovanju, možete otprilike izračunati svoje dnevne troškove. Provjerite kako se kreću cijene u restoranima i kafićima, koliko koštaju ulaznice za muzeje i ostale turističke atrakcije koje biste željeli posjetiti, izleti na koje želite otići i na kraju posložite prioritete.

Pronađite najoptimaliniji smještaj

Prioritete trebate posložiti i kad je u pitanju smještaj. Ako želite više novaca odvojiti za izlete i aktivnosti, a smještaj vam nije toliko bitan, razmislite o opcijama koje ne podrazumijevaju hotelski smještaj. Provjerite ponudu hostela i apartmana na Airbnbu. Opcija doručka nekad bude uključena u cijenu, a nekad se dodatno plaća pa i kod ove stavke procijenite koliko vam je važna. Couchsurfing platforma je, recimo, povoljna opcija koja vam može uštedjeti dosta novaca. U svakom slučaju, pretražujte otvoreno i odlučite što vam najbolje odgovara i koliko ste novaca spremni odvojiti.

Počnite štedjeti

Sad kad ste izračunali koliko vam novaca treba za putovanje, vrijeme je da počnete štedjeti. Najjedostavniji način da to učinite je pomoću dobre stare kasice prasice. Odredite iznos koji ste spremi mjesečno odvojiti za željeno putovanje i stavite ga u kasicu. To može biti 50 kuna, 100 kuna ili 1000 kuna, odluka je na vama. Druga ideja je spremati kovanice. Svaki put kad vam u novčaniku zazveckaju kovanice, odvojite ih i stavite u kasicu. Iznenadit ćete se koliko novaca na taj način možete uštedjeti. Također, pratite svoje troškove. Zapisujte na dnevnoj bazi na što ste sve taj dan potrošili novac pa na kraju mjeseca pregledajte troškove. Sigurno ćete pronaći neke stavke koje vam nisu nužno trebale biti na popisu pa ćete idući mjesec pametnije realizirati sve svoje troškove.

Foto: Unsplash

0