Prekrasno jezero na sjeveru Italije koje očarava svojom ljepotom
Prekrasno jezero na sjeveru Italije koje očarava svojom ljepotom

Prekrasno jezero na sjeveru Italije koje
očarava svojom ljepotom

Dolomiti su planinska skupina u istočnim Alpama u Italiji. Većinskim dijelom nalaze se u regiji Veneto, a ostalim dijelom u provincijama Južni Tirol i Trentino. 2009. godine Dolomiti su proglašeni prirodnom svjetskom baštinom UNESCO-a.

Ovdje se nalaze neki od najljepših alpskih krajolika i najljepša i najpoznatija skijališta na svijetu poput Kronplatza, Alta Badije i Val Gardene. Na ovom području naići ćete i na brojna bajkovita mjestašca i predivne prizore koji će vas ostaviti bez daha. Jedno takvo mjesto je i jezero Braies (Lago di Braies) koje svojom ljepotom naprosto očarava.

Jezero Braies

Lago di Braies ili Pragser Wildsee nalazi se gotovo na granici s Austrijom i najveće je jezero Dolomita. Od Zagreba će vam trebati nešto manje od 5 sati vožnje, što ga čini idealnom destinacijom za vikend putovanje. Jezero se nalazi u Južnom Tirolu na nadmorskoj visini od 1400 metara i pravi je dragulj Dolomitskih Alpa.

S obzirom na to da je okruženo planinama i slikovitom prirodom, prizori na koje ćete ovdje naići urezat će vam se u pamćenje. Smaragdno bistra voda koja odražava nebo u kombinaciji s planinskim vrhovima, predivnom prirodom i čistim planinskim zrakom jednostavno zovu da dođete i divite mu se.

Dragulj Dolomitskih Alpa

Jezero Braies jedno je od onih mjesta za koje se ne možete odlučili je li ljepše ljeti ili zimi. U toplijim mjesecima možete uživati u šetnji po slikovitom okruženju i diviti se bojama jezera.

Za pravu romantiku, od lipnja do kraja rujna imate mogućnost unajmiti drveni čamac koji je prije sto godina bio jedino sredstvo pomoću kojeg su ljudi mogli doći na južnu obalu jezera. Pola sata vožnje čamcem košta 18 eura, dok ćete za sat vremena morati izdvojiti 28 eura.

Jezero je zimi prekriveno ledom i snijegom, a pogled na snijegom okovane planine idiličan je prizor koji stvarno ostavlja bez daha. U blizini jezera nalazi se hotel Lago di Braies, jedini hotel smješten na samom jezeru s prekrasnim pogledom na isto. Na obali se nalazi i mala kamena kapela sagrađena početkom 20. stoljeća. Ako krenete od hotela, cijelo jezero možete obići za sat i pol.

Izlet na jezero Braies, dok još traje skijaška sezona, možete spojiti i sa skijanjem – 30 kilometara dalje nalaze se skijališta Plan de Corones i Monte Elmo. Za koju god opciju se odlučite, nećete požaliti, a sigurni smo da ćete se poželjeti ponovno vratiti.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori