Egzotična destinacija koja skriva tvrđavu uklesanu u stijeni
Egzotična destinacija koja skriva tvrđavu uklesanu u stijeni

Egzotična destinacija koja skriva
tvrđavu uklesanu u stijeni

Uvijek je pravo vrijeme za putovanje. Posebno je lijepo planiranje i iščekivanje sljedeće destinacije koju bismo voljeli posjetiti. Svi koji su barem jednom u životu proveli svoj godišnji odmor na putovanju, znaju koliko je to lijepo iskustvo koje oplemenjuje, inspirira i podiže raspoloženje. Sada su putovanja dostupnija nego ikad. Putne karte su sve povoljnije, a i smještaj više nije toliko problem naći po pristupačnim cijenama. Stoga, sve što je potrebno jest dobra volja i organizacija.

Ako razmišljate koje bi destinacije bilo dobro posjetiti, donosimo prijedloge mjesta na koja bismo i sami otputovali već danas.

Jordan

Ljubitelje povijesti i neustrašive putnike dugo su privlačili Jordan i njegovo poznato arheološko nalazište Petra, “izgubljena” tvrđava koja datira iz vremena još prije 2000 godina. Unatoč političkim nemirima u široj regiji, zemlja ostaje sigurno odredište za otkrivanje čuda Bliskog istoka.

Nakon istraživanja Indiana Jonesa usred ružičastih pročelja fasada Petrine znamenitosti –  Al Khazneh (riznica), krenuo je u otkrivanje ostalih povijesnih atrakcija zemlje.

Budući da je ovdje bio dom brojnim civilizacijama kroz povijest, uključujući Rimsko i Osmansko Carstvo, Jordan ima bogatu i raznoliku povijest, kao i kulturu. Ovo je zemlja koja posjetiteljima nudi obilje prekrasnih i povijesnih mjesta za istraživanje, a ujedno je i dom prirodnih znamenitosti koje su se našle na popisu UNESCO-ve baštine. Jedno od tih mjesta jest neizbježni drevni grad Petra koji posjetitelji vole istražiti.

glavni grad Amman

Destinacije koje morate posjetiti

Petra je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Jordanu. Ovaj drevni grad isklesan je u pješčenjačkim liticama i poznat je po svojoj zapanjujućoj arhitekturi i jedinstvenom dizajnu. A posebnu pažnju plijeni, već ranije spomenuta, veličanstvena Riznica koja je uklesana u stijeni.

U manje poznatom gradu Jerashu, 270 km od Petre, možete vidjeti ruševine drevnog rimskog naselja, uključujući Hadrijanov luk iz drugog stoljeća, kazalište, hipodrom i brojne hramove. Jerash je povijesni grad u sjevernom Jordanu koji je nekoć bio glavno središte Rimskog Carstva.

Petra
Petra
Petra
Jerash
Jerash

S druge strane, u zaštićenoj pustinji Wadi Rum pronaći ćete rezbarije u stijenama koje prate rani razvoj abecede. Wadi Rum je pustinjska dolina u južnom Jordanu koja je poznata po svom spektakularnom krajoliku. Posjetitelji mogu istraživati dolinu pješice ili džipom, a postoji mnogo mogućnosti za planinarenje i penjanje, kao i za odmor o čemu smo pisali ovdje.

Svakako se okupajte i u Mrtvom moru koje se nalazi na granici između Jordana i Izraela. Riječ je o slanom jezeru koje je poznato po visokom udjelu soli, zbog čega je lako plutati na vodi. Osim toga, ima i svoja ljekovita svojstva upravo zbog visoke koncentracije minerala.

Wadi Rum
Mrtvo more

Za sve gastroljupce…

Jordanska kuhinja spoj je okusa Mediterana, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Stoga će ovdje uživati i pravi gurmani. Svakako isprobajte lokalnu tradicionalnu kuhinju, ali i njihova najpoznatija jela kao što su mansaf (jelo od riže i janjetine), falafel (loptice od slanutka pržene u dubokom ulju) i shakshuku (jelo od jaja, rajčice i začina).

Falafel

Hilton resort

Osim što nudi uvid u drevnu povijest, Jordan je i sam po sebi luksuzna destinacija. Hilton je 2017. otvorio Dead Sea Resort & Spa, što ga čini prvim Hiltonom u zemlji. Smješten na najnižoj točki, nekih 1.345 metara ispod razine mora, resort nudi pristup plaži, bliskoistočnu kuhinju i tretmane koji sadrže crno blato bogato mineralima.

Sa svojom bogatom poviješću i zadivljujućim prirodnim krajolicima, Jordan je destinacija koju moraju posjetiti svi oni koje privlači kultura   i povijest Bliskog istoka.

Foto: Unsplah, Instagram

Učitati još
Zatvori