Izleti koji jamče raskošan odmor i uzbudljivu pustolovinu u Austriji

Austrija je jedna od najljepših zemalja u Europi. Od gradova prepunih vrhunske barokne arhitekture i šarmantnih malih sela do zelenih brežuljaka i snježnih planina, Austrija ima što za ponuditi. Ako zamišljate planinske pašnjake s kravama, žene u tradicionalnim haljinama i vrčevima piva, čak ste djelomično u pravu. Svaka regija ima poseban stil, karakter i znamenitosti koje će vam osigurati raskošan odmor i uzbudljivu pustolovinu. Možete istražiti očaravajuće krajolike, opuštajuća jezera i bogatu gastru ponudu, posjetiti raskošne dvorce, kulturu i upoznati ljude prepune priča.

U nastavku donosimo prijedloge zanimljivih izleta koji jamče raskošan odmor i uzbudljivu pustolovinu u Austriju. Povežite ih u roadtrip za pamćenje.

Započnite putovanje u Beču

Nema prikladnijeg mjesta za početak putovanja kroz Austriju nego u glavnom gradu Beču. Sve o Beču odiše starim europskim glamurom: široke ulice obložene zgradama od bijelog mramora, zlata i bakrenih krovova. Između raskošnih baroknih palača stoje gotičke crkve. Ali ne dopustite da vas elegancija zavara, iza eksterijera Opere i likovnih umjetnosti, leži mladi, živahni i hip-grad.

Beč je san za ljubitelje umjetnosti, kulture i arhitekture te vam je potrebno najmanje dva dana da posjetite sve zanimljive punktom.

Pogledajte raskoš austro-ugarskog carstva u carskim apartmanima u palači Hofburg, uronite u bogatstvo povijesne i moderne umjetnosti u Museumquartier, uživajte u zelenilu gradske oaze Stadtpark, uhvatite predstavu u Bečkoj operi…
Ako planirate doživjeti neke od izvrsnih muzeja u Beču, vrijedno je upoznati Beč. Beč ima odličan sustav javnog prijevoza, trebat će vam automobil kako biste došli do najboljih mjesta u ostalom dijelu Austrije. Dakle, nakon što ste ušli u luksuz i glamur Beča, vrijeme je da nastavite putovanje Austrijom.

Vožnja kroz vinograde u Wachau

Sjeverno od Beča smještena je austrijska vrhunska vinska regija: Wachau. Blage padine Dunavske doline savršeno su pogodna za uzgoj vinove loze. Austrijska vina možda nemaju svjetsku slavu kao talijanski ili francuski vinogradi, ali proizvode kvalitetne bijele sorte. Najistaknutiji su Grüner Veltliner i ultra-suhi Welschriesling. S druge strane, ni austrijska hrana nije loša.

Započnite vožnjom do Krems an der Donau na sjevernom kraju doline Dunava. Slijedite Dunav južno uz blistavu plavu vodu rijeke s lijeve strane i redove zelene loze s vaše desne strane.

Ponekad ćete uočiti opatiju ili dvorac smještenu na vrhu brda. Na obalama Dunava ima nekoliko lijepih gradova, ali Dürnstein je posebno vrijedan zaustavljanja. Šetnja kroz ovo malo selo je poput koračanja u knjigu priča. Uske ulice i šarene kuće izgledaju kao da pripadaju bajci. Pješačite do ruševina Schloss Dürnstein za drugačiju perspektivu doline.

Iako se Dunav nastavlja, dolina se završava na Melku, poznatom po prekrasnoj baroknoj opatiji. Zatim nastavite do konačnog odredišta dana: Steyr.

Srednjevjekovna romansa Steyr

Steyr je jedno od onih mjesta gdje je vrijeme naizgled stalo. Slikoviti srednjovjekovni povijesni centar Steyr savršen je za romantičnu večernju šetnju. Svakako pogledajte pogled iz Schwischenbrückea koji povezuje dva stara dijela grada.

Nakon što smo proveli noć ovdje, došli smo do našeg prvog pravog izleta. Odmah ispod Steyr nalazi se Nacionalni park Kalkalpen, impozantan planinski lanac. Postoji mnogo ruta koje prolaze kroz Nacionalni park, uključujući i nekoliko pješačkih staza. Jedna od njih je i staza Luchs, staza od 200 kilometara kroz austrijsku divljinu i stanište risova. Druga dionica staze Luchs nudi jedno od najslikovitijih šetnji u Kalkalpenu. 7-satna ruta vodi vas po slapovima, cvjetnim livadama, kapelicama i nekoliko vidikovaca koji će vas odvesti u raskoš Kalkalpena.

Svaki austrijski grad ima “kućnu planinu”, planinu koja je najbliža gradu gdje mještani šetaju vikendom. Za Steyar, ovo je Damberg. Popnite se na osmatračnicu za još bolji pogled. To će potrajati oko sat vremena. Možete dodati pješačenje do susjednog Spadenberga ako želite produžiti putovanje za 4 sata.

Opuštanje pored jezera Salkammergut

Nakon planinarenja, opustite se pored jezera Salzkammergut. Nekada je ovo područje minirano zbog soli i dom je nekih od najljepših krajolika u Austriji. Prenoćite u Bad Ischlu prije nego što istražite ovaj kraj sljedećeg dana. Habsburgovci su ovdje ljetovali u svojoj prekrasnoj palači kako bi uživali u svježem zraku i prirodnim vrućim izvorima.
Salzkammergut je poznat po kristalno čistim jezerima između dramatičnih planina. Krenite cestom uz zapanjujući Wolfgangsee do Salzburga.

Uljepšajte si dan u Salzburgu

Salzburg je grad glazbe kao i rodno mjesto Mozarta. Ljeti je Salzburg pozornica Salzburger Festspiele, godišnjeg kazališnog i glazbenog festivala.

Zimi, grad se pretvara u zimsku zemlju čudesa s nekim od najboljih božićnih tržišta u Europi. Bogata povijest Salzburga jamči dvodnevni boravak kako biste vidjeli sve znamenitosti ovog šarmantnog grada. Istražite lijepe ulice Starog grada na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Posjetite prekrasne crkve i palače i uživajte u najboljim pogledima na zalazak sunca, pješačite do Kapuzinerberga.

Foto: Pixabay

0