Kako rezervirati let koji se najviše isplati?

Kako rezervirati let koji se
najviše isplati?

Zaljubljenost u pokret, putovanja i otkrivanje novih destinacija zajednička je karakteristika cijele jedne generacije. Kod milenijalaca je zasigurno jedan od hobija, ali i način života putovanje i istraživanje. No, ponekad je u planu previše ideja, puno je mjesta i gradova na bucket listi, a teško je sve te planove reačizirti. Pogotovo što je u Hrvatskoj i dalje cijena avionskih karata popirilično visoka. No, srećom postoje mali trikovi uz čiju je pomoć jednostavnije doskočiti paprenim iznosima koji se vežu uz cijenu avionskih karata.

Sve je više turističkih agencija koje nude ovoljne aranžmane, uključujući i avionske karte. No, i brojne web stranice iz cijelog svijeta specijalizirane za prikupljanje podatka o cijeni avionskih karata, mogu uvelike olakšati planiranje.

U nastavku donosimo još nekoliko detslja koje je potrebno imati na umu kada je riječ o što povoljnijem putovanju na bilo koji dio svijeta.

 

Često provjeravajte cijenu karata

Znate li da je, u prosjeku, razlika u cijeni između najboljeg dana za kupnju zrakoplovne karte i najgoreg oko 1000 kuna? A to ne uključuje situacije u kojima ljudi kupuju kartu u roku od 7 dana (i tada plaćaju još više). Zrakoplovne tvrtke stalno mijenjaju cijene, često i više puta tjedno. Dakle, kada je u pitanju kupnja zrakoplovne karte, vrijeme je sve. Preporučujemo da počnete provjeravati cijene karata čim saznate da ćete letjeti. Zatim, provjerite kontinuirano, barem jednom tjedno, da biste dobili osjećaj za dobru ponudu. A kada nađete željenu cijenu, budite spremni brzo reagirati jer isti vozni red možda neće biti tu jako dugo. Znamo da zvuči ludo, ali zrakoplovne tvrtke koriste vrlo sofisticirane računalne sustave kako bi prilagodile cijene karata doslovno u stvarnom vremenu. Kupnja avionske karte stvarno može biti kao igra na tržištu dionica.

Kupite u pravo vrijeme

Znanje o tome kada je pravo vrijeme za kupovinu avionske karte, učinit će vam uslugu. Negdje između 3 tjedna i 4 mjeseca unaprijed je obično dobar period za dobar ulov.

Neki su dani jeftiniji od drugih

Dan u tjednu kada letite može uvelike utjecati na cijenu zrakoplova. Utorkom i srijedom obično su najjeftiniji dani za kupovinu avionske karte, a petak i nedjelja su najskuplji. Ako putujete tijekom vikenda, razmislite o kupnji karte čiji termin polaska uključuje vrijeme od subote do ponedjeljka ili utorka, umjesto četvrtka ili petka i nedjelje. Ako vaš put obuhvaća cijeli tjedan, od utorka do utorka ili srijede do srijede, to je  često najpovoljnija opcija. Općenito, ako ste voljni biti fleksibilni, provjerite alternativne datume oko istog vremenskog razdoblja jer nikad ne znate kada bi mogla postojati jedna kombinacija datuma u kojima je cijena karte mnogo niža.

Mix i Match

Mnoge online platforme za pronalazak avio karata imaju kategoriju “Mix & Match” koja vam u biti omogućuje kombiniranje dva načina prijevoza koji mogu ili ne moraju biti na istoj zrakoplovnoj liniji, kako bi se ostvarilo povratno putovanje. “Mix & Match” opcije su korisne kada najbolja moguća cijena za itinerarij zahtijeva putovanje jednom zrakoplovnom tvrtkom koja izlazi i drugi zrakoplovni prijevoz kojim se vraćate; ili zrakoplovna tvrtka s najpogodnijim izlaznim letom nema prikladan povratni let ili obratno.

Prijavite se za Airfare Alerts i Track Routes

Kako bi pratili trendove u prometu, prijavite se za obavijesti CheapAir FareTracker. Dobit ćete obavijesti brže kada počne prodaja i  kada je dostupan samo ograničeni broj mjesta. Ako brzo reagirate kada počnu padati cijene, to vam može uštediti mnogo novca.

Provjerite alternativne zračne luke

Ako se nalazite na mjestu gdje je u blizini više od jedne zračne luke, provjerite ih sve. Što više opcija imate, kao i datume putovanja, to je vjerojatnije da ćete pronaći ono što je možda jedan od posljednjih popusta za mjesto na koje idete.

Izvan sezone

Sigurni ste da želite otići na Santorini kada su savršeni vremenski uvjeti, ali to vas stavlja na popis s tisućama drugih putnika iz cijelog svijeta. Stoga, razmislite o putovanju izvan sezone. Ponekad za cijenu avionske karte unutar sezone, u terminima izvan nje možete dobiti i smještaj te si priuštiti niz sitnih zadovoljstava.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori