5 pitoresknih mjesta u Italiji koja nisu razvikana, a jednako su čarobna kao Cinque Terre

@mari_93m

Pet pitoresknih sela koja zajedno s obalom i okolnim brdima čine Nacionalni park Cinque Terre u Italiji jedno su od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih priobalnih područja. Poznata po svojoj ljepoti, ova mala ribarska mjesta su 1997. godine stavljena na popis UNESCO-ove svjetske baštine i vrlo su popularna turistička destinacija koju svaki dan posjećuje na tisuće turista. A samo malo dalje od Cinque Terre nalaze se jednako atraktivna mjestašca koja nisu toliko razvikana, a opet su jednako lijepa i oduzimaju dah. Pa ako želite izbjeći gužve, a opet uživati u čaroliji Ligurske obale, ovih pet sela svakako morate posjetiti.

Portovenere

Portovenere se nalazi samo nekoliko kilometara dalje od Nacionalnog parka Cinque Terre i najbliže je onome što bismo mogli opisati kao šesto Cinque Terre selo. Također se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine i ima sve kvalitete koje Cinque Terre čini tako atraktivnim, a opet je mnogo mirnije i s manje turista. Portovenere je jedan od najljepših utvrđenih gradića Ligurske obale, sa šarenim kućama uz more koje izgledaju kao naslikane. Na stjenovitoj litici nalazi se dvorac Doria, utvrda iz 12. stoljeća s koje se pruža prekrasan pogled na arhipelag i cijeli zaljev La Spezia, poznat i kao Zaljev pjesnika.

@iamgeorgiana

Tellaro

Tellaro je malo ribarsko selo smješteno u tzv. Zaljevu pjesnika i po mnogima je jedno od najljepših mjesta u Italiji. Tirkizna obala, ribarske brodice i vijugave uličice koje zovu da ih istražite daju šarm ovom skrivenom dragulju Ligurske obale.

@babbodavide64

Montemarcello

Nekoliko kilometara dalje od Tellara nalazi se Montemarcello, šarmantni srednjovjekovni gradić smješten na vrhu brda. I ovdje ćete naići na uske uličice i šarene fasade, a kratka šetnja izvan sela vodi vas do vidikovca s kojeg se pruža pogled skroz do Portovenera. Duže planinarske staze preko poluotoka kroz maslinike i borove šume povezuju Montemarcello s Tellarom na obali.

@danieleparodi80

Framura

Framura je zapravo skupina malih zaselaka koji se spuštaju niz obronke prema moru, a izgledaju kao mjesta iz bajke. Tri glavna naselja, Costa, Setta i Anzo, krase pitoreskne kule, crkve i vile iz 9., 12. i 16. stoljeća. Ako ste željni avanture, onda će vam već i dolazak ovdje biti pola zabave. Stara željeznička pruga koja je Framuru povezivala s gradom Levantom pretvorena je u pet kilometara dugu pješačku i biciklističku stazu. Veći dio rute prolazi kroz povijesne tunele s otvorima koji pružaju pogled na more. Na pola puta nalazi se gradić Bonassola koji ima dugu pješčanu plažu s puno kafića i slastičarnica koji su savršeni za usputni odmor i osvježenje.

@sap_nele

Sestri Levante

Sestri Levante je prekrasan mali gradić na Ligurskoj rivijeri, a nalazi se između Genove i La Spezie. I dok je Cinque Terre jako popularan među turistima, Sestri Levante je omiljen među Talijanima. S jedne strane se nalazi uvala Baia del Silenzio, a s druge Baia delle Favole koje su ime dobile u čast Hansu Christianu Andersenu koji je u ovom gradiću kratko živio. U uskim uličicama staroga grada naći ćete mnoštvo suvenirnica i restorana koji poslužuju ukusnu tjesteninu s pesto umakom koji potječe iz obližnje Genove.

@romina_condemi

Foto: Instagram

0