Izvor Cetine je jedno od najčarobnijih mjesta u Hrvatskoj
Izvor Cetine je jedno od najčarobnijih mjesta u Hrvatskoj

Izvor Cetine je jedno od
najčarobnijih mjesta u Hrvatskoj

Očaravajućih destinacija Hrvatskoj zaista ne nedostaje, a u to se uvjerimo gotovo svakog dana putem društvenih mreža koje su postale poput vodiča na neka od najljepših mjesta diljem svijeta, pa tako i Hrvatske. Brojni fotografi, profesionalci i amateri, turisti i domaći, svoje avanture s putovanja dijele na svojim Instagram profilima, a one najljepše fotografije u trenu imaju na tisuće dijeljenja i privlače nove goste izletnike da ih obavezno obiđu na svojoj ruti.

Izvor Cetine koji zovu “okom Dalmacije”

Među preporukama za ovo ljeto svakako bi se trebala naći vrela rijeke Cetine, a posebno ono najveće – Glavaš ili Veliko vrilo, koje su prozvali i “okom Dalmacije” zbog svojeg nevjerojatnog izgleda. Ovo krško vrelo potopljeni je speleološki objekt, a procjenjuje se da mu je dubina oko 115 metara. Oblik i boje koje se prelijevaju kroz kristalno čistu vodu, posebice gledano iz ptičje perspektive, donijeli su mu svjetsku slavu i stavili ga na popis brojnih znatiželjnika.

Osvježenje u ledenoj vodi

Posebice kad vladaju visoke temperature i zraka i mora pa je osvježenje teško naći, jer naime na izvoru je temperatura vode uvijek oko 8 Celzijevih stupnjeva. Samo se najhrabriji odlučuju na kupanje, ali oni koji to učine imat će sjećanje za cijeli život.

Nedaleko od vrela nalazi se najstarija starohrvatska crkva u Hrvatskoj – predromanička crkva Sv. Spasa sagrađena u 9. stoljeću što cijelom lokalitetu daje još sadržaja za istraživanje. Nađete li se ovog ljeta u blizini Šibenika ili Splita, nikako ne propustite posjetiti rijeku Cetinu i njene izvore.

Učitati još
Zatvori