Iva Biondić: Obertauern – mjesto gdje su Beatlesi glumili da skijaju

The Beatles (Obertauern, 1. siječnja 1965.)

Volim se nakon nekoliko desetljeća vratiti u mjesta svojeg djetinjstva i naći ih onakvima divnima kakva su ostala u mojoj dječjoj mašti. To mi se nedavno desilo s austrijskim Obertauernom. Iako bila sam jako skeptična jer već godinama gastronomski izbjegavam Austriju i njena skijališta pokazalo se da moja skepsa nije na mjestu primarno zbog novog Valamar hotela, njihove prve planinske i austrijske destinacije.

Zimska idila za sve skijaške entuzijaste

Valamar Obertauern smješten je na 1700 metara nadmorske visine, a i hotel i Obertauern idealnom ski destinacijom čini mikroklima koja iako zna biti dosta gruba osigurava dosta debeli snježni pokrivač. Hotel ima izravan pristup žičarama i 100-ak kilometara skijaških staza, prekrasan wellness centar i restoran s kuhinjom koja spretno kombinira mediteransko i lokalno. Većinom hrvatsko, i ujedno iznimno ljubazno, osoblje hotela, meni koja ne govorim njemački, još je jedan plus moje nove-stare omiljene ski-destinacije u salzburškim Alpama.

Mjesto na kojem su Beatlesi uživali i glumili da skijaju

Kad sam kao mala odlazila u Obertauern na skijanje jako mi je cool bilo da su se tamo skijali The Beatles. U Das Seekerhausu postoji bar s njihovim imenom gdje gazda još uvijek redovito prepričava kako je svirao gitaru s George Harrisonom dok je slavni britanski bend u Obertauernu snimao dijelove svog filma „Help“. Sada sam doduše saznala da niti George niti John niti Paul niti Ringo nisu nikada skijali u Obertauernu jer skijati nisu znali pa su ih za scene skijanja zamijenili slični lokalci koje i dan danas zovu imenima pop četvorke. 

The Beatles (Obertauern, 1. siječnja 1965.)

Jedne večeri te 1965. godine The Beatles su odsvirali i tajni koncert u hotelu Marietta. Zbog divljeg partya nastradao je jedan bubanj a neki gosti su se žalili zbog buke i nisu bili nimalo impresionirani bendom koji je tu pop buku stvarao. Kuriozitet je da je to ujedno bio prvi i jedini njihov koncert u Austriji. Njihova glazba još danas se često pušta u lokalnim barovima a nakon što je 2005. povodom 50. godišnjice njihovog posjeta postavljen spomenik Beatlesima uz Kirchbühel žičaru skijaši se mogu slikati s njihovim siluetama.

Šarmantni alpski hotel stvoren za zimski odmor

U hotelu Valamar na svu sreću nema klupske buke ali après-ski sadržaji su blizu jer je hotel smješten u samom centru mjesta u tihoj ulici. Za razliku od Valamar hrvatskih morskih destinacija koji su veliki moderni hoteli ova njihova ski destinacija, prva od nekoliko koje su u planu, mali je moderno ali šarmantno alpski preuređeni obiteljski hotel. U Obertauernu koji je danas moderno skijalište sa većinom pokrivenih, ponekom i grijanom sedežnicom skijaška sezona traje od studenog do svibnja, smještajnih kapaciteta je malo, a skijaških staza puno pa sam ja već sada rezervirala i jedan kasni ski-vikend ove sezone i zimovanje sljedeće godine u istom hotelu.

Foto: Iva Biondić, Profimedia, Valamar Obertauern

0