Jurte u Poljskoj: Što se krije iza najnovije Airbnb atrakcije?
Jurte u Poljskoj: Što se krije iza najnovije Airbnb atrakcije?

Jurte u Poljskoj: Što se krije iza
najnovije Airbnb atrakcije?

U potrazi za sljedećom lokacijom na kojoj ćemo provesti produženi vikend, osvrnuli smo se na listu najpopularnijih destincija za 2024. godinu prema Airbnbu. Među prvih pet država našle su se vaneuropske zemlje te jedna koja je, u usporedbi s ostalima, u relativnoj blizini – Poljska. Ipak, zemlja poznata po brojnim prirodnim ljepotama – šumama, dolinama i nacionalnim parkovima – nerijetko je zapostavljena. Ispostavit će se da se upravo na ovom mjestu nalazi najnovija Airbnb atrakcija, odnosno prostori za odsjedanje i spavanje. A u pitanju su jurte.

Jurte su u suštini, specijalna kategorija šatora. One predstavljaju sklonište za pojedina plemena, a njihova konstrukcija je tipično napravljena od drveta, te pokrivena tepisima. Danas, one su minimalno modernizirane i spadaju u drugačiji izbor za personalizirana putovanja. Stoga ovaj put brvnare mijenjamo za jurte i izdvajamo tri poljske u kojima, okruženi zelenilom, želimo provesti prve dane proljeća.

01 ⏐ Puchac dish (Yurt Smakosza)

Tri jurte locirane u poljskom selu Stare Osieczno nalaze se u središtu popularnog nacionalnog parka koji je dio prostrane šume. Ovo područje zaštićeno je prvenstveno zbog činjenice da upravo ovde protječe rijeka Drava. Usto, ono predstavlja stanište mnogih zanimljivih životinjskih, ali i biljnih vrsta.

Šuma kroz koju se proteže cvrkut ptica idealno je mjesto za odmor od svakodnevne buke i gradske gužve. Također, u prostoru koji okružuje jurte možete obavljati uobičajene hobije poput čitanja ili joge, ali na potpuno drugačiji i opušteniji način.

Unutar ovih šatora nalaze se bračni kreveti i viseće mreže za ležanje, a specijalni dodatak predstavlja jacuzzi. U neposrednoj blizini nalaze se različite atrakcije, a mogućnost koja uključuje jahanje konja je samo jedna od njih. Također, dok ste ovdje, možete isprobati različite specijalitete lokalne kuhinje, a kada je riječ o snalaženju – pomoći će vam njihovi vodiči.

02 ⏐ Stylowa i Naturalna Jurta

Jurte koje se nalaze u mjestu Regulice idealne su za odmor tijekom cijele godine. One se nalaze na vrhu brda i okružene su vrbama i voćnjacima koji su stari nekoliko stoljeća. Njihov moderni interijer inspiriran je japanskim stilom te, iako ga odlikuju minimalizam i skučenost, on sadrži sve što je neophodno.

Pored osnovnih potrepština, po želji, uz smještaj možete dobiti bicikle, jacuzzi, saunu i mnoge druge pogodnosti. Ova jurta idealna je za dvije osobe, a s obzirom na to da je locirana na 359 m nadmorske visine, nudi jedinstven pogled na okolinu te nezaboravne izlaske i zalaske sunca.

Usto, u neposrednoj blizini nalaze se brojne atrakcije koje privlače velik broj turista. A zabavni park Energylandia i Dino park Zatorland te različiti muzeji i prirodni rezervati samo su neke od mnogih.

03 ⏐ Górski Glamping

Jurta u mjestu Tylmanowa predstavlja jedinstven smještaj u kojem se sjedinjuju priroda, luskuz i elegancija. Idealna je za maksimalno četiri osobe, a odlikuje ju moderan dizajn, sveobuhvatne pogodnosti i pejzaž koji oduzima dah. S obzirom na interijer i eksterijer, smještaj kombinira dva potpuno različita stila koja se međusobno upotpunjuju na savršeni način.

Međutim, ova, kao i svaka druga jurta, trenutno je vrlo aktualna i zbog toga – potencijalno prebukirana. Zato na vrijeme organizirajte svoje iduće putovanje koje će obilježiti novo i nesvakidašnje iskustvo.

*Članak je preuzet sa Journal.rs.

Foto: Airbnb / Instagram @on_tour_with_manu

Učitati još
Zatvori